Kilolu kadınlar neden daha az kazanıyor?

Araştırmalar, özellikle kilolu kadınların daha zor iş bulduğunu ve daha az kazandığını gösteriyor.

Kablolu televizyon şirketi Comcast'tan işten çıkarıldıktan sonra Shavonne Patrice Owens Alabama'da bir çocuk bakımevinde iş başvurusu yapmış ve işe alınacağını sanmıştı.

Mülakattan sonra birçok kez telefon etmiş, ama kimse geri aramamıştı. Daha önce de benzer bir yerde çalışmış olduğu için aslında uygun bir adaydı, ama çok şişman olduğu için onu işe almayacaklarını söylemişler arkadaşına. 182 cm boyundaki Owens o sıralar 227 kg geliyormuş.

Kendilerinden beklenen işi hakkıyla yapabilecek olsalar bile obezler işyerlerinde ayrımcılığa maruz kalıyor. Ulusal, dinsel, cinsiyetçi ayrımcılık birçok ülkede suç sayılırken, birçok işveren obez kişileri işe almamakta herhangi bir sorun görmüyor.

Genel olarak vücut kitle endeksi (ağırlık (kg)/boy(m)2) 30'dan fazla olan kişiler obez olarak tanımlanıyor. Bu rakam 40'ı aştığında hastalık düzeyinde obezite söz konusudur. Vücut kitle endeksi 18,5 ila 24,9 arasında olanlar normal görülür.

İşverenler obezlerin zor işleri yapamayacağı ve kolay yorulacağı gibi bir önyargıyla hareket eder. Oysa bazıları maratonda bile koşar ve oldukça dayanıklıdır.

Kuzey Carolina Üniversitesi'nden psikolog Enrica Ruggs'ın yaptığı araştırmalarda, mağaza sahiplerinin iş başvurusunda ve müşteri olarak obez kişilere normal insanlardan farklı davrandığı, onlarla daha az göz temasında bulunduğu, daha az gülümsediği ve konuşmayı daha kısa sürede bitirmeye çalıştığı görüldü.

KADINLARA DAHA FAZLA AYRIMCILIK

Araştırmalar obez kadınların erkeklerden daha fazla ayrımcılığa maruz kaldığını gösteriyor. Exeter Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, kilolu kadınların yaşam boyunca daha az olanakla karşılaştığını, daha düşük gelir elde ettiğini gösterdi.

Genetik profesörü Tim Frayling "Genetik nedenlerden dolayı biraz kilolu olan kadınlar daha yoksul oluyor" diyor.

Başka bir araştırmaya göre ise obez kadınlar yüksek mevkilerde çalışmak yerine hastabakıcılık, çocuk bakıcılığı veya gıda sektörü gibi fiziksel işlerde daha çok çalışıyor. Gelir azlığının nedeni bu tür işlere daha az ücret ödenmesinden kaynaklı da olabiliyor.

Uzmanlar toplumda kadınların görünüşüne erkeklerden daha fazla önem verildiğini, bu nedenle bazı işverenlerin kilolu kadınları müşterileriyle yüz yüze getirmekten kaçındığını belirtiyor.

BBC


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Temmuz 2017Yayınlanma Tarihi:05 Ocak 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.