Kötü niyet hasta ediyor

Pozitif ve negatif duyguların insan üzerindeki etkileri düşündüğünüzden çok daha fazla...

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a göre, insanın mutlu olması için yaşadıklarını doğru algılaması çok önemli. Prof. Tarhan aynı konumdaki insanların farklı bakış açılarının, hayata yükledikleri anlamı değiştirebileceğinden söz ediyor. 'Duyguların Dili' adı ile pek çok konuya açıklık getiren Tarhan, zorlukların yenilmesinde anahtar duyguların iyimserlik ve ümit olduğunun bilinmesi ve hiç unutulmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

POZİTİF DUYGULAR HASTALIKLARI YENİYOR

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, iyimserlik ve ümit duygusunun beyinde canlılık meydana getirdiğini aktarıyor. 'Önemli hastalıklarda pozitif duygular gelişirse beyin morfin benzeri doğal maddeler salgılar ve bu maddeler bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalık daha kolay yenilir' diyen Tarhan, olumlu bakış açısının beden sağlığına da faydasının olduğunu dikkat çekiyor.   Anti-aging yani yaşlanmayı geciktirme çalışmalarında, kişinin yaşam felsefesi önemli olduğunu ve iyimser insanların daha geç yaşlandığı, zihin ve beden sağlıklarının diğerlerinden daha iyi olduğunun bilindiğini söylüyor. Ayrıca Tarhan soruları yanıtlarken, son yıllarda yapılan araştırmalardan örnekler vererek olumlu düşünen kimselerin daha az hastalandıklarının tespit edildiğini ifade ediyor. Prof. Dr. Tarhan'a göre sık sık grip olmakla kötümserlik arasında paralellik bulunuor. İyimserlerin bağışıklık sistemlerinin güçlü olması vücut dirençlerini yükseltmekte, bu da hastalıkları kolayca yenmelerine yardımcı olmaktadır.

İYİMSERLİK GELECEĞİ ETKİLİYOR

İyimserlik duygusunun, gelecekle ilgili beklentilerde önemli rol oynadığını aktaran Tarhan, bunun kişiye kendi kendini harekete geçirme özelliği kazandırdığından akademik başarıda bu duygunun payının büyük olduğu görüşünde. Kötümser insanlar ise genellikle kaygılı, çalışma şevki, motivasyonu ve hareket kabiliyeti düşük kişilerdir diyen Tarhan, bu da insanın geleceği algılamasında, hayat başarısında belirleyicidir tezini savunuyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Ekim 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.