Karşıdan karşıya geçmenin cesaret istediği şehir

Hanoi'nin tarihi bölgesindeki Meracus Hotel'e check-in yapan yolculara resepsiyon görevlileri "Karşıdan karşıya nasıl geçilir?" başlıklı bir broşür veriliyor.

Hanoi'nin tarihi bölgesindeki Meracus Hotel'e check-in yapan yolculara resepsiyon görevlileri "Karşıdan karşıya nasıl geçilir?" başlıklı bir broşür veriliyor.

Sakin olun ve kendinize güvenin. Her iki yöne de bakın ya da sürücülerle göz teması kurun. Dikkatli, yavaş adımlar adın. Asla geri dönmeyin. Kendinizden emin olduğunuzu gösterin. Yaklaşık on yıldır devam eden kapitalist büyüme, Hanoi'nin bir zamanlar ağaçlarla çevrili, sessiz caddelerini ve ara sokaklarını adeta lastik ve çelikten oluşan bir nehre dönüştürdü. Otel odalarında saklanmadıkları zamanlarda şaşkın ve sersemleşmiş bakışlarla yolun kenarında dikilmiş turistleri görebilirsiniz. Fransa'dan gelen Christelle Rouchaville, "İlk gün dehşete kapıldık. Ne yaparsanız yapın karşıdan karşıya geçemediğiniz anlar oluyor" diyor. Avustralyalı Bob Greer ise işi Tanrı'ya havale ediyor. Düşman hattının arkasındaki bir asker gibi küçük bir ara yolda motosikletlerin gelip gelmediğini kontrol ederken, "Tanrı'ya ya da sizi kim yarattıysa ona güvenin. Dizleriniz titrese bile, asla korktuğunuzu belli etmeyin" diyor. Karşıdan karşıya geçme konusunda gerçekten usta olanlar, yani Hanoi sakinleri, birbirinden farklı cevaplar veriyor. Lise öğrencisi Nguyen Tuan Minh, "insan kalkanı" (etrafınız diğer yayalarla sarılıyken karşıdan karşıya geçmek) kullanmayı öneriyor. Ayrıca Meracus Hotel'in tavsiyesine katılmıyor. Göz teması kurmanın imkânsız olduğunu söylüyor. "Sokağa adımınızı atar atmaz üzerinize 40 tane motosiklet geliyor. Sizi görürlerse, çarpmazlar. Olduğunuz yerde durmayın" diyor. Metropol Otel'de odacı olarak çalışan Hanoi sakini Pham Cong Thinh, trafik sorununu kırsal bölgelerden göç eden ve köylerindeki trafik kurallarına (ki fazla kural olduğu söylenemez) araba süren insanlara atfediyor. Turizmci Nguyen Thi Xoa, "Bazen insanlar gerçekten şoke oluyor" diyor. Karşıdan karşıya geçmeyle ilgili tavsiyesi: "İnsanlara hep kendilerine güvenmelerini ve yavaş yürümelerini tavsiye ederim. Asla koşmamalısınız. Tereddüt etmeyin" diyor. Hanoi sakinleri tek yön yollarda hem sağa hem de sola bakmayı tavsiye ediyor. Bazı kavşaklarda boşuna yanan trafik ışıkları ise elektrik israfı gibi görünüyor. Thinh, "Başka ülkelerde kırmızı ışık yandığında herkes durur. Burada polis yoksa durmuyorlar" diyor. Motosikletler ve scooterlar, Hanoi'de başlıca ulaşım araçları. Yaklaşık 4 milyon kayıtlı sürücü var. Arabalar zenginler için. Ülke çapında trafik kazaları çok sayıda ölüme yol açıyor. Resmi yetkililer geçen yıl gerçekleşen 44 bin 548 kaza sonucunda 11 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak Hanoi'ye akın eden turistler, şehrin sunduğu güzelliklerin, trafik sorununu telafi ettiğini gösteriyor. Gerçekten korkanlar içinse, her zaman toplu taşım seçeneği bulunuyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Ekim 2012Yayınlanma Tarihi:12 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.