Kadınlar da aldatıyor

“Aldatma evlilik bitirir”, “En çok erkekler aldatır” gibi toplumda geniş kabul gören bilgilerin aslında doğru olmadığını söyleyen uzmanlar aldatma ile ilgili yanlış bilinenleri anlattı.

İşte aldatmaya dair en çok bilinen 10 mit:

1- ALDATMA EVLİLİĞİ YIKAR

Aldatılan kişi ilişkisini veya evliliğini bitireceği gibi devam da ettirebilir. Her aldatma boşanmayla bitmeyebilir. Unutmayın ki, aldatılma ve sonrasında yaşanan sorunlar çözülebilen durumlardır. Aldatmalar travma etkisi yaratsa da, aldatma olayından sonra evliliklerin daha sağlıklı yürümeye başladığı, bağlılık duygusunun arttığı sık rastlanılan bir durumdur. Sorunlar, aldatma bunalımından sonra netleşebilir, çözüm için ortak hareket edildiği yeni bir süreç başlayabilir.

2- ALDATMA FİZİKSELDİR

Aldatma sadece cinsel değil, duygusal veya zihinsel aldatma olarak da karşımıza çıkabilir. Sürmekte olan ilişkisi varken bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmek ‘cinsel aldatma’ olarak tanımlanırken, yine bir ilişki yaşarken bir başkasıyla duygusal bir yakınlık yaşamak, bir başkasına aşık olmak veya özel paylaşımda bulunmak ‘duygusal aldatma’ olarak tanımlanmaktadır. Şu veya bu sebeple ilişkisini yürütmek zorunda olup da aklında bir başkasının hayalinin olması zihinsel aldatmadır. Duygusal, cinsel ya da zihinsel aldatma sonuç olarak keyif kaçıran ve can sıkan süreçlerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

3- ALDATMA, ÇOK NADİR BİR DURUMDUR

Aldatma nadir görülen bir durum değildir. Aldatma insanlık tarihi kadar eski olan ve her toplumda yaygın olarak görülen bir çift problemidir. Son yıllarda da toplumsal değişimlerin olması ve internet kullanımı nedeniyle de yaygınlaşmıştır.

4- ALDATMA BİR HASTALIKTIR

Toplumlar yadırgasa da aldatma insanın var olduğu sürece devam edecek bir olgudur ve görülmesi de normaldir. Aldatma kadın ve erkeğin bazen duygusal ihtiyaçlarının karşılanması bazen macera duygusu, psikolojik süreçlerin devreye girmesi, bazen de cinselliğe karşı merak ve macera arama hissiyle geçmişte var olan, gelecekte de var olacak olgulardandır.

5- ALDATMAYI BAŞLATAN ERKEKTİR

“Aldatmayı başlatan her zaman erkektir” düşüncesi, erkeğin günah keçisi olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır. Oysaki aldatmada sadece erkek unsuru yoktur. Karşı tarafta da bir başka partner vardır. Erkek partnerini yine bir başkası ile aldatıyordur. Aldatmada günah sadece bir kişide değildir. Bu süreçte erkeğin aldatacağı kişi partneri veya eşidir ve o da erkeğin bir partneri olduğunu bildiği halde ‘olur’ verebilmiştir. Bu durumda aldatma sürecinden sadece erkek sorumlu değildir. Hatta dolaylı olarak veya farkında olmadan izin veren eşi de onun ortağıdır. Bazen erkeği aldatma aşamasına getiren, erkeği hazırlayan kişi olarak da eşini görmekteyiz.

6- KADIN ALDATMAZ ERKEK ALDATIR

Toplumsal olarak biçilen rol gereği kadının hiçbir zaman erkeği aldatmayacağına yönelik bir inanış vardır. Ancak aldatma sadece erkeğe has bir özellik değildir. Hem erkek hem kadın partnerini aldatabilir. Erkekler aldattığında dikkatsizdir. Kendisine daha fazla bakmaya başlar, yeni elbiseler alır, sık banyo yapar, yeni parfümler alır, rejim ya da egzersize başlar, akşam eve beklenmedik saatlerde gelir, sürekli bir toplantı hali yaşadıklarını ifade ederek hemen kendilerini ele verirler. Kadın aldattığı zaman, duygularıyla toplumun baskısı arasında sürtüşme ve çatışma süreci yaşar. Bu nedenle kadının aldatması daha zor, daha derinlikli, daha heyecanlı, daha edebi ve daha zengin bir malzemedir. Kadınlar aldattığında çok daha dikkatli davranırlar. Her ayrıntıyı düşünürler. Çünkü kadınlar için günübirlik bir ilişkiden çok, uzun süreli ve duygusal bağları kuvvetli bir ilişki yani aşk yaşamak çok daha önemlidir. Kadın aldatmayla birlikte sevgi, aşk, romantizm, heyecan ve sürpriz arar. Kadın yaşamında kendini mutsuz ve huzursuz hissediyorsa aldatma arayışına girebilir. Erkekteki aldatma ise kimi zaman kendini kanıtlama isteği, yasak aşka yönelik değişik heyecan duygusu ya da cinsellikte değişik heyecanlar yaşama duygusundan kaynaklanır.

7- EĞER EVDE CİNSEL YAŞAM YOKSA BU ALDATMANIN BİR İŞARETİDİR

Genellikle aldatan kişi partnerine yönelik suçluluk duyguları ile ya da aldattığı kişiye olan bağlılığı nedeniyle eşine yönelik cinsel yaşamını bitirebilir. Ancak aldattığı halde eşi ile cinsel yaşamı devam eden bireylerin de olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca evde cinsel yaşamın olmaması sadece aldatma süreci ile alakalı olmayabilir. Bunun ayrımının da çok iyi yapılması gerekmektedir. Çünkü çiftin arasında yaşanılan cinsel işlev sorunları, maddi sıkıntılar, iş sorunları, geçirilen hastalıklar ya da evlilik ile ilgili sorunlar da cinsel yaşamı sekteye uğratan süreçlerdir.

8- ALDATMA, DAİMA KÖTÜ BİR EVLİLİK YA DA KÖTÜ BİR EŞ YÜZÜNDENDİR

Aldatma, sadece kötü evliliklerde değil, çok iyi yürüyen birlikteliklerde de karşımıza çıkabilir. Çünkü aldatma, psikolojik, sosyolojik ve toplumsal birçok olguyu içerisinde barındıran bir süreçtir. Psikolojik boyut olarak bilinç dışı süreçlerden bahsederken, sosyal boyutta kişinin yaşam şekli, kadınları algılayışı veya cinselliğe bakış açısı toplumun aldatma karşısındaki tutumları etkileyen faktörlerdir.

9- EVLİLİK DIŞI İLİŞKİ KONUSUNDA ÇİFTLER HİÇBİR ŞEKİLDE UZLAŞAMAZ

Uzlaşma, kültür, toplum ve aile yapılarının, çiftin evlilik dinamiğinin özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Kimi kültürlerde ya da ailelerde kesin çizgilerle ayrılan bu süreç kimilerine göre daha ılımlı karşılanmaktadır. Ülkemiz bakış açısına göre erkek aldatmalarında genellikle “Erkektir, elinin kiridir” diyerek kadın uzlaşması normalleştirilmektedir.

10- AIDS ALDATMA SIKLIĞINI DÜŞÜRÜR

Ne yazık ki, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı duyarlı olmayan ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkların ne ölçüde kişiye zarar vereceğini bilmeyen kişilerin partneri dışındaki kişilerle yaşanılan cinsel birlikteliklerinde düşüş olmamaktadır. Aldatmalarına devam etmektedirler. Bu süreç, daha çok cinsel eğitim yetersizliği olan bireylerde yaşanmaktadır. Cinselliğin iki tarafın haz alacağı ve aynı zamanda partnerine karşı saygı ve sevgi dolu olacağını, partnerinin haklarını ve sağlığını da düşünerek yaşanacağını bilmeyen bireyler, sadece birliktelikle cinsel yaşamın olabileceğini sanırlar. Bu kişilikler kendilerinde var olan soruna rağmen cinsel birlikteliğe devam edebilmektedirler. Elbette ki uzun süreçli tedavilerde cinsel birlikteliğe devam etmeleri mümkündür ancak bu durumda partnerlerini korumak adına prezervatif kullanımını tercih etmeleri önemlidir.

PEKİ, ALDATILAN BİRİ NE YAPMALI?

Aldatılan kişi ilişkisini veya evliliğini bitireceği gibi devam da ettirebilir. Her aldatma boşanmayla bitmez. Unutmayın ki aldatılma ve sonrasında yaşanan sorunlar çözülebilen durumlardır. Aldatmalar travma etkisi yaratsa da, bazen aldatma olayından sonra evliliklerin daha sağlıklı yürümeye başladığı, bağlılık duygusunun arttığı, sorunların bu tip travmadan sonra netleşip çözüm için ortak hareket edildiği yeni bir süreç başlayabilir. Zor bir süreç olan bu dönemde aldatılan kişi, bazen utanç, bazen öfke, bazen de intikam ve aşağılanma duygusuna kapılabilir ve zamanla kimliğini kaybedebilir.

Özel bir insan olduğuna dair inancı azalabilir ve kendine olan saygısını da yitirebilir. Ayrıca dünyanın güvenilmez bir yer olduğunu düşünmeye başlayabilir, tehlikeli olan da budur. Çünkü kendilerini en çok seven insanlar bunu yaparsa, bu dünyada kime ve nasıl güvenebileceklerini şaşırmaları da doğaldır. Aldatılanda öfke, yas süreci, üzüntü, sıkıntı, uykusuzluk, onur ve gurur yaralanması, tedirginlik, öz güven sarsılması ve depresyon dönemi başlayabilir. Bu dönemde bir evlilik veya çift terapistine başvurulması gerekir. Çünkü kurulu bir düzeni yıkmak zordur ve aldatılan kişinin partneriyle bir araya gelerek sadece karşı taraftan değil kendisinden kaynaklanan sorunları çözmek için de adım atması uygun olur.

Hürriyet Aile


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Eylül 2013Yayınlanma Tarihi:09 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.