Koşucular kas kuvvetiyle kazanıyor

Daha hızlı koşabilmek için sonuna kadar çabalamak gerekiyor. Koşucular kas kuvvetiyle koşuyor ve kazanıyor.

Daha hızlı koşabilmek için sonuna kadar çabalamak gerekiyor. Koşucular kas kuvvetiyle koşuyor ve kazanıyor.

Spor doktorları bu kısa mesafe koşucuları için bu karara vardı ve koşucuların, bedenlerinin enerji sağladığı kadar hızlı koşabildikleri görüşünü geçersiz kıldı. Son testlere göre 60 saniyeden daha kısa süren çabalarda, tıpkı bisiklette olduğu gibi sonucu, kullanılan kas gücü belirliyor. Koşucular güçlerini tamamen harcayarak kas iskelet aparatını ve zeminin tepkimesini maksimum ileri harekete çeviriyorlar. Ta ki kaslar tamamen yorgun düşene kadar Metabolizmanın maksimum enerji tasarruf modu ise dayanıklılık gerektiren spor türlerinde başarıyı belirliyor.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

Enerji tasarrufu dayanıklılık için kritiktir ama kısa koşu için değil, diyor Montana Üniversitesi biyokimyacısı Matthew Bundle. “Kısa mesafe koşucuları, aksine enerji savurganıdırlar. Yaygın görüş geçerliliğini daha fazla koruyamayacak”. Beden kısa mesafelerde, uzun mesafelere kıyasla tamamen ters biçimde çalışıyor. Kısa mesafe koşucuları anaerobik metabolizma durumunda yani kas hücrelerindeki enerji taşıyıcıların oksijensiz işlendiği zaman çalışıyorlar. Koşucular için bedensel etkinliğin büyüklüğü yani kas iskelet sisteminin çok kısa süre içinde ulaşabildiği etkinlik, bedenin ne miktarda enerji verdiği ve bu şekilde ne kadar performansı gösterdiği başarıyı belirliyor. Atletlerin başarısı iskelet kaslarının “input” ya da “output”una göre analiz ediliyor diyor araştırma ekibi. Bu durumda input kas kasılmasını ateşleyen kimyasal enerji, output ise bu kasılmayı üreten mekanik kuvvettir. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ    

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Ağustos 2012Yayınlanma Tarihi:01 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.