Kadınlar mı erkekler mi daha hasta

Kadınların genellikle erkeklere oranla daha uzun yaşadıkları biliniyor. Peki kim neden daha uzun yaşıyor? Dr. Özgür Şamilgil bunun nedenlerini anlatıyor.

Kadınların genellikle erkeklere oranla daha uzun yaşadıkları biliniyor. Peki kim neden daha uzun yaşıyor? Dr. Özgür Şamilgil bunun nedenlerini anlatıyor.

kadinlarerkeklerAraştırmalar damar sertliğinin erkeklere göre kadınlarda daha geç başladığını ve daha yavaş ilerlediğini gösteriyor. Bu bulgu doktorların her gün gözledikleri bir durumla uyuşuyor. Menopoz sonrasına kadar kadınlar kalp krizine karşı göreceli olarak korunuyorlar. Bu demek değil ki, menopoz öncesi kadın kalp krizi geçirmez. Sigara içen, risk faktörleri olan, özellikle şişman ve diyabetik kadınlar hormonlarının sağladığı korumaya güvenmemeliler. Ortalama ömür açısından da kadın cinsiyet daha şanslı. Üstelik 1 asır önce 2 yıl kadar avantajlıyken şimdi fark 5 ila 7 yıla çıktı. Peki kadınlar neden daha uzun yaşıyor ve uzun yaşamda neden daha avantajlılar. Dr. Şamilgil etkenleri şöyle sıralıyor; Erkekteki tek farklı kromozom olan Y kromozomu X'den daha küçük ve az gen taşıyor.

KADINLIK HORMONU KALP DAMAR HASTALIĞINA KARŞI KORUYUCU Üreme anatomisinde ise kadınlar kısmen şanssız; hem gebelik ve doğum, riskli olaylar hem de prostat kanserine göre jinekolojik kanserler daha öldürücü.

Metabolizmaya gelecek olursak kadınlarda HDL iyi kolesterol daha yüksek ve obezite durumunda yağlar belden çok kalçada birikiyor ve daha az risk oluşturuyor. Erkekler iş hayatında daha fazla ve stresli zaman geçiriyor. Sosyal ağlar gibi yardım kuruluşlarına katılım kadınlarda daha fazla rastlanıyor. Erkekler daha fazla risk alıp fiziki travmaya maruz kalıyorlar. Ayrıca yine erkekler daha fazla şiddet yanlısı davranıp sinirlerine hakim olamıyor. Sigaraya gelince erkeklerin sigara bırakabilme oranları daha düşük. Erkeklerin alkol ve madde bağımlılığına yakalanma oranı daha yüksek. Beslenmede de erkekler daha fazla kırmızı et ve patates tüketiyor sebze meyve az tercih ediyor. Erkekler işten gelince dinlenirken kadınlar genelde ev işleri ve alışveriş yaparak daha hareketli yaşıyorlar. Erkekler tıbbi tetkik veya tedavi konusunda çok daha isteksiz ve uyumsuzlar. Bu da yine onların ömrünü kısaltan faktörlerden. HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Mart 2014Yayınlanma Tarihi:09 Nisan 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.