Kanserli hastaya yapay dil yapıldı

Mersin'de, kanserli olduğu için dili alınan kadına, göğsünden nakledilen dokuyla yapay dil yapıldı.AA22 Ekim 2015Kanserli hastaya yapay dil yapıldı.

61 yaşındaki kadın hastanın dilinde oluşan kanserli kitle, uygulanan ışın tedavisi ve kemoterapiye rağmen büyümesini sürdürdü.

AĞIZ TABANINI DOLDURMASI İÇİN GÖĞÜS BÖLGESİNDEN NAKİL YAPILDI

Dilde yara, konuşmak istememe ve hareket ettirmekte güçlük şikayetiyle hastaneye başvuran kadının dil kanseri olduğu anlaşılınca ve kitle dilin tamamını kaplayınca uzmanlar dilin alınmasına karar verildi. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, alınan dilin yerine ise ağız tabanını doldurması için göğüs bölgesinden doku nakliyle yeni bir dil yapıldı.

DİL KÖKÜNDEN ALINDI

Kanserin büyük bölümüne yayıldığı dili kökünden almak zorunda kaldıklarını aktaran Alpay, "Konuşabilmesi için de gırtlağı bıraktık. Göğüs bölgesinden doku alınarak, ağız tabanı için dil yapıldı. Bu dil orada sabit dil olacak. Dil geriye kaçmasın diye çene kemiğine delikler açarak sabitledik. Konuşma yetisini zamanla kazanacak. Hastamızın operasyon sonucu ilk söylediği şey kendi adı oldu" ifadelerini kullandı.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Ekim 2015Yayınlanma Tarihi:24 Ekim 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.