Kolesterol modern yaşam şeklinin sonucu

Yüksek kolesterol modern yaşam şeklinin sonucu.

Yüksek kolesterol modern yaşam şeklinin sonucu.

kolestrolGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Abacı, yüksek kolesterolün modern yaşam şeklinin sonucu olduğunu savunarak, Türkiye'de kolesterolün fert başına ortalama 120 miligram, diğer toplumlarda ise 70 miligram civarında olduğunu söyledi. Abacı, kolesterolün hücrelerin en önemli yapı taşlarından olduğunu ifade ederek, birçok yaşamsal fonksiyon için gerekli olduğunu anlattı. Yüksek kolesterolün vücut için zararlı olduğuna dikkati çeken Abacı, “Tıpkı yüksek şekerin zararlı olması gibidir. Glikoz olmadan yaşayamayız ama kanda glikoz yükseldiğinde şeker hastası oluruz. Demek ki bir maddenin yaşam için hayati olması, onun yüksekliğinin zararlı olmasını engellemiyor” diye konuştu.

TÜRKİYE'DE YÜKSEK KOLESTEROL 120 MİLİGRAM

Abacı, yüksek kolesterolün kalp damarlarının daralması ve tıkanmasıyla oluşan koroner arter hastalığına yol açtığının bilimsel metotlarla pek çok kez kanıtlandığı hatırlattı. Abacı, şöyle devam etti: “Kolesterolün ortalama değeri medeniyetle tanışmamış toplumlarda yaklaşık 70 miligram, Türkiye'de ise 120 miligram civarında. Bazı batı toplumlarında bu rakam daha da yüksektir. Yani kolesterol yüksekliği modern yaşam şeklimizin bir sonucudur. Evet ama yaşam şeklinizi değiştirebilecek misiniz? İnsanların altından arabalarını alabilecek misiniz? Televizyonu, bilgisayarı, marketleri kaldırabilecek misiniz? Tüm çabalara rağmen Amerika Birleşik Devleti'nde obezitenin arttığını biliyor musunuz? Yani yürüyecek yol, park olması sorunu çözmüyor. 'Evet, yapabilirim' diyorsanız kötü kolesterol seviyesi tekrar 70'lere iner. İlaca gerek kalmaz.”

KOLESTEROL İLAÇLARI

Abacı, kolesterolün düşürülmesinin koroner kalp hastalığı, kalp krizi ve ölüm riskini azalttığının birçok bilimsel çalışmayla ispatlandığını vurgulayarak, ilaçların bu konuda etkili olduğunu dile getirdi. Kolesterolün karaciğerde üretildiğine dikkati çeken Abacı, “Dolayısıyla sadece dışarıdan alınan kolesterolü düşürmek, birçok hastada yeterli olmaz ve ilaç almak gerekir. Kolesterolü düşürdüğü halde, yararı gösterilemeyen ve kullanıma girmemiş birçok ilaç vardır” ifadesini kullandı. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Mart 2013Yayınlanma Tarihi:26 Mart 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.