Kaybederken kazanıyormuş gibi hissediyorsunuz

Bir kumarhaneye girin. İçeride en fazla yeri kumar makinelerinin kapladığına şahit olma ihtimaliniz yüksek.

Bir kumarhaneye girin. İçeride en fazla yeri kumar makinelerinin kapladığına şahit olma ihtimaliniz yüksek.

kaybederken_kazanirmisBu çarpıcı manzara, kumarhane müşteri lerinin insanlar aracılığıyla masalarda kumar oynamaktansa makineye karşı oynamayı tercih ettiklerini yansıtır. Kumarhanelerin gelirinin çoğunluğunun bu elektronik oyun makinelerinden gelmesi de şaşırtıcı değil. Öte yandan o kadar da anlaşılır olmayan şey, ekran üzerinden takip edilebilen oyunların kumar bağımlılığını arttırması sonucunda kumarhanelerin ge ç i r d iğ i dönüşüm. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Doçent Doktor Natasha Dow Schüll, "Tasarlanmış Bağımlılık: Las Vegas'ta Kumar Makineleri" isimli kitabı için yaptığı araştırma kapsamında Las Vegas'taki kumarhanelerde oldukça fazla vakit geçirdi.

KUMAR BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMANIN YOLLARI

Kumar oynadıkları anlarda diğer her şeyin silinip gitmesini arzulayan, buna göre akıllarını yitirme safhasına gelmeyi göze alan oyuncularla tanıştı. Konuştuğu kişilerden biri, "O anda orada d e ğ i l s i n i z ; makineyle birsiniz. Onunla birliktesiniz; hepsi bu" diyor. Burası, kumarbazların anlatılan ruh haline erişebildikleri tek yer değil. Bu durumun kumar masasında ve hipodromlarda da ortaya çıktığı biliniyor. Ancak kumarhanelerdeki kumar makineleri, tartışmalı da olsa, pür dikkat kumar oynama deneyimi yaşatma konusunda açık ara önde. Modern kumar makinelerinin tasarımın unsurlarından biri olan hız, bu vasfı muhafaza etmelerine katkıda bulunuyor. Makinelerin kontrol kolları elektronik destekli tuşlarla değiştirildikten sonra bir saatlik sürede oynanabilen oyun sayısı iki katına çıktı. Günümüzde, jeton yerine kredi kartları ile ödeme yapılabilen video destekli makinelerde bir oyunun tamamlanma süresi 3 saniyeye kadar inmiş durumda. Waterloo Üniversitesi'nden Doçent Doktor Kevin A. Harrigan, elektronik makinelerin oyunculara sürekli olarak kazanmıyor olsalar da nasıl "kazanmak üzere olduklarını" hissettirdiğini inceliyor. Çoklu şeritli kumar makineleri, eski tekli formattaki makinelere kıyasla daha fazla bağımlılık yaratabiliyor. Tipik bir kurulumda bir oyuncu yirmi ayrı ödeme yapmasını gerektirecek oyunları tek seferde oynayabiliyor ve oyuncu 20 oyunluk seride 9 oyun kazanacak olursa, aslında kaybettiği halde makine, gürültülü seslerden ve video efektleriyle oluşturulmuş bir kutlama ile müşteriyi karşılıyor. Harrigan, "Bu çok akıllıca. Laboratuvarımızda 'Money Storm' adlı oyunu oynuyordum. 9 sıra birden yanıyordu ve kazanmıştım. Bilişsel olarak ise kaybettiğimi kabullenmem zor oldu" diyor. Amerikan Kumar Oyunları Federasyonu, kumar makinelerinde dürtülerin kontrolündeki oynama arzusunun, oyuncuların ruhsal yapılarına bağlı olduğunu ifade ediyor. Grubun sözcüsü 2010'da, "Bazı insanlar sorumlu bir şekilde kumar oynayamıyor. Aynı şey, sorumlu bir şekilde kredi kartını kullanamayanlar veya araba süremeyenler için de geçerli" demişti. Bağımlılık uzmanları, kişinin hızla kazanmaya yakın durumda bulunduğunda ya da sahte/şakacı bir kazanım sağladığında beynin hep aynı ödül mekanizmasını işlettiğini söylüyor. 2010'da bu etkiyi biraz olsun dengelemek amacıyla Avustralya'daki Queensland yönetim  kaybettiği halde kazandığı izlenimi uyandıran kumar makinelerini yasakladı. Bu, küçük bir ilerleme. Makinelerin kaybettiğinizi açıkça belirtecek şekilde tasarlanması, daha iyi bir çözüm olabilir. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Şubat 2013Yayınlanma Tarihi:07 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.