Kredi kartı dolandırıcılığından nasıl korunmalı?

Tüketiciler alışverişlerinin önemli bir kısmında artık elektronik ödeme sistemini kullandığı için siber ortamda dolandırıcılık oranları da artıyor. Bunlardan nasıl korunabiliriz?

Kredi kartınız varsa dünyadaki milyonlarca insanın başına geldiği gibi sizin de sahtekârlığa uğrama ihtimaliniz hiç de az değil.

1980'lerde kredi kartı kullanımında büyük artış oldu. 2016 Nilson Raporuna göre, 2015'te kredi kartı ve banka kartı ile yapılan alışveriş tutarı, bir önceki yıla oranla yüzde 7,3 artış kaydederek 31 trilyon dolara ulaştı.

2015'te Avrupa'da yapılan her sekiz alışverişten yedisinde elektronik ödeme yöntemi kullanıldı. Paypal ve benzeri online para transfer sistemleri sayesinde bu eğilimlerin gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere yaygınlaşması bekleniyor.

2015'te Hindistan'da e-ticaretin yüzde 80'ini elinde tutan Flipkart, Snapdeal ve Amazon, Çin'de ise 2016'da bu alanda yüzde 70 paya sahip Alibaba ve JingDong gibi şirketler sayesinde elektronik ödeme sistemleri yeni tüketicilere ulaşıyor.

Hindistan'daki Snapdeal gibi e-ticaret üzerine kurulu şirketler internet üzerinden ödemelerin, dolayısıyla dolandırıcılıkların da artmasına neden oldu.

Siber kriminaller açısından bu durum onların sahtekârlık olanaklarının artması anlamına geliyor. Nilson Raporuna göre, banka kartı sahtekarlıklarından dolayı para kaybı 2010'da dünya çapında 8 milyar dolar iken, 2015'te 21 milyar dolara yükseldi.

Batıda bankalar ve kredi kartı şirketleri, dolandırıcılığa uğrayan müşterilerin kayıplarını tazmin ediyor. Bu nedenle bankalar dolandırıcılığı önleyecek teknolojiye yatırım yapmaya özel önem veriyor.

DOLANDIRICILIK TÜRLERİ

Kredi kartları üzerinden dolandırıcılık yeni teknolojilere uygun şekilde sürekli yöntem değiştirdiği için tüm dolandırıcılık türlerini listelemek mümkün olmasa da iki ana kategoriden söz edilebilir.

◾ Kart olmadan yapılan dolandırıcılık: En yaygın sahtekârlık yöntemlerindendir. Kart sahibinin bilgileri çalınır ve kart olmadan yasadışı bir şekilde kullanılır. Genellikle internet üzerinden işlem yapılır. Bilinen bir kurumdan geliyor izlenimi veren sahte e-postalarla gönderilen bağlantılara kullanıcıların tıklaması sağlanarak kredi kartı bilgileri ele geçirilir.

◾ Kartla yapılan dolandırıcılık: Bu yöntem günümüzde daha az yaygındır. Kartı kullanarak alışveriş yaptığımız bir yerde satıcı, kart bilgilerimizi bir cihaza kopyalar ve daha sonra bu bilgileri kullanarak yapılan alışveriş o kart hesabından ödenmiş olur.

BBC TÜRKÇE

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Temmuz 2021Yayınlanma Tarihi:18 Temmuz 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.