'Kalabalıkta bile kendimi yalnız hissediyorum'

"Sorunum ben kendimi kalabalık içinde bile olsa yalnız hissetmem daha sonra bazen kendimi ve beğenmiyorum evden çıkmak istemiyorum "

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

SORU 8 senedir panik atak tedavisi görüyorum tedavim yeni bitti. Doktorum artık iyileştiğimi söyledi ama hala şikayetlerim var panik atak geçirmiyorum ama her an geçiririm diye korkularım var dışarı çıkamıyorum çarpıntım olur diye hiç bir iş yapamıyorum bütün gün kalbimi dinliyorum sosyal hayatım hiç yok ev işi bile yapmaktan acizim bazen kendi halime acıyıp hıçkıra hıçkıra ağlıyorum. CEVAP Panik bozukluğunun tekrarlama olasılığının olduğu bilinir. Belirttiğiniz durum tekrarlama olmadığını, aksine belirtilerin sürdüğünü göstermektedir (Tekrarlama demek için belirtisiz bir dönemin olması, sonra belirtilerin yeniden ortaya çıkması gerekir). İyileşme kavramı yalnız belirtilerin geçmesiyle sınırlı değildir, daha geniş anlamda düşünülür. Panik bozukluğunda iyileşme hem belirtilerin yatışması, hem de yeni gelebilecek panik ataklarından korkmayıp onu kontrol edebilmeyi kapsar. İleride herhangi bir zamanda panik atağı yaşanma olasılığı olduğuna göre, tedavide temel amaç bu ataklarla baş etmeyi öğrenmek olmalıdır. Son durumunuz agorafobili panik bozukluğuna uyar. En iyi ve kalıcı sonuç ilaç tedavisiyle birlikte bilişsel-davranışçı tedavinin uygulanmasıyla alınmaktadır. SORU Sorunum ben kendimi kalabalık içinde bile olsa yalnız hissetmem daha sonra bazen kendimi ve beğenmiyorum evden çıkmak istemiyorum genç olmama rağmen sanki hayat enerjimi kaybetmiş gibiyim ne genç gibi giyinip ne de geziyorum. Ama en büyük sorunum panik atak olmam. CEVAP Yalnızlık duygusu, sosyal ilişkilerin azalması, yaşama enerjisinin azalması, kendini değersiz görme, giyim-kuşamına dikkat etmeme gibi belirtiler genellikle depresyonda görülen belirtilerdir. Depresyon her yaşta görülebilir, gençlerde de. Son cümle panik atağınızın olduğuyla ilgili, fakat panik atağıyla neyi kastettiğiniz belli değil. Panik atağı birçok psikiyatrik bozuklukta görülebilir. Panik bozukluğu ise, bir belirti değil, bir bozukluktur. Bir psikiyatriste başvurursanız, hem durumunuz netleştirilir, hem de tedaviniz yapılır. SORU 13 yaşında down sendromlu yeğenimde tuvalet ve konuşma problemi var. Eğitim için gittiği yerlerden sonuç alamadık. Bir de insanlara daha ziyade duvarlara koltuklara vs. vurma huyu var. Nasıl vazgeçirebiliriz? CEVAP Down Sendromunda yeğeninizde görülen belirtiler olabilir. Genellikle sözel anlatım becerileri zayıftır, bu nedenle özel eğitim almaları gerekir. Tuvalet eğitimi için önemli bir gösterge zeka katsayısıdır. Genellikle uysal olan Down Sendromlularla bazan öfke patlamaları görülebilir. Gerekirse, öfke patlamaları için ilaç kullanılabilir. Özel eğitim merkezlerinde beceri kazandırma eğitimleri verilmektedir. Özellikle bu konuda çalışan merkezlerin yararı daha çok olur. Bir çocuk ve ergen psikiyatristinin değerlendirmesi ve onun sizi yönlendirmesi uygun olacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Haziran 2015Yayınlanma Tarihi:01 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.