Klasiklerle büyüyen bebekler

Günümüzün bebekleri ve emekleyen çocukları, "Romeo ve Juliet", "Aşk ve Yaşam" ve "Sefiller" gibi edebiyat klasiklerinin birer minyatürleriyle, "Bebekler İçin Sanat" kitapları ile haşır neşirler.

Günümüzün bebekleri ve emekleyen çocukları, "Romeo ve Juliet", "Aşk ve Yaşam" ve "Sefiller" gibi edebiyat klasiklerinin birer minyatürleriyle, "Bebekler İçin Sanat" kitapları ile haşır neşirler.

klasikmuzikbebekKalın karton sayfalı gösterişten uzak kitaplar, yuvarlak köşeleri ve bebekler için tasarlanmış basit konseptleriyle, okumanın yanı sıra bebeklerin dişleriyle kemirmeleri de göz önünde bulundurularak tasarlanmıştı. Ancak günümüzün bebekleri ve emekleyen çocukları, "Romeo ve Juliet", "Aşk ve Yaşam" ve "Sefiller" gibi edebiyat klasiklerinin birer minyatürleriyle, karmaşık grafikli okuma kitaplarıyla ve hatta Damien Hirst ve Paul Morrison gibi günümüz sanatçılarının da yer aldığı "Bebekler İçin Sanat" kitapları ile haşır neşirler. Kitapçılar, ebeveynlerin bu kitaplara yoğun ilgi gösterdiklerini söylüyorlar.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

Emekleme çağındaki çocukların hikâyeyi anlaması beklenmiyor ancak zıpkınlar, gemiler ve dalgalar hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar. Bu kitapların yayıncı ları , bebeklere erkenden okumalar yapılmasını öneren ve onlar emekleme çağlarında olsalar bile estetik tercihlerde bulunabileceğini söyleyen çocuk gelişim uzmanlarının tavsiyelerine uyan ailelere gereken desteği sağlıyorlar. Chicago'daki Women & Chlidren First isimli kitapevinin sahibi ve aynı zamanda çocuk kitapları müşterisi olan Linda Bubon bebeklere anne karnında klasik müzik dinleterek ve erken yaşlarda yabancı dil öğreterek, onları güzel sanatlar ve edebiyata yönlendirilebileceklerini dile getirdi. Utah'taki Gibbs Smith ismindeki küçük yayınevinde kreatif direktör ve yardımcı yayıncı olan Suzanne Gibbs Taylor, hiç kimsenin Jane Austen'i çocuklar için uyarlamadığını belirtti. Gibbs Smith yayınevinin BabyLit serisi kitapları "Uğultulu Tepeler" ya da "Romeo ve Juliet" gibi eserlerin karmaşık hikâye örgüsüne sahip değiller ve bu hikâyeleri sayı saymayı, renkleri ya da zıtlık kavramını öğretmek amacıyla kullanıyorlar. 2012 yılında, Simply Read Books yayınevi tarafından piyasaya sürülen "Cozy Classics" isimli ünlü karton çocuk kitapları serisi; "Moby Dick" ve "Sefiller" gibi hikayeleri, Kaptan Ahab ve Jean Valjean gibi figürlerin resimleriyle, bebekler ve küçük çocuklar için uyarlıyor. BabyLit serisiyle şu ana kadar 300.000 civarında satış yapan Suzanne Gibbs Taylor "Onlar için çok bir şey ifade etmeyen ama daha seviyeli eserlerin önlerine konulması için yaşlarının çok küçük olmadığını insanlar artık fark ettiler" diye konuştu. Elkitabı yazarı ve iki çocuk annesi Cindy Hudson, aileler için çocuk kitapları tavsiyelerini yayınladığı bir internet sitesini yönetiyor ve bir bebeğin Tolstoy ya da Brontë kardeşlerden entelektüel olarak faydalanabileceğinden şüphesi olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor: "Yine de bebek ve ebeveyn arasındaki etkileşimi destekleyen her şey iyidir. Öğrenme ve bir olma bu şekilde oluşur." THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Mart 2014Yayınlanma Tarihi:22 Mart 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.