Kredi kartı acıları öteliyor

Sanal tatmin aracı olan kredi kartları kişilerin dürtü kontrollerini bozuyor acılarını öteliyor.

Sanal tatmin aracı olan kredi kartları kişilerin dürtü kontrollerini bozuyor acılarını öteliyor.

alisverisSon dönemlerde kullanımı artan kredi kartı, kişileri tüketim çılgınlığının eşiğine getirdi adeta.  Çeşitli kampanyalarla cazip halde sunulan alışverişler, kendini frenleyemeyen kişileri zor durumda bırakıyor. Peki kartların bilinçsizce kullanımını önlemek için ne yapılmalı? Dr. Barış Önen Ünsalver NTV radyoda anlattı. NTV Radyo'da yayınlanan "Halkın Sesi" programına konuk olan Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Feneryolu Polikliniği'nden Dr. Barış Önen Ünsalver kredi kartı kullanımına ilişkin çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

KARTLAR SANAL TATMİN ARACI

Kredi kartının verdiği sınırsızlık ve coşku ile insanların hemen her şeyi yapma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Ünsalver kredi kartlarının kişilere mutluluklar, sınırsızlıkları vaat ettiğini söyledi. Taksitli ödeme gibi farklı seçenekleriyle kişiye acı çekmeden duygusal tatmin yaşattığını ifade eden Ünsalver kartların sanal tatmin aracı olduğunun da altını çizdi. Canlı para ile yapılan alışverişin kişiyi frenlediğini ifade eden Dr. Barış Önen Ünsalver;

baris_unsalver

Dr. Barış Önen Ünsalver

NAKİT PARA CEZA OLARAK ALGILANIYOR

"Para ödenerek yapılan alışverişlerde kişi para ödeyerek bir kayıp yaşadığının farkına varıyor. Aldığı karşısında ödediği parayı bir anlamda kişi ceza olarak algılıyor bu da kişiyi frenliyor. Gereksiz harcamalardan koruyor. Kişiler de doğal olarak cezadan hoşlanmaz, gereksiz harcama yapmıyor. Nakit para varsa kişi daha dikkatli oluyor ve ihtiyacı olanı alıyor. Kredi kartıyla alışverişlerde ise çok fazla maddiyatı düşünülmüyor. Cüzdandaki paraya bakıp karar vermek ile kredi kartına bakıp karar verme çok farklı şeyler."

KARTLAR DÜRTÜ KONROLÜNÜ BOZUYOR

Kredi kartlarının fazla olmasıyla birlikte kişilerin "Bunun ödeme tarihine daha var, onun borcuyla bunu öderim…vs." gibi söylemler geliştirerek kendini kandırdığına vurgu yapan Dr. Ünsalver, kredi kartlarının dürtüleriyle doğan kişilerin dürtü kontrolünü ortadan kaldırdığını kaydediyor. Kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte acı çekmeden uzaklaşan bir toplum haline gelindiğini ifade eden Barış Önen Ünsalver, kartlarla acıların ötelendiğini dile getiriyor. PROGRAMI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.. Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.