Kişiliğiniz sınırda olabilir mi?

Duygu durumunuzda anlık değişiklikler yaşıyor, neşeli ve mutluyken bir anda sinirliyor ve öfkeli birine mi dönüyorsunuz? Duygularınızı dengelemede zorluk yaşıyor, boşluk hissiyle şüpheci ve aşırı kaygılı mı davranıyorsunuz?

Duygu durumunuzda anlık değişiklikler yaşıyor, neşeli ve mutluyken bir anda sinirliyor ve öfkeli birine mi dönüyorsunuz? Duygularınızı dengelemede zorluk yaşıyor, boşluk hissiyle şüpheci ve aşırı kaygılı mı davranıyorsunuz?

kisilikBu ve benzeri belirtileri siz de yaşıyorsanız sınırda kişilik bozukluğu hastalığına dikkat edin! Tedavisi görmeniz gerekebilir…

KORKULARINIZDAN KURTULUN

Sınır Kişilik bozukluğu hastalığına ilişkin bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Feneryolu Polikliniği’nden uzman psikolog Zehra Erol, duygularda iniş çıkışlar, duygularını dengelemede zorluklar, boşluk hissi, şüphecilik, dürtüsellik, kaygı,  öfke kontrol zorlukları, terk edilme korkusu, intihar davranışlarının hastalığın belirtileri olduğunu vurguluyor. Belirtiler biraz daha açan Erol, bu kişilerin sıklıkla kaygı, duygu durumlarında değişiklik, kendilerini bir an çok iyi hissederken birden bire depresif hisse bürünüp, öfkeliyken bir süre sonra sakin birine dönüşebildiklerini söylüyor. Sınır Kişilik Bozukluğu yaşayan kişilerin dürtüselliklerinden bahseden Erol bu kişilerin yetirince düşünmeden harekete geçtiklerinin altını çiziyor. Özellikle duygusal anlamda acı çektiklerinde ya da boşluk hissettiklerinde bu davranışlara yöneldiklerine dikkat çeken Uzm. Psk. Zehra Erol, yalnızlık, değersizlik gibi zorlayıcı duyguları tolere edemediklerinde bu duygulardan kaçış amaçlı aşırı yeme, hızlı araba kullanma, alkol kötüye kullanımı, rastgele cinsel ilişkiler gibi davranışlara büründüklerini kaydediyor. Uzman Psikolog Zehra Erol

KİŞİLİK BOZUKLUĞU MU YAŞIYORSUNUZ?

EN BÜYÜK KORKULARI TERK EDİLMEK

 Erol terk edilmenin en büyük korkuları olduğunu vurguluyor ve ekliyor. “Terk edilmek en büyük korkularıdır. Bu nedenle terk edilmemek için elinden geleni yaparlar. Reddedilmek çok ciddi rahatsızlık verir.  Duygusal destekler ve aldıkları kararlarda diğer insanlarında onaylaması son derece önemlidir. İlişkilere oldukça önem verirler sıklıkla da ilişki problemi yaşarlar. Bunun nedenlerine baktığımızda belirsizlik durumunu tolere  edemezler. Belirsizlik kaygılarını arttırdığı için bununla baş etmek oldukça güçtür.”

HEP ÇEVRESİNDEKİLERİ SUÇLARLAR

Yaşadıkları olayların sorumlusu olarak çevresindeki kişileri görürler ve onları suçlarlar. İnsanlar onlar için ya iyi ya da kötüdür arası yoktur. Bu kişiler strese girdiklerinde kendilerine zarar verici davranışlarda da bulunurlar. Bu davranışlardan sonra suçluluk duygusu ortaya çıksa da aynı davranışlar rahatsız edici duyguların tetiklemesi ile tekrar edebilir. Neler olabilir bu davranışlar kendine vurma, vücudunu çizme…vs.

 İNTİHARA TEŞEBBÜS EDERLER

İntihar davranışları ne zaman ortaya çıkar sorusunun cevabı yukarıdaki anlattıklarımıza paralel olarak var olan durumu tolere edemediklerinde ortaya çıkar. Örneğin erkek arkadaşı tarafından terk edilen kişinin bu duruma katlanamaması sonucu. Bu rahatsızlığın tedavisinde terapinin önemine dikkat çeken Uzm. Psk. Zehra Erol terapide ilk olarak karşılıklı sorumluluklar ve işbirliği sağlamayı, ilaç tedavisi ve terapi ile ilgili sorumluluk alınması üzerinde durduklarını söyledi. Terapinin faydalarını ise Erol şu şekilde sıraladı.  - Kendine zarar veren ve diğerlerini zorlayan davranışları azaltmak - Duyguları dengelemekte zorlanan kişide duygularını tanıma, anlama ve uygun şekilde      göstermeyi sağlama - Öz bakım, uyku ve günlük yaşam rutinlerinin düzene sokulması - Anksiyete ile başa çıkabilmesi - Öfke kontrolünün sağlanması - Sorunlarla başa çıkabilmek için alternatif davranışlar geliştirme - İlişki becerileri geliştirme, motivasyon arttırma - Depresyonu varsa çalışmak - Özsaygının arttırılması Borderline Kişilik bozukluklarının tedavisi uzun süreli ve süreklilik gerekir, terapiden faydalanırlar. Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.