Kainatın en ‘tuhaf’ yıldız sistemi

Bizim yaşadığımız Güneş Sistemi yakınlarındaki yaşı genç yıldızları araştıran bilim insanları, bugüne kadar bilinen en büyük ve ‘tuhaf’ yıldız sistemini keşfettiler.

1 YILI 1 MİLYON YIL

 

Avustralya Ulusal Üniversitesinden bir grup bilim adamının bulduğu yeni yıldız sisteminin boyutları, daha önce bulunan gezegen-yıldız eşleşmelerinden yaklaşık üç kat büyük. En çok dikkat çekense, sistemin dev yıldızından yaklaşık 1 trilyon kilometre uzak olan 2MASS J2126-8140 isimli yeni dev gezegen.

Bu dev gezegen, yıldızı çevresindeki yörüngesinde bir tam turu, neredeyse 1 milyon yılda tamamlıyor.

Böylece ‘1 yılı 1 milyon yıl’ı bulan 2MASS J2126-8140 adlı gezegenin tuhaflıkları bununla da bitmiyor. Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’den 10-12 kat büyük bu dev gezegenin kütlesi çok az ve kendi yıldızına uzaklığı da, Dünya’nın Güneş’e uzaklığından 6 bin 900 kat daha fazla.

HÜRRİYET

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Şubat 2016Yayınlanma Tarihi:29 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.