'Korkularımla dileklerimi karıştırıyorum'

"Korkularımla dileklerimi karıştırıyorum. Mesela en çok kardeşimin ölmesinden korkuyorum ama bazen öyle oluyor ki acaba ölmesin diye mi dua ediyorum ya da"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

SORU Bana önce panik atak teşhisi konuldu, daha sonra majör depresyon dendi. Doktora gidip geldiğim zaman kendimi daha kötü hissettiğim için artık doktora gitmiyorum, fakat şimdi korkularımla dileklerimi karıştırıyorum. Mesela en çok kardeşimin ölmesinden korkuyorum, ama bazen öyle oluyor ki, acaba ölmesin diye mi dua ediyorum ya da ölsün mü istiyorum, ayrımını yapamıyorum. CEVAP Daha önce konulan tanılar o zamanki durumla ve yakınmalarla ilgili olabilir. Bu tanılar kişinin ruhsal yönden duyarlıolduğunu gösterebilir. Korkularla dileklerin karıştırılması ve bu konuda kararsızlık yaşanması insanı ürkütebilir. Böyle bir durum daha çok obsesif kompulsif bozuklukta görülür. Kişi bir davranışı yapıp yapmadığından, bir düşüncenin doğru olup oılmadığından emin olamaz. Kimi zaman isteyip istemediğinden emin olamaz. Burada belirtilen durum bu açıklamalara uyar. Korkularla dileklerin iç içe geçmesi, tam ayrımının yapılamaması eski yaşantılarla, bilinçdışı süreçlerle ilgili olabilir. Önce bunun nedeni ortaya çıkarılmalı, sonra bunlar netleştirilmeli ve çözüm için ele alınmalıdır. Bu nedenle bir ruh hekimiyle görüşmek uygun olur. SORU Eşimle haftada 2 veya 3 kez birlikte oluyoruz, fakat her ilişkide acıma oluyor neden? Bir de ben istemediğim için cinsel birleşme olmuyor, çünkü isteksizlik var. CEVAP Cinsel ilişkide acı veya ağrı duyma disparoni olarak bilinir. Kadınların %10-15'inde görülebilir, erkeklerde görülme olasılığı çok daha düşük orandadır. Disparoninin en önemli nedenleri cinsel organda kuruluk, enfeksiyonlar, endometriozis, alerjik durumlar ve ruhsal nedenlerdir. Böyle bir durumda ilkolarak bedensel etkenlerin gözden geçirilmesi gerekir. Herhangi bir neden bulunamazsa, ruhsal nedenler gözden geçirilir. Bunlar arasında vajinismus, cinsel isteksizlik, hamile kalma korkusu sayılabilir. Kuruluk için kayganlaştırıcılar kullanılabilir. Diğer etkenler için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanından yardım almak gerekir. SORU Yirmi iki yaşındayım. Ailemle hiçbir zaman anlaşamıyorum. Babama da küçüklükten beri baba demiyorum. Tek erkek çocuk olduğum için beni şımartmışlar. Ama onların lafını dinleyemiyorum. CEVAP Anlaşamama durumlarında sorumluluk yalnız bir tarafta olmaz, iki tarafın da bunda rolü vardır. Önemli olan herkesin rol ve sorumluluklarını bilerek yerine getirmesidir. Anlaşmazlıkta anne-babanın görevlerini tam olarak yerine getirmemesi rol oynayabilir (Neden baba denmediği). Çocuk ve gençler de kendilerinden beklenen rol ve sorumlulukları yerine getirmelidir. Birlikte düşünüldüğünde, hem şımartılarak büyütülen ve anne-babasına saygı göstermeyen bir kişi, hem de bu durumu düzeltmeyi düşünmeyen veya düzeltemeyen bir aile vardır. Burada ciddi bir iletişim sorunu ve iç dünyada anne-babaya karşı duygusal karmaşa vardır. Bu nedenle bir ruh hekiminbe ve daha sonra da bir aile terapistine başvurmak gerekir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.