Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın ağrısı, kaburgalardan pelvise kadar karnınızın herhangi bir yerinde rahatsızlıktır. Ağrı, midenizin yanı sıra herhangi bir sayıda iç organdan gelebilse de, Karın ağrısı, göğsünüz ile kasıklarınız arasında hissettiğiniz ağrıdır. Bu genellikle mide bölgesi veya göbek olarak adlandırılır.

Karın ağrısı nedir?

Hemen hemen herkes bir noktada karın ağrısı yaşayacaktır. Göz ardı etmemeniz gereken belirtiler arasında ateş, kötüleşen veya vücutta yukarı doğru yayılan ağrı ve nefes almada zorluk yer alır. Kısa bir ağrı epizoduna akut denir, bu da 'yakın zamanda başlayan' anlamına gelir. Üç ay veya daha uzun süredir karın ağrınız varsa, bu süre kesin olmamakla birlikte, kronik veya devam eden bir sorun olarak kabul edilir. Örneğin, akut apandisit, yıllarca veya daha uzun sürebilen kronik kramplara neden olabilen irritabl bağırsak sendromunun aksine neredeyse her zaman akut bir durumdur.

Karın ağrısı, göğsünüz ile kasıklarınız arasında herhangi bir yerde hissettiğiniz ağrıdır. Bu genellikle mide bölgesi veya göbek olarak adlandırılır. Hususlar Hemen hemen herkesin bir noktada karnında ağrı olur. Çoğu zaman, ciddi değildir.

Karın ağrısı birçok şekilde gelir ve aniden gelen ve giden kramplardan, bıçaklama ağrılarına kadar sürekli, donuk karın ağrısına kadar değişebilir. Hafif ağrı bile ciddi bir durumun erken belirtisi olabilir, bu nedenle sağlık hizmeti sağlayıcıları bu hastaları durumlarındaki değişiklikler için sıklıkla izler.

Ağrınızın ne kadar kötü olduğu her zaman ağrıya neden olan durumun ciddiyetini yansıtmaz. Örneğin, viral gastroenterit nedeniyle gaz veya mide kramplarınız varsa, çok kötü karın ağrınız olabilir. Bununla birlikte, kolon kanseri veya erken apandisit gibi ölümcül durumlar sadece hafif ağrıya neden olabilir veya hiç ağrıya neden olmayabilir.

Karnınızdaki ağrıyı tanımlamanın diğer yolları şunlardır:

Genelleştirilmiş ağrı

Bu, onu karnınızın yarısından fazlasında hissettiğiniz anlamına gelir. Bu ağrı türü mide virüsü, hazımsızlık veya gaz için daha tipiktir. Ağrı daha şiddetli hale gelirse, bağırsakların tıkanmasından kaynaklanabilir.

Lokalize ağrı

Bu, karnınızın sadece bir bölgesinde bulunan ağrıdır. Apendiks, safra kesesi veya mide gibi bir organdaki bir problemin işareti olması daha olasıdır.

Kramp benzeri ağrı

Bu tür ağrı çoğu zaman ciddi değildir. Gaz ve şişkinliğe bağlı olması muhtemeldir ve bunu sıklıkla ishal takip eder. Daha endişe verici belirtiler, daha sık ortaya çıkan, 24 saatten uzun süren veya ateşle ortaya çıkan ağrıyı içerir.

Kolik ağrı

Bu tür ağrı dalgalar halinde gelir. Çok sıklıkla aniden başlar ve biter ve genellikle şiddetlidir. Böbrek taşları ve safra taşları bu tip karın ağrısının yaygın nedenleridir.

Karın ağrısının en yaygın nedenleri nelerdir?

Karın birden fazla organa ev sahipliği yaptığı için çok çeşitli problemler ağrıya neden olabilir. Rahatsızlık, göğüs ve pelvis gibi yakın bölgelerden de kaynaklanabilir. Karın ağrısının nedenleri şunlardır:

Sindirim sorunları

- Kabızlık.
- Gaz.
- Hazımsızlık.

Karın sorunları

- Apandisit
- Gıda zehirlenmesi
- Yiyecek alerjisi
- Divertikülit
- Safra taşları
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
- Fıtık
- İltihaplı bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı gibi)
- Böbrek taşı
- Mide gribi (gastroenterit)
- Ülserler (peptik ülser hastalığı)

Pelvik problemler

- Endometriozis
- Menstrüel krampları
- Yumurtalık kistleri
- Pelvik inflamatuar hastalık
- İdrar yolu enfeksiyonları

Göğüs problemleri

- Akciğerlerde kan pıhtıları (pulmoner emboli).
- Kalp krizi.
- Zatürre.

Karın ağrısının sağlık profesyonelleri tarafından güvenilir bir şekilde ölçülemeyen subjektif bir semptom olduğunu unutmayın. 

Karın ağrınız olduğunda;

- Ateş
- Kusma
- İshal gibi başka semptomlarınız olabilir. Uzmanlar, ağrınızın lokalize olup olmadığını veya karın boyunca mevcut olup olmadığını dikkatlice sorgulayacaktır. Acıyı neyin daha yoğun hale getirdiğini ve neyin sakinleştirdiğini soracaklar. Ağrı yemek yemekle mi yoksa pozisyon değiştirmekle mi değişiyor? Seni uykudan uyandırıyor mu? Vücudun başka bir yerine mi göç ediyor? Cevaplarınız önemli teşhis ipuçları sunabilir.

KARIN AĞRISI TÜRLERİ

Yağlı bir yemek yedikten sonra şiddetli karın ağrısı

Yüksek yağlı bir yemek yedikten sonra kendinizi iki büklüm bulursanız, safra kesesi krizi geçiriyor olabilirsiniz. Orange, CA'daki St. Joseph Hastanesi'nden gastroenterolog Hardeep Singh, "Kadınlar özellikle safra kesesi hastalığına yatkındır" diyor. "40'lı yaşlarındaki aşırı kilolu kadınlar en yüksek risk altındadır." Singh, ağrı yemekten sonra daha da kötüleşir, 30 ila 60 dakika sürer ve gelip gidebilir, zamanla daha sabit ve şiddetli hale gelebilir, diyor Singh.

İshal veya kabızlık ile kramplı ağrı

Singh, şişkinlik ve ishal veya kabızlığın eşlik ettiği alt "kramp" karın ağrısının irritabl bağırsak sendromunun (IBS) belirtileri olabileceğini söylüyor. "Son derece yaygın ve ABD nüfusunun %15'ini, özellikle genç kadınları etkiliyor, ancak her yaşta olabilir." IBS semptomları genellikle diyet, yaşam tarzı ve stres yönetilerek kontrol edilebilir. Bazı durumlarda ilaç ve danışmanlık gerekebilir.

Göğüs kafesi arasında üst karın ağrısı

Üst karın bölgesinde kaburgaların hemen altında ağrıyan veya bıçak saplanan bir ağrı veya basınç geliştirirseniz, bu kalple ilgili bir soruna işaret edebilir. Doktorlar, bu ağrıya genellikle nefes darlığının eşlik ettiğini ve ağrının devam edip etmemesiyle ilgili olduğunu söylüyorlar. İnsanlar genellikle bu tür ağrıların hazımsızlık olduğunu varsayar ve durum böyle olsa da, diyabet veya hipertansiyon gibi risk faktörleri olan herkes en kısa zamanda bir doktora görünmelidir.

Karnın sağ alt tarafında şiddetli, akut ağrı

Karnın alt kısmında ani bir ağrı apandisit belirtisi olabilir. Ayrıca ateş eşlik edebilir. Ağrı genellikle göbek deliği çevresinde başlar ve zamanla daha da kötüleşir. Ağrı ile birlikte kusma veya kabızlık veya ishal de acil servise gitme zamanının geldiğini gösterir. Doktorlar, ağrı birkaç saat içinde aniden ortaya çıkarsa veya kalıcıysa hemen bir doktora görünmenizi önerir. Apandisit genellikle ameliyat gerektirir. Eğer tedavi edilmezse, yırtılmış bir apandisit ölümcül olabilir.

Bulantı ve geğirme ile ilişkili belirsiz üst karın ağrısı

Bazen mide ağrısını tanımlamak zordur veya birden fazla semptomla birlikte gelir. Mide bulantısı, geğirme veya geğirme ile bağlantılı üst ve orta karın bölgesinde belirsiz ağrı, özellikle yaşlı hastalarda kalp krizi belirtileri olabilir. Doktorlar, EKG veya kardiyak belirteçler gibi testlerin hayat kurtarıcı olabileceğini söylüyor. Ayrıca sırt veya çene ağrısı ve nefes darlığı ile kusmanın da yaşamı tehdit eden bir acil durumun işareti olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Ani ve şiddetli başlayan mide ağrısı

Orta karın ağrısı aniden ortaya çıktığında - özellikle peptik ülser hastalığı öyküsü olan kişilerde veya aşırı miktarda aspirin veya NSAID kullananlarda - acil ameliyat gerektirebilecek bir perforasyonun işareti olabilir. Bir gözyaşı hava ve mide içeriği sızdırabilir ve bu da peritonit adı verilen bir duruma ve sonunda septik şoka yol açabilir. Perforasyonu kapatmak için ameliyat gerekli olacaktır.

Kadınlarda sağ veya sol alt karın ağrısı

Ani başlayan sağ alt karın ağrısı veya sol alt karın ağrısı, döngünün ortasında olan bir kadında yumurtalık kistinin rüptüre olduğunu gösterebilir. Bu tür bir ağrı aynı zamanda yumurtalığın ve fallop tüpünün bir parçasının dönmesi olan yumurtalık torsiyonunun bir işareti olabilir veya muhtemelen kan akışının bozulması nedeniyle yumurtalığın bükülmesi olabilir. Derhal en yakın acil serviste tedaviye başvurun. Yumurtalığı çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Alt karında bıçak gibi ağrı

Genellikle mide bulantısı, kusma, ateş ve titremenin eşlik ettiği alt mide bölgesini saran ağrı, böbrek taşı belirtisi olabilir. Böbrek taşları ultrason veya BT taramaları ile teşhis edilir ve ağrının giderilmesi için genellikle NSAID'ler önerilir. Doktorlar, kalıcı ağrı durumlarında, acil rahatlama için kurtarma narkotiklerinin veya daha büyük taşların geçmesine izin veren kan damarlarını gevşetebilen alfa blokerlerin reçete edilebileceğini söylüyorlar.

Hareket ettiğinizde daha kötü olan, sol alt taraftaki karın ağrısı

Karnın sol alt bölgesindeki karın ağrısı, divertikülit, kolonda tıkanabilen ve yırtılabilen küçük cepler anlamına gelebilir. Geleneksel tedavi, apse oluşumu riskini azaltmak için antibiyotikler ve dışkı yumuşatıcıları içerir. Doktorlar, son araştırmalara göre, bu senaryoda antibiyotiklere artık ihtiyaç duyulmayabileceğini ve bunun yerine asetaminofen önerildiğini söylüyor.

Karın ağrıları ne kadar yaygındır?

Hemen hemen herkes bir noktada karın ağrısı yaşayacaktır. Karın ağrısının çoğu nedeni ciddi değildir ve kendiliğinden düzelir. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı genellikle bu durumları kolayca teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Bununla birlikte, karın ağrısı ciddi bir hastalığın veya hatta acil bir durumun belirtisi olabilir. Karın ağrısı, acil servis ziyaretlerinin yaklaşık %5'inden sorumludur.

Karnım neden ağrıyor?

Karın ağrısının birçok nedeni vardır. Karnınızdaki herhangi bir organdan (safra kesesi, pankreas, karaciğer, mide ve bağırsaklar) veya karın duvarından - vücudun dış kabuğundan gelebilir. Bazen ağrıyı karnınızda hissedersiniz ama aslında ağrı göğüs, sırt veya pelvisten gelir.

Karın duvarı ağrısı yaygındır ve sağlık profesyonelleri ağrının nedeni olarak iç organlara dikkatlerini yöneltebildikleri için gözden kaçırılması kolaydır. Karın duvarı bir kez şüpheli olarak kabul edildiğinde, genellikle bu teşhisi kesinleştirmek kolaydır. Bir hasta karın duvarı kaslarını efordan dolayı zorlarsa, doktoruna sağ tarafta mide ağrısı olduğunu söyleyebilir. Açıkçası, bu ağrıya safra kesesi veya mide gibi hastalıklı bir iç organ neden olmaz.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, sizden ayrıntılı bir öykü alarak genellikle ağrının nereden geldiğini belirleyebilir. Hekimin tarzına bağlı olarak, tıbbi hikayenizi bir anlatı olarak kendi kelimelerinizle aktarmanız istenebilir. Diğer doktorlar bir dizi ayrıntılı soru sormayı tercih edebilir. Diğerleri her iki tekniği de kullanabilir. Bu tıbbi öykü çok önemlidir, fizik muayeneden bile daha önemlidir. Anamnez ve fizik muayeneden sonra doğru tanı koymak için bazı tanı testleri önerilebilir.

Çocuklarda Karın Ağrısı

5 ila 16 yaş arasındaki çocukların %15'inde devam eden veya tekrarlayan, tekrarlayan karın ağrısı vardır. Çoğu zaman, çocukların karın ağrısı kabızlıktan kaynaklanır. Çocuklarda karın ağrısının diğer yaygın nedenleri şunlardır:

- Apandisit.
- GERD.
- Süt alerjisi (laktoz intoleransı).
- Boğaz ağrısı.
-  İdrar yolu enfeksiyonu (İYE).

Karın ağrısı nasıl tedavi edilir?

Karın ağrısını tedavi etmek, nedenine bağlıdır. Seçenekler şunları içerir:

- İltihap, gastroözofageal reflü hastalığı veya ülser için ilaçlar.
- Enfeksiyon için antibiyotikler.
- Belirli yiyecek veya içeceklerin neden olduğu karın ağrısı için kişisel davranış değişiklikleri.
- Ağrı tedavisi doktorları tarafından lokal veya spinal uyuşturma ajanları veya kortikosteroid enjeksiyonları.
- Apandisit ve fıtık gibi daha ciddi vakalarda ameliyat gereklidir.

Karın ağrısında ne zaman doktore gitmeli

Karın ağrınız şiddetliyse veya aşağıdaki belirtilerden herhangi biri eşlik ediyorsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurun:

- Mide bulantısı
- Ateş
- Birkaç saatten fazla süren ağrı
- İdrarda kan
- Göğsünüze, boynunuza veya omzunuza yayılan ağrı
- Kanlı dışkı
- Gaz çıkaramamak
- Nefes almada zorluk.
- Kan kusmak.
- Hamileyseniz hemen
- Karnınıza dokunduğunuzda hassaslık
-  Aşırı terleme
-  Birkaç saaatten fazla süren ağrı

Bu semptomlar, mümkün olan en kısa sürede tedavi gerektiren bir iç iltihaplanma, enfeksiyon veya kanamanın bir göstergesi olabilir. Daha az yaygın olarak, bu semptomların bazılarına kolorektal, yumurtalık veya karın kanseri neden olabilir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Ocak 2022Yayınlanma Tarihi:11 Haziran 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.