Konversiyon Bozukluğu

Kişinin yaşamış olduğu çeşitli psikolojik sıkıntıların korku, stres, üzüntü, utanç, öfke vb. gibi bedensel sorunlara yani konuşamama, bayılma, felç, güçsüzlük veya duyu kaybına dönüşmesine konversiyon bozukluğu adı verilmektedir.

Yani kişinin ruhsal olarak yaşamış olduğu durum onu çok fazla etkilemekte, bu durum sonucunda da vücudunda rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.

Konversiyon bozukluğundaki en önemli nokta hastalara uygulanan tetkiklerde bu rahatsızlıklarla ilgili herhangi bir bulguya rastlanmamasıdır. Yani hastanın bayılması, felç geçirmesi, güçsüzleşmesi veya duyu kaybı yaşaması tamamen psikolojik bir durumdur.

Konversiyon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Konversiyon bozukluğu, yaşanan psikolojik sıkıntılar sonucunda bazı bireylerin bedensel olarak vermiş olduğu tepkilerdir. Yani ana neden yaşanan psikolojik sorunla başa çıkamamadır. Bayılma, felç geçirme, güçsüzlük veya duyu kayıplarıyla kişi içinde bulunduğu olumsuz psikolojik durumlardan kaçmaya çalışmaktadır. Yani kişiler aslında sağlıklı bir halde iken yaşadıkları olumsuzlukları kaldıramayan bünyeleri böyle tepkiler vermektedir.

Konversiyon bozukluğu daha çok kadınlarda görülmekle birlikte genele göre daha sakin, kibar, karşısındaki insanları kırmak istemeyen veya hayır demekte zorlanan insanlarda daha fazla görülmektedir. Her yaşta görülebilen bu rahatsızlık çocuklarda çok nadir görülmekle birlikte daha çok ergenlik ve gençlik dönemlerinde kendini göstermektedir.

Konversiyon Bozuklukta Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Konversiyon bozukluğu yaşadığı şüphelenilen hastaların öncelikle bedensel olarak incelenmeleri gerekmektedir. Yaşanan rahatsızlıkların fiziksel sebeplerden değil de psikolojik sebepler yüzünden ortaya çıktığı anlaşıldıktan sonra ise konversiyon bozukluğu tanısı konulup tedavi süreci başlatılabilir.

Konversiyon bozukluğu çeken hastalarda en önemli nokta hastanın konuşabilir düzeye geldiği zaman yani kendisini ifade edebilmeye başladığı zaman psikiyatri hekimine görünmesidir. Psikolojik terapiler ve ailenin desteği ile tedavi sürecinde olumlu anlamda ilerlemeler sağlanabilir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Kasım 2019Yayınlanma Tarihi:28 Ocak 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.