Kalbinizi sonbaharda ihmal etmeyin!

Kalp hastalarının mevsim geçişlerinde alacağı önlemler hayati önem taşıyor: “Mevsimsel geçişlerde grip aşısı yaptırılmalı, doktor kontrolü ihmal edilmemeli, tuz tüketimine dikkat edilmeli, sigara bırakılmalı.”

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp hastalarının mevsimsel geçişlerde alacağı önlemlere dikkat çekti.

GRİP AŞISI YAPTIRILMALI

Mevsim geçişlerinde sık görülen gribal rahatsızlıkların özellikle kalp hastalarında ciddi nefes darlığına yol açtığını ifade eden Prof.Dr. Mehmet Baltalı, “Kalp hastalarının hastaneye yatışları bu dönemde çok daha sık olur. Bunun için de özellikle kış mevsimi öncesinde ekim kasım aylarında kalp yetmezliği olan yani kalbi yeterince çalışmayan ve yaşlı hastaların grip aşısı olması gerekiyor. Ve her sene grip aşısının ötesinde pnömokok aşısı olması gerekir. Bu, bir zatürre nedenidir. En üstteki zatürre yapan bakteri pnömokok bakteridir. Onun da aşısı vardır. Yaşlı hastaların özellikle kalp yetmezliği olan hastaların her yıl aşı olması gerekir” uyarısında bulundu.

İLAÇLARIN DÜZENLENMESİ GEREKİR

Kalp hastalarının mevsim geçişlerinde, kış öncesi mutlaka doktor kontrolüne gitmeleri gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Baltalı, ilaçların yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Baltalı, “Kalp hastalığı, tansiyon, şeker gibi risk faktörlerinin tekrar değerlendirilmesi, kolesterolün yüksekliğinin kontrol edilmesi ve ona bağlı ilaçların tekrar düzenlenmesi gerekir. Özellikle yaz sonunda, sonbahar başlangıcında kalp hastalarının doktor kontrolüne gelmesi gerekir” diye konuştu. 

SİGARA BIRAKILMALI

Kalp hastalarının sigarayı mutlaka bırakması gerektiğine ve beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Baltalı, şunları söyledi:

“Kalp hastalarının ilk olarak sigarayı bırakmalarını öneriyoruz. İkinci olarak kolesterollerine dikkat etmesini yani beslenmelerine dikkat etmesini öneriyoruz. Katı yağdan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Kalp hastalarının trans yağlardan uzak durması gerekir. Kırmızı et tüketimine dikkat edilmeli. Balık, sebze, bakliyat ve zeytinyağı özellikle sızma zeytinyağı kullanmaya özen göstermek gerekir. Kolesterolü düşürmeye eğer yaşam tarzı yetmiyorsa ilaç kullanmaları gerekmektedir. Özellikle yağlı et ve sakatatlardan uzak durmaları gerekir.”

DOKTORLARIN TAVSİYESİNE MUTLAKA UYULMALI

Doktorların önerilerine mutlaka uyulması gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Kalp hastalarının doktorlarının verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmaları ve tavsiyelerine uymalarını öneriyoruz. Kalp hastalarında tansiyon da çok önemli. Tansiyonun hiçbir şekilde yükselmemesi gerekir. Eğer tansiyonu düşüyorsa o ilaçlara devam etmesi hiçbir şekilde kesmemesi gerekir. Çok sıklıkla hastalarda şu yanlış davranışı gözlemliyoruz; hasta 20-25 gün ilacı alıyor sonra tansiyonum düştü diye ikinci kutuya devam etmiyor. Hastaların bunu yapmaması gerekir. İlacını doktor belirtmediği taktirde hiçbir şekilde kesmemesi ve doktorun çağırdığı sıklıkla gitmesi gerekir.  Doktorun izin verdiği ölçüde ilaç yazılması gerekir. Doktorun söylediği ölçüde yapması gerekir. Şekerine dikkat etmesi gerekir. Şekeri kontrol etmesi gerekir” diye konuştu.

SABAH SAATLERİNDE RİSK ARTIYOR

Kalp krizi görülme riskinin günün 24 saatinde olduğunu ancak özellikle daha sık görüldüğü zamanların sabah saatleri olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Sabah 08:00 ila 11:00 arası kalp krizi görülme riski daha fazladır. Çünkü bu saatlerde kalp hızı artıyor. Uykuda kalp hızı yavaşlar. Uyandıktan sonra kalp hızı artar. Kalp krizi öncesi kalp hızının artması bunu tetikleyen bir faktör olarak gözükür. En sık görüldüğü sabah saatleridir” dedi.

TUZ TÜKETİMİ SINIRLANDIRILMALI

Ailesinde kalp hastalığı olanların risk altında bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Baltalı, aşırı tuz tüketiminin de kısıtlanması gerektiğine dikkat çekti. Prof.Dr. Baltalı, “Anne, baba, kardeş erken yaşta kalp hastası olanların kalp hastası olma riski, olmayanlara göre daha fazladır. O yüzden kalp hastalığında risk yaratacak sporlardan kaçınılması gerekir. Bu kişilerin özellikle sigara içmemesi, kolesterolüne dikkat etmesi, eğer tansiyon şeker varsa buna dikkat etmesi gerekir. İlaçla tansiyonun normal değerlerde seyretmesini sağlaması gerekir. Tansiyon hastalarının tuz kullanımını sınırlamaları gerekir. Türkiye’de tuz kullanım oranı çok yüksek. Bizim milletimiz gerçekten tuzu yiyor. O nedenle tuzu kısıtlamak gerekir.

Kalp hastalığına yakalanmamak için hastalığa neden olan faktörlerden uzaklaşmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Özellikle tansiyon, şeker ve kolesterol kontrolü için belli aralıklarla doktor kontrolüne gitmeleri gerekir. Bu kontroller 20 yaşında başlar eğer bir sıkıntı yoksa üç sene sonra gitmesi gerekir. Eğer bir problem var ise o probleme bağlı olarak gereken yaşam tarzı ve ilaçları kullanması gerekir” dedi.

SPORDAN ÖNCE SAĞLIK KONTROLÜ YAPTIRIN

Ailesinde kalp hastası bulunanların spor yapmadan önce doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp sağlığı açısından sporun önemini de vurguladı. Prof.Dr. Baltalı, şunları söyledi:

“Kalp hastalığına bağlı ölümler sadece kalp krizine bağlı değil başka bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Bu ani ölümler seyrek olarak görülüyor ve bu nedenle toplumun dikkatini çekiyor. Resmi lisanslı spor yapacak kişilerin her hâlükârda kardiyolog kontrolünden geçmesi gerekir. Onun dışında spor yapmak hareket etmek doktorlar tarafından öneriliyor. Spor yapanların ve hareket edenlerin kalp hastalığına yakalanmaları olasılıkları daha düşüktür. Özellikle yürüyüş öneriliyor. Haftada 4 gün en az 20 dakika olacak şekilde yürüyüş yapmak tavsiye ediliyor.  Sağlıklı yaşam için hareket etmek, yürüyüş yapmak, yüzmek, bisiklete binmek öneriliyor. Ama özellikle ailesinde kalp hastalığı var ise zaten doktor kontrolünden geçiyor.

Bu kişiler spor yapabilir mi evet yapabilir ama lisanslı sporcu olarak futbol oynamak istiyorsa bunların doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor.  Futbol ve yüzme yapılabilir ama halter, boks kalp hastalığı olmasa bile ciddi beyin travmalarına sebep oluyor. Güreş ve halter gibi ağırlık kaldırılarak yapılan efor sarf edilen sporlar çok fazla önerilmiyor. Her ay doktor kontrolüne gitmeleri gerekiyor. Ailesinde kalp hastalığı bulunanların doktora gitmeleri, doktorun önerilerini dikkatli olarak dinlemeleri ve önerilerine uymaları gerekiyor. Sigara içmemeleri gerekiyor. Sağlıklı besinler ve sağlıklı gıdalarla beslenmeleri gerekiyor.”


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Eylül 2018Yayınlanma Tarihi:29 Eylül 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.