Kimler internet bağımlısı

Uzmanlar, haftada 8 ila 40 saat arasında internete giren kişileri, bağımlı olarak nitelendiriyor. İnternet bağımlı mısınız? Okuyun, öğrenin!

Uzmanlar, haftada 8 ila 40 saat  arasında internete giren kişileri, bağımlı olarak nitelendiriyor. İnternet bağımlı mısınız? Okuyun, öğrenin!

Uzmanlar, haftada 8 ila 40 saat  arasında internete giren kişileri, bağımlı olarak nitelendiriyor. İnternet  bağımlılarının yüzde 50'sinde ise başka bir psikiyatrik rahatsızlık bulunuyor. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nden Doç.  Dr. Tuncer Okay'ın, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu'na sunduğu  “İnternet Bağımlılığı” başlıklı raporunda, “internet bağımlılığı” tanısı  konulan kişilerin madde bağımlılığına olan yatkınlığının psikiyatri kliniklerinde  başlıca araştırma konusu olduğu kaydedildi.

BAĞIMLILIKLA İLGİLİ HER ŞEYİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...

Ruh bilimci Kimberly Young'un, bilimsel literatürde kabul gören  “internet bağımlılığı kriterleri”ne yer verilen raporda, internet  bağımlılığının en yaygın türleri arasında pornografi tutkusunun ilk sıralarda yer  aldığı görülürken, onu coşkun ve mantık dışı oyun tutkusu, sosyal medya  aktiviteleri ve internet üzerinden sürekli alışveriş yapma ve kumar tutkusu  izliyor.

YOUNG'UN PİK KRİTERLERİ

Raporda, Young'un “patolojik internet kullanımı” kriterlerini  belirlerken, “başka yerde sınıflandırılmamış dürtü kontrol bozuklukları”  başlığı altında yer alan “patolojik kumar oynama” kriterlerini temel aldığı  vurgulanarak, “patolojik internet kullanımında Young;un PİK Kriterleri” şöyle  sıralandı: -İnternet ile ilgili aşırı zihinsel uğraş. (Sürekli olarak interneti  düşünme, internette yapılan aktivitelerin hayalini kurma, internette yapılması  planlanan bir sonraki etkinliği düşünme vb.) -İstenilen keyfi almak için giderek daha fazla oranda internet kullanma  ihtiyacı duyma. -İnternet kullanımını kontrol etme, azaltma ya da tamamen bırakmaya  yönelik başarısız girişimlerin olması. -İnternet kullanımının azaltılması ya da tamamen kesilmesi durumunda  huzursuzluk, çökkünlük ya da kızgınlık hissedilmesi. -Başlangıçta planlanandan daha uzun süre internette kalma. -Aşırı internet kullanımı nedeniyle aile, okul, iş ve arkadaş çevresiyle  sorunlar yaşama, eğitim ve kariyer ile ilgili bir fırsatı tehlikeye atma ya da  kaybetme. -Başkalarına (aile, arkadaşlar, terapist vb.) internette kalma süresi ile  ilgili yalan söyleme. -İnterneti problemlerden kaçmak veya olumsuz duygulardan (çaresizlik,  suçluluk, çökkünlük, kaygı) uzaklaşmak için kullanma.

ERGENLERDE İNTERNET KULLANIMI

2000'li yıllardan başlayarak ABD, Güney Kore ve bazı Avrupa ülkelerinde  yataklı kliniklerde tedavi edilmeye çalışılan internet bağımlılığının, madde  bağımlılığı tedavi yöntemleri kullanılarak tedavi edildiği ve internet  bağımlılarının yüzde 38'inin zararlı madde bağımlısı da olduğu belirtildi. Raporda, ergenlerde internet kullanımı oranlarına bakıldığında, Güney  Kore gibi gelişmekte olan ülkelerin ABD gibi gelişmiş ülkelerin önünde olduğunun  görüldüğü belirtildi. Buna göre; örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde 6-19 yaş  arası kitle haftada ortama 16.7 saat internette zaman geçirirken, aynı yaş gurubu  İngiltere'de haftada 20 saat, Güney Kore'de ise haftada 23 saat internette zaman  geçiriyor. Rapordaki istatistiki bilgilere göre, Avustralya'da ailelerin yüzde  91'inde internet kullanılırken, İngiltere'de 12–17 yaş arası ergenlerin  yüzde 100'ünün evinde internet bağlantısı bulunuyor. Raporda, internet bağımlıların yüzde 50'sinde başka bir psikiyatrik  bozukluğun bulunduğunun saptandığı belirtilirken, internet bağımlısı olarak  nitelendirilebilecek hastaların oranının toplam kullanıcıların yüzde 1.98 ile  3.5'i kadar olduğu, internet bağımlılığı açısından risk altında olabileceği  düşünülen kullanıcıların oranının ise yüzde 8.68 ile 18.4 aralığında bulunduğu  kaydedildi.

GERÇEK HAYATIN ASOSYALİ, SANAL ALEMİN ARANAN YILDIZI

Raporda, gerçek hayatta göz teması bile kurmaktan imtina eden asosyal  kişiliklerin internet ortamında sosyal iletişimlerini maksimum düzeye  çıkarttıkları ve bunun karşılığında ödüllendirildikleri vurgulanarak, kişiye  yarattığı “sanal imkanlar” şöyle özetlendi: “Kim olmak istiyorsanız o olabilirsiniz (anonimite) ve uzak olmanın  verdiği rahatlık. Bir grubun parçası olabilir ve 'gerçek hayat'ta olamayacak bir  rolünüz olabilir. Diğer oyuncularla sosyal iletişiminiz oldukça ödüllendiricidir,  'iletişiminiz' artar. Gerçek dünyada olmayacak ilişkiler kurabilirsiniz. Göz  kontağı kurmanıza gerek yoktur.” Raporda, ortalama bir kullanıcının yaklaşık olarak haftada 2.5-3 saat  internete bağlı kaldığı, PİK durumunda ise bu sürenin yaklaşık 8-40 saat arasında  olduğu belirtildi ve haftada 8-40 saati bilgisayar başında geçiren kişinin hiç  aralıksız 20 saate kadar bilgisayar başından kalkmayabileceği; patolojik kabul  edilen bu durumda ise hastaya klinik tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiği  anlatıldı.

ERKEKLER DAHA BAĞIMLI

“İnternet bağımlılığı, görece daha geç yaşlarda başlayan psikoaktif  madde, alkol ve kumar bağımlılığının aksine daha erken yaşlarda başlıyor gibi  gözükmektedir” denilen raporda, bağımlılığın iki cinsiyette de mevcut olduğu,  ancak erkeklerde görülme sıklığının kızlardan 2 veya 3 kat daha fazla olduğunun  tespit edildiği vurgulandı. Raporda, internet bağımlılarının yüzde 38'inde aynı zamanda madde  bağımlılığının tespit edildiği, yüzde 33'ünde duygu durum bozukluğu, yüzde  25'inde ise depresyon ve distimi görüldüğü belirtildi. Bağımlılığın davranışsal olarak kendini en sık kompulsif alışveriş,  kompulsif seks, patolojik kumar ve piromani olarak gösterdiği kaydedildi. İnternet bağımlılığının sadece psikolojik değil, fiziksel rahatsızlıklara  da yol açtığı bildirilirken, sıklıkla görülen fiziksel rahatsızlıklar arasında;  obezite, karpal tünel sendromu, sırt ağrısı, postür bozuklukları, uzun süre  bilgisayar başında kalmaya bağlı epileptik nöbet sayıldı. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.