'Kızlarra daha yakın olmak için...'

"Benim sorum kızlara daha yakın olmak için ne yapmalıyım. Şimdiye kadar hiç kız arkadaşım olmadı. 18 yaşındayım. Bende çekingenlik var. "

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

SORU Kızım 9 yaşında epilepsi hastası. Hiperaktivite, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü de var. 2.sınıfa gidiyor. Okuma yazmayı söktü. Okulda bunu başaramıyor. Evde de,okulda da başarısını nasıl arttırabiliriz. Okulda sorulan sorulara doğru cevaplar veriyormuş. Ama yazı yazdırmak mümkün değil diyor öğretmeni. Bu arada rehabilitasyon merkezine de gidiyoruz. CEVAP Kızınızın epilepsisinin tedaviyle kontrol altında olduğunu sanıyorum. Bu yaşta epilepsinin okul başarısını etkilemesi beklenmez. Dikkat eksikliği hiperaktivite boxukluğunda (DEHB) belirttiğiniz belirtiler görülür. Kızınıza böyle bir tanı konup konmadığı açık değil. DEHB akademik başarısızlığa neden olur. DEHB olmadan, bir konuda (aritmetik, yazma) özel öğrenme güçlüğü de olabilir. Öğrenme güçlüğünün DEHB ile mi, bir özel öğrenme güçlüğü ile mi ilgili olduğu tedavi açısından önemlidir. Eğer DEHB'ye bağlandıysa, rehabilitasyon merkezine gerek olmayabilir. Çünkü DEHB'nin belirtileri ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir. Başarısını ve uyumunu artırmak için bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmanız, gerekirse zeka testi uyugulanması, tanının ne olduğunun kesinleşmesi ve buna göre bir tedavi planının yapılması uygun olur. SORU Benim sorum kızlara daha yakın olmak için ne yapmalıyım. Şimdiye kadar hiç kız arkadaşım olmadı. 18 yaşındayım. Bende çekingenlik var. Bu durum çok canımı sıkmaya başladı. CEVAP Çekingenlik özelliği insan ilişkilerini başlatmayı ve sürdürmeyi olumsuz olarak etkiler. Çekingenlik aşırı düzeye ulaşmayan bir kişilik özelliği olabileceği gibi, sosyal fobiyle de ilgili olabilir. Sizin çekingenliğinizin nedeninin bulunması ve anlaşılması çözüm için ilk adım olacaktır. Piyasada kız arkadaşların nasıl edinileceğiyle ilgili kitaplar olsa da, gerçek yaşam kitaplarda yazanlardan farklıdır. Çekingenlik sorunu anlaşıldıktan ve çözüldükten sonra, sosyal çevrenizi genişletmek için kendiniz olarak davranmanız ve öyle olmanız yeterli olabilir. Ek olarak bu tür sosyal ortamlara daha çok katılmak, bunun için fırsatlar yaratmak da yararlı olabilir. SORU Derse dikkat veremiyorum. Konsantrasyon sorunu yaşıyorum. Hiç bir şey düşünmememe karşın anlatılanı da dinleyemiyorum. Ne yapmalıyım? CEVAP Derse dikkati vermek çeşitli etkenlerle belirlenir. Dersin hangi yararları sağlayacağı (sınav başarısı gibi), okumayı isteyip istememe, dersi ve öğretmenini sevip sevmeme, gelecek planında okul başarısının yeri gibi özellikler genel olarak derse dikkati etkiler. Bu genel özelliklerin dışında, yoğunlaşma güçlüğü yoğun strese (aile ve arkadaş ilişkilerindeki sorunlarla ilgili), depresyon gibi bir psikiyatrik bozukluğa da bağlı olabilir. Genel olarak ders çalışmaya zihinsel bir hazırlık, istek, çalışırken dinlenmek için ara vermek yararlı olabilir. Bir sorun varsa, önce onun çözümlenmesi gerekir. 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Nisan 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.