Kadınlar arabayı neden zor park ediyor

Kadın şoförlerin hakkında duyduğumuz en büyük önyargılardan biri park edememe sorunu. Kadınlar neden zor park ediyor. İşte cevabı.

Kadın şoförlerin hakkında duyduğumuz en büyük önyargılardan biri park edememe sorunu. Kadınlar neden zor park ediyor.  İşte cevabı.

Uzman Psikolog Yıldız Burkovik Zaman Gazetesi’nde anlattı. Kadın şoförlerin hakkında duyduğumuz en büyük önyargılardan biri park edememe sorunu. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada bulunan bu klişe, aslında tam olarak doğru değil. Ana haber bültenlerine kadar konu olan kadın şoförlerin ilginç hallerini sizler için araştırdık ve park edememenin cinsiyete bağlı olmadığı sonucuna ulaştık. Yıllardır haberlere konu olan kadın sürücülerin videolarına hepimiz aşinayız. Park etmek isterken diğer arabalara çarpanlar, dar bir sokakta arabayı takla attıran, otopark gişelerindeki bariyerlere vuran kadın şoförlerin görüntüleri haber programlarının vazgeçilmezleridir. Son günlerde İstanbul'daki bir benzin istasyonunda meydana gelen kaza ise 'kadınlardan şoför olmaz' diyenlerin eline büyük bir koz verdi. Benzin pompasına sakince yaklaşırken birden fren yerine gaza basan kişi, maalesef yine bir kadın şofördü. Lüks aracıyla marketten içeri dalarak ortalığı darmadağın eden şoför hanım, görenleri şaşkına çevirmişti. Bu görüntüler, sürücülüğün cinsiyetle alakalı bir yetenek olup olmadığı sorusunu yeniden akıllara getirdi. Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden uzman psikolog Yıldız Burkovik bu meselenin tamamen önyargılar ve medyanın manipülesiyle bu hale geldiğini açıklıyor. Sürüş yapabilmenin ve park edebilmenin cinsiyetler arasında bir farklılık gösteremeyeceğini ve bu meselenin pratik yapma neticesi olduğunu ifade ediyor. Kendisinin de şoför olduğunu belirten Burkovik, "Bazen çok garip bir şekilde ulu orta park edilen bir arabanın şoförü bir erkek olabiliyor. Bu konuda erkek birey, kültürümüzden ve kendi fıtratından da kaynaklanan sebeplerle araba sürmeye daha erken başlıyor, daha fazla deneyim kazanıyor." diyor.

SIRF KIRMIZI IŞIKTA KORNA ÇALMASINLAR DİYE OTOMATİK ARABA ALDIM

Uzman psikolog Yıldız Burkovik, ülkemizde trafiğe çıkan kadınların erkek şoförler tarafından taciz edildiğini ve kimi zaman yok sayıldığını ifade ediyor. Kendisinin de bir sürücü olduğunu ifade eden Burkovik, özellikle trafikteki sabırsız sürücülerden şikâyetçi. Daha önce manuel vitesli bir arabası olduğunu belirten uzman psikolog, "Kırmızı ışıkta arkamda devamlı korna çalanlar beni strese sokuyorlardı. Kırmızı ışıkta daha hızlı kalkış yapabilmek için otomatik vitesli araba tercih ettim." diyor. ZAMAN      

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.