Kimyasal hadım dünyada nasıl uygulanıyor?
Son olarak Adana ve Antalya'dan gelen cinsel istismar haberlerinin kamuoyunda infial yaratması ve sosyal medyada 'Çocuk Susar Sen Susma' kampanyasının başlatılması sonucu, çocuklara yönelik cinsel suçlar hükümetin gündemine girdi.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu'nda çocuklara yönelik cinsel saldırılar ile ilgili 6 bakandan oluşan bir komisyon kurulduğunu duyurdu.
Bu komisyon öncelikle alınacak önlemlerle ilgili çalışma yapacak, yasal ve idari açıdan yapılması gerekenler konusunda bir rapor hazırlayacak.
Bozdağ, komisyonun hazırlayacağı raporun ardından bu suça yönelik cezaların da artırılacağını söyledi.
ERDOĞAN: EN AĞIR CEZALAR VERİLECEK
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin Salı günkü grup toplantısında bu tür suçları işleyenlere en ağır cezaların verileceğini açıkladı.
"Bu tür suçları işleyenlerin infaz sistemindeki tüm indirimlerin, kolaylıkların dışında tutulması da şarttır. Çocuğun bedeninde ve ruhunda açılan yaralar, bir insanı taaammüden öldürmekle aynıdır" dedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, çocuklara yönelik cinsel istismar konusunda daha önce kabul edilen kimyasal hadımın birkaç gün içinde yürürlüğe konabileceğini söyledi.
Halk arasında 'kimyasal hadım' olarak bilinen yöntemle, belirli aralıklarla ilaç verilerek ya da iğne yapılarak, testesteron hormonunun azaltılması ve böylece cinsel arzunun ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
Çocuklara yönelik cinsel suçlardan mahkum olanlara bazı ülkelerde zorunlu olarak; Almanya, İngiltere ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinde ise gönüllülere uygulanıyor.
26 Temmuz 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik'te kimyasal hadıma "tıbbi tedaviye tabi tutulmak" başlığı altında yer verilmişti.
Tedavi, tanımda belirtilen hükümlülere yönelik olmak üzere, ayakta veya yatarak, ilaçla veya ilaçsız olarak veyahut her iki usul ile cinsel dürtünün azaltılmasına veya denetimine yönelik tedaviler ile cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan yöntemdir."
Yönetmeliğe göre, bu uygulamaya karar verilmeden önce sağlık kurulu raporu aranıyor.
İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ ZORUNLU UYGULAMAYA KARŞI
Ancak dünya çapında insan hakları örgütleri, kimyasal hadımın bir ceza yöntemi olarak suçlunun rızası olmadan zorla uygulanmasına karşı çıkıyor ve bunun işkence ile insanlık dışı uygulamalar kapsamına girdiğini belirtiyor.
Bazı sağlık uzmanları cinsel suçların cinsellikle ilgili değil şiddet ve otoriteyle ilgili olduğu ve bu tür uygulamaların yararlılığı konusunda yeterli veri olmadığı gerekçeleriyle uygulamaya karşı çıkıyor.
Yönteme maliyetli olması nedeniyle de çekinceyle yaklaşanlar var.
Kimyasal hadım uygulanan kişiler ilacı almayı bıraktıklarında, uygulamanın etkileri de geçiyor.
BİLİNEN İLK ÖRNEKLERDEN BİRİ EŞCİNSELLİK NEDENİYLEYDİ
Kimyasal hadımla ilgili bilinen en önemli ilk örnek, İngiltere'de 1952 yılında yaşandı.
Bilgisayar biliminin kurucusu olarak kabul edilen matematikçi Alan Turing'e, o zamanlar yasal olarak suç teşkil eden eşcinselliği nedeniyle uygulanmıştı.
ABD: EN AZ 7 EYALETTE VAR
Kimyasal hadım, ABD'nin en az 7 eyaletinde cinsel suçlar için uygulanıyor.
California, 1996 yılında cezaevinden salıverilen bazı cinsel saldırı suçluları için kimyasal ya da fiziksel hadımı kabul eden ilk eyalet oldu.
Eyalette kabul edilen yasaya göre, 13 yaşın altındaki çocuklara karşı herhangi bir cinsel suçu ikinci kez işleyen kişilere kimyasal hadım uygulanması öngörülüyor.
POLONYA: MAHKEME KARAR VERİYOR
2010 yılında uygulamayı hayata geçiren Polonya, Avrupa'da bazı cinsel suçlar için kimyasal hadımı zorunlu kılan ilk ülke oldu.
Kanun, 15 yaşın altındaki çocuklara ya da aile üyelerine tecavüze edenlerin hapis cezalarını tamamlamalarının ardından ilaçla cinsel isteklerinin yok edilmesini öngörüyor.
Yasada, bu kişilere 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi de öngörülüyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan kişiye özel tedaviyi anlattı