Kedi fobisi balkon açtırdı

Yargıtay, giriş katında oturan ve "hayvan fobisi" nedeniyle bağımsız bölümün balkonunu camla kapatan kadının, balkonu eski haline getirmesi gerektiğine hükmetti.

Yargıtay, giriş katında oturan ve "hayvan fobisi" nedeniyle bağımsız bölümün balkonunu camla kapatan kadının, balkonu eski haline getirmesi gerektiğine hükmetti.

kedifobisiYerel mahkemenin, kadının, kedileri balkonda gösteren fotoğraflarla yaptığı savunmasını da dikkate alarak verdiği, "Sırf mimari projeye aykırı diye davalının çevrede bulunan hayvanlarca rahatsız edilerek sağlıklı bir ortamda yaşamasının engellenemeyeceği" yönündeki kararı, Yargıtay tarafından bozuldu. İstanbul Bakırköy'de bir sitedeki binanın giriş katında oturan Nur K, bağımsız bölümünün balkonunu sokak hayvanlarının girmemesi için camla kapattı.

TAKINTILARINIZDAN KURTULUN

Bina yönetimi, işlemin mimari projeye aykırı olduğu, ruhsat alınması gerekirken Belediyeye bu yönde başvuru yapılmadığı gerekçeleriyle, balkonu eski haline getirmesi için Nur K'ya Bakırköy 5. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açtı. Davalı Nur K, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen ve kendisine "hayvan fobisi" tanısı konulduğunu belirten rapor ile sokak kedilerini balkonda gösteren fotoğrafları mahkemeye delil olarak sundu. Mahkeme, bina yönetiminin açtığı davayı reddetti. Bölgede kedi, fare, kertenkele gibi hayvanlar olduğu ve davalının "hayvan fobisi" bulunduğu belirtilen mahkeme kararında, işlemin, mimari projeye aykırı olmasına karşın zaruret ve zorunluluktan gerçekleştirildiği ifade edildi. Kararda, Yargıtay'ın "özellikle zemin katlarda yer alan dairelerde güvenlik ve koruma amaçlı mimari projeye aykırı balkon ve cam kapatmalarının mümkün olabileceğine" dair kararları bulunduğu anlatılarak, "Sırf mimari projeye aykırı diye davalının çevrede bulunan hayvanlarca rahatsız edilerek sağlıklı bir ortamda yaşamasının engellenemeyeceği, bu koşullarda mimari projeye aykırı diye yapılan camlı sistemin kaldırılmasının istenmesinin de iyi niyet kurallarıyla bağdaşmayacağı hususları birlikte değerlendirildiğinde davanın reddine karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.Daire kararında, davalının bağımsız bölümünün balkonunun, mimari projeye aykırı olarak kapatıldığının kanıtlandığı belirtilerek, balkonun eski haline getirilmesine karar verilmesi gerektiği kaydedildi. Kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumakla yükümlü oldukları vurgulanan kararda, tüm kat maliklerinin beşte dörtünün yazılı rızası olmadıkça ortak yerlerde inşaat, onarım, tesis ve değişiklikler yapamayacağı belirtildi. Yerel mahkemenin ilk kararında direnmesi üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun gündemine geldi. Kurul, yerel mahkeme kararını oy birliğiyle bozarak, daireyi haklı buldu. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Aralık 2013Yayınlanma Tarihi:17 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.