Kadın - Erkek farkı ve duygusal destekler

Kadınlarla erkekler arasında çok önemli farklar vardır. Bu farkların en önemlisi duygusal boyutta olanlardır. Bu duygusal farklardan ötürü sorunlara farklı  şekilde yaklaşırlar. Bu gerçeğin bilincinde olan  kadın ve erkekler arasındaki  iletişim sorunları ortadan kalkar ve bu bağlamda birbirlerine güçlü bir şekilde duygusal destek vermiş olurlar.
 

Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan

Erkekler bir sorunla karşılaştıklarınde genel olarak o sorunu çözmek için kendi kabuklarına çekilirler. Bir kadın erkeğin kendi merkezinde sorun çözmeye çalıştığını  gözlemlediğinde, erkeğin onun yardımına değer vermediğini ve bu sebeple onu dışarda bıraktığını düşünür. Erkek  aslında kendi yaradılış gereğini yapıyordur. Ama bu durumda destekleyici olmayan, tutarsız bir davranış şergiler ve  umursamaz görünür. Oysa erkek  bir yük altına girmiş ve o yükü taşıama çabası içindedir.

Kadın, erkeğin bu yalnız kalmasını ve başkalarını dışarda bırakma politikalarını anlayamaz ve üzülür. O zaman aklından da olumsuz düşünceler geçer. Çünkü bir şeyi anlamadığımızda, özellikle geçim vasıtamız tehlikede olduğu zamanlarda en kötüsünü hayal ederiz.
Kadınlar erkekleri çoğu zaman olduğundan daha fazla karşı koyan ve destek vermeyen kişiler olarak anlar ve yanlış yorumlar.

Erkek tek başına çözülebilecek bir sorundan bahseden  bir kadını gözlemlediğinde, kadının sorunu tek başına çözemediğini  zanneder. Erkek “Neden bana geldi, çözüm kolaydı, ne büyük bir zaman kaybı“ diye düşünür. Kadının aklında  zaten bir çözüm olacağının  farkına varmaz. Kadının paylaşımının sebebi, başkalarını da sorunun çözüm sürecine dahil etmektir.

Erkeklerle ortak iş yapan kadınların “sorundan daha az, çözümden daha çok“ bahsetmeleri gerekir. Kadın hemen çözüme geçmezse, erkek kadının bir çözümü olmadığını düşünür.

Erkekler sorunu çözmek için harekete geçer. Kadın ise, önce sorunla ilgili olarak konuşmak ve karşı tarafı sürece dahil etmek ister.

Erkek, kazanacakmış gibi görünen  çözümü öneren kişiyi destekler. Bir çözüm yokmuş gibi görünmeyi, zayıflığın işareti olarak değerlendirilir. Sorunlardan bahsetmak yetersizliğin reklamını yapmaktır.

Yönetimdeki, kadınlar, sorunlar hakkında kouştuklarında, erkekler bunu yetersizliğin  bir işareti olarak görür. Daha sonra da o kadınlara olan saygılarını kaybeder, onların isteklerine karşı koyar ve sinirlenirler.

Bir erkek işbirliği olan bir çevrede  çalıştığında, yine de tam olarak sorumlu olacağı  belirli mesuliyetlerin olmasına ihtiyaç duyar. Sorunları çözmek için harekete geçmeden, onlar hakkında konuşulduğunda tükenir, bıkar. Her zaman kendi idaresi ve sorumluluğu altında  olacak bir alana ihtiyaç duyar.

Bir kadın, erkeği anladığı zaman işbirliği ve yardımlaşmaya olan ihtiyacından fedakarlık etmeden erkeğin bağımsız olarak sorun çözme isteğini anlayışla karşilar.

Erkek de, kadının sorunun çözüm sürecine başkalarını dahil etmesi için  zaman yaratabilir.

Duyguları paylaşmak

Erkeklerin olumlu duygularını paylaşması  güven ve saygı oluşturur. Kadınların olumlu ve olumsuz duygularını paylaşması ise  ilişkileri oluşturur. Bir erkek olumsuz duygularını, içgüdüsel olarak kişisel olmayan bir tavırla  ifade eder.

Kadınlar için olumlu ve olumsuz, saygılı bir tavırla ifade edilen her duygu paylaşmak ve bağlanmak için fırsat olabilir.  Kadınlar kişisel olan veyan kişesel olmayan duygular arasında fark gözetmezler.

Kadınlar erkeklerin aksine,  kişisel duyguları açıklamayı  bir zayıflık belirtisi  olarak görmezler.  Öfkeli bir kadına çoğu zaman olumsuz bakılır, ama öfkeli bir erkek daha çok saygı görme eğilimindedir.

Bir kadın sıkıntılı zamanlarında, neler yaşadığını anlayan ve bunu önemseyen  birinin varlığını takdir eder.  Bir kadını önemsediğinizde onun neşesi sizi mutlu eder, üzüntüsü ise üzer.

Erkekler ise takdir ve teşvik edilmeyi çok isterler. Bir erkek takdir edildiğinde, çabalarınn boşa gitmediğini  ve daha fazlasını vermeye  teşvik edildiini  fark eder. Buna karşılık olaraki daha saygılı davranır.

Kadınlar ise saygıya ihtiyaç duyarlar. Bir erkek, kadının haklarını da isteklerini ve ihtiyaçlarını  onaylayan ve öncelik tanıyan  bir şekilde karşılık verdiğinde, kadın  kendisine saygı duyulduğunu hisseder. 

İşyerinde duyguları ifade etmek, kişiyi göze çarpar hale getirir. Kendimizden emin olduğumuz zaman  insanlarin bize olan güveni artar. Kendimizden ve işimizden memnun olduğumuz zaman, başkaları da bizim etrafımızda olmaktan  memnuniyet duyar. Kendimizi sakin hissttiğimizde, bir barış bölgesi haline geliriz. Bu durumda başkalarını kendimize doğru çekeriz. Önümüzdeki imkanlar takdir edildiğinde, doğal olarak  daha çekici olursunuz.

Kadınların stres dağıtıcıları

Erkeklerin stres dağıtıcıları

 

İlgi

Güven

Anlayış

Kabul

Saygı

Takdir edilme

Dahil edilme

Beğenilme

Haklı görülme

Onay

Güvence

Teşvik

Kaynak: John Gray, Mars ve Venüs İşyerinde, çev. İpek Demir, İstanbul, 2003, s. 277.

Bu listede belirtilen duygusal ihtiyaçlar karşılıklıdır. Bir erkek bir kadına ilgi duyduğunda, kadında otomatik olarak erkeye daha fazla güvenir.

Bu bakmdan, belirli ibir desteği almak isteyen, o desteğin listedeki karşılığına yoğunlaşmalı ve onu vermelidir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.