Kızımın temizlik takıntısı var

"15 yaşında kızıma temizlik takıntılarından dolayı yapılan tetkik ve muayene sonucu pandas tanısı konuldu. Ergen döneme ait problemlerimiz de vardı."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

 SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN

temizlikSORU Oğlum üç yaşından beri yuvaya devam ediyor. Çok hareketli, söz dinlemez ve kendine, babasına, dedesine çok güveniyor. Her istediğini yaptırıyor. Sinirli, istediği olmazsa elindeki defteri yırtıyor, çöpe atıyor. El kaldırıp vuruyor. Ayrıca aptal, salak, şişko diye konuşuyor. CEVAP Çocukların yuvaya (kreşe) başlaması/gitmesi için üç yaş uygundur. Burada belirtilen çocuğun konuşmaları ve davranışları doğal olarak anneyi rahatsız etmektedir. Bu sözlerin ve konuşmaların nedenlerini araştırmak ve bundan sonra uygun bir yaklaşımda bulunmak gerekir. Çocuklar büyüklerin zayıf yönlerini çok iyi anlayıp onları istedikleri yönde kullanmakta beceriklidir. Baba ve dede çocuğun her istediğini yapıyorsa, aşırı tolerans gösteriyorsa, bu sözler ve davranışlar çocuğu yanlış yetiştirmekle (şımarıklıkla) ilgili olabilir. Söylediği sıfatlar da genellikle büyüklerin kullandığı sıfatlardır. Böyle bir durumda zaman geçirmeden çocuk yetiştirme biçiminin değiştirilmesi ve normale getirilmesi gerekir. Büyüklerin tutumu normal veya sağlıklıysa, bu durumda çocuğun dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yönünden araştırılması uygun olur. Böyle bir tanı konursa, buna yönelik tedavi gerekir. İki durumda da bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmak yararlı olacaktır. SORU Ben psikoloji olarak bunalımdayım. İş arkadaşlarım tarafından istenmiyorum. Bana hep haksızlık yapıyorlar. Aralarında anlaşıp beni ortamdan uzaklaştırıyorlar. Ne yapabilirim? CEVAP Birçok iş yerinde benzer durumların görülmesi hiç de nadir değildir. Böyle bir durumda bir kişinin neden istenmediği ve dışlandığı anlaşılmaya çalışılmalıdır. Bu davranış biçimi doğru olmasa da, mutlaka bir nedeni vardır. İş arkadaşlarıyla bu durumun rahatsızlık yarattığı açık açık konuşulup neden böyle davrandıkları sorulabilir. Böyle bir dışlamanın olmadığı söylenirse, örnek verilebilir. Kimi zaman kişiler çekingen ve alıngan olabilir; hem topluma girmekte güçlük çekebilir, hem de konuşmaları ve davranışları farklı yorumlayabilir. Konuya bu açılardan bakıp çözüm bulmaya çalışmak uygun olur. SORU On beş yaşında kızıma temizlik takıntılarından dolayı yapılan tetkik ve muayene sonucu pandas tanısı konuldu. Ergen döneme ait problemlerimiz de vardı. Tedavide şurup başlandı. Pandas tanısı tam ispatlanmış bir rahatsızlık mı, yoksa henüz araştırma safhasında mıdır? CEVAP PANDAS, A Grubu Hemolitik Streptokok Enfeksiyonları ile İlişkili Pediyatrik Nöropsikiyatrik Bozukluklar anlatımının İngilizce baş harflerinden türetilmiştir. PANDAS’ın obsesif kompulsif bozuklukla (OKB) ilişkili olabileceğinin bazı kanıtları varsa da, kesin olarak kanıtlanmamıştır. PANDAS’ta geçen enfeksiyon için kullanılan antibiyotikler de OKB açısından bir yarar sağlamamıştır. Bu nedenle PANDAS tanısının tedaviyi değiştiren herhangi bir özelliği yoktur. Normalde OKB tedavisi neyse, PANDAS için de aynı tedavi uygulanır.  

KIZIMIN TEMİZLİK TAKINTISI VAR

İŞKOLİK BİR EŞİM VAR

CİNSEL SORUNLARIM VAR

62 YAŞINDAKİ EŞİMİN 28'LİK SEVGİLİSİ VAR

YENİ EVLİLİYİZ AMA...

EŞİM BENİ SÜREKLİ ALDATIYOR

SÜREKLİ DÜŞÜNÜYORUM SÜREKLİ UNUTUYORUM

 NEDENİNİ BİLMEDİĞİM KORKULARIM VAR

 DÜŞÜNCE TAKINTIM VAR

DİĞER SORU-CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLATIN...5.BÖLÜM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Temmuz 2023Yayınlanma Tarihi:06 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.