Kalabalık yerlerde bayılacakmış gibi oluyorum

6 yıldır korku panik halinde kalabalık uzak yerlere gidemiyorum sanki bayılacak gibi oluyorum.

CEVAP

 

Agorafobili panik bozukluğunda insanın davranışları kısıtlanır, panik nöbeti geçirdiği veya geçireceğini düşündüğü yerlere gidemez. Bilindiği gibi, panik bozukluğunda baygınlık hissi de yaşanır. Tanı konduğuna göre, uygun tedaviyle (ilaç tedavisi+psikoterapi) bu belirtiler de geçecektir.

SORU İnanılmaz derecede sinirli ve asabiyim özellikle sinirlendiğimde küfür etmeye kendime ve karşıdakilere zarar vermeye başladım. Uyku uyuyamıyorum çünkü sürekli yataktan havaya kalkacak derecede sıçrıyorum. Gündüz olmadan uyuyamıyorum. Dişlerim titriyor uyuduğumda bu yüzden uyanıyorum çok gerginim ve ne yapacağımı bilmiyorum.

CEVAP
Yaşamımızdaki stresli olaylar duygu, düşünce ve davranış alanlarımızı etkiler. Burada belirtiler değişiklikler çok aşırı bir stres durumuna bağlı olabilir. Ancak bunların ortaya çıkması için kişilik yapısı olarak bir temelin olduğu düşünülür. Uyku bozukluğunun bu kadar aşırı ve rahatsız edici olması, uyku incelemesi yapılmasını da gerektirir. Aşırı gerginlik diş gıcırdatmaya, dişleri sıkmaya neden olabilir. Bunların ne zaman, nasıl, hangi nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığının bilinmesi, tedavi açısından yararlı olur. Bu değişiklikler kişiye çok yabancıysa, kişilik yapısına uymuyorsa, beyinle ilgili tetkiklerin yapılması uygun olur. Bunların tümünü gözden geçirmek için bir psikiyatristle görüşmek gerekir.

SORU Kızım 4 yaşında iletişimle ilgili hiç sorunu yok. Çok akıllı her şeyi anlıyor. 1 kaç haftadır konuşmak için çok gayretli cümle kurmaya başladı ç harfini çıkartamıyor diğer çocuklarım da geç konuştu endişelenecek bir durum var mı?

CEVAP
Bazı çocuklar bazı harfleri söylemekte güçlük çekebilir. Özellikle cümle kurmaya yeni başlayan çocuklarda bunun görülmesi endişe yaratmamalıdır. Konuşması ilerleyince, ç harfini söylemekte sıkıntı sürerse bir konuşma terapistine başvurulabilir. Kızınızın iletişim ve gelişiminde bir sorun olmaması, diğer çocuklarınızın da geç konuşması bilgileri rahat olmanız için yeterlidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Kasım 2021Yayınlanma Tarihi:05 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.