Kahve sizi ayıltıyorsa sakın içmeyin

Kahve sizin ayılmanızı sağlıyorsa kahve içmeyi bırakmalısınız. Çünkü kahve sizi ayıltıyorsa bu kafein bağımlısı olmaya başladığınız anlamına gelir.

Kahve sizin ayılmanızı sağlıyorsa kahve içmeyi bırakmalısınız. Çünkü kahve sizi ayıltıyorsa bu kafein bağımlısı olmaya başladığınız anlamına gelir.

kahveMilyonlarca insanın sabahları "ayılmak" için en çok tercih ettiği şey kafein içeren kahve ya da çaydır. Ancak son yapılan araştırmalara göre eğer sabahları kahve sizin ayılmanızı sağlıyorsa kahve içmeyi bırakmalısınız. Çünkü kahve sizi ayıltıyorsa bu kafein bağımlısı olmaya başladığınız anlamına gelir. Ayrıca aşırı kafein tüketmek kan basıncını yani tansiyonu yükselten sebepler arasındadır. Bristol Üniversitesi'nden Peter Rogers, "Sürekli kafein tüketenler, kafeine bağımlı hale geliyor. Günün ilk kahvesinde belki sizi ayıltıyor olabilir ama ikinci fincanda aslında bir tekme yiyorsunuz. Sonuç olarak kafein özellikle yardımcı olmuyor." dedi.

BEYNİMİZ NASIL ÇALIŞIYOR

 

KAHVE NEDEN "AYILTMAZ"

Kahvenin sizi ayıltmadığı kulağa garip gelebilir ama Profesör Rogers'ın araştırması bunu gösteriyor. 300 gönüllü üzerinde yapılan araştırmada gönüllülerin yarısına yüksek kafeinli kahve, yarısına düşük kafeinli kahve verildi. Daha sonra gönüllülere teste girmeden 16 saat önce kahve içmeyi bırakmaları söylendi. Gönüllüler daha sonra rastgele iki ayrıldılar ve bir gruba plasebo bir gruba kahve verildi. Araştırma sonucuna göre kahve içenlerin zihin açıklığında bir artış oldu ancak plasebo içenlerde de aynı derece etki yarattı.

NEDEN KAHVENİN İYİ GELDİĞİNİ DÜŞÜNÜRÜZ

Kafeinin adenosin ismi verilen bir beyin kimyasalını durdurma etkisi vardır. Normalde adenosin vücuttaki bazı reaksiyonların yavaşlamasına neden olur. Ancak kafein adenosinin hücrelere girişini engelliyor. Bu yüzden yavaşlama etkisi ortadan kalkıyor. Birkaç saat sonra ise kahve daha kötü etki ediyor. Hatta bazı vakalarda grip benzeri etkiler görülüyor. HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:23 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.