Kontakt lensler ekrana dönüşecek

Göze takılacak bu buluş "giyilebilir teknoloji" denince aklımıza gelenleri baştan aşağı değiştirebilir.

Giderek gelişen ve bizi her geçen gün daha da ekran bağımlısı kılan teknoloji, nihayetinde Black Mirror benzeri bir distopyanın gerçeğe dönüşmesine neden olur mu, emin değiliz. Fakat bu bilim kurgu dizisine adını veren ekranların gündelik hayatımızda en çok baktığımız nesneler olduğu da kesin.

Ekranların hemen her yerde ve her boyutta karşımıza çıktığı günümüzde ekran teknolojisini giyilebilir cihazlara uygulama denemeleri her zaman yeterince başarılı olamıyor. Büyük umutlarla tanıtılan Google Glass'ın kullanıcılar nezdinde yeterince ilgi görmemesi bunun son örneklerinden. Fakat ekran teknolojisini bir gözlük yerine doğrudan göz kapaklarınızın altına yerleştirdiğinizi bir düşünün.

University of South Australia bünyesindeki bir grup bilim insanı işte tam da bu konsepti gerçekleştirmek adına yeni bir tür kontakt lens geliştirme girişiminde bulundular.

Elektriği iletebilen bir polimer film kaplaması kullanan araştırmacılar kontakt lens üzerinde üzerine bir ekran yerleştirmeyi olanaklı kılan çok küçük elektrik devreleri inşa etmenin bir yolunu buldular. İki yıllık bir çalışma ve on yıllık yoğun bir araştırmnın ürünü olan bu sonuç, Profesör Drew Evans tarafından "oyun değiştirici" olarak nitelendiriliyor.

Söz konusu buluşun giyilebilir cihaz endüstrisini tamamen değiştirebileceğini ifade eden Evans, buluşa dair şunları söylüyor:

"Kandaki glikoz miktarını ölçebilen basit bir sensörden gerçekten elektronik ekranlar yaratmaya kadar her olasılık üzerinde duruyoruz. Bu teknoloji sayesinde bir bilgisayar gibi davranan bir gözlük yerine görüntüleri doğrudan bir kontakt lens üzerinde oluşturmak mümkün."

NTV


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Şubat 2016Yayınlanma Tarihi:11 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.