Kabus bozukluğu bu yaşta başlıyor

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin kabus bozukluğu hastası olma riski taşıyor. Rahatsızlık çocuklarda daha sık görülüyor.

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin kabus bozukluğu hastası olma riski taşıyor. Rahatsızlık çocuklarda daha sık görülüyor.

Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin kabus bozukluğu hastası olma riski taşıdığını belirterek, rahatsızlığın çocuklarda daha sık görüldüğünü bildirdi. kabsubozukluguKaradeniz, yaptığı yazılı açıklamada, kabusların tekrarlayıcı bir hal alıp, kişinin uykusunu bozmaya başlamasının, "kabus bozukluğu" olarak adlandırılan uyku hastalığına yol açtığını kaydetti. Karadeniz, hastalığın Türkiye'de görülme sıklığının yüzde 2 ile 8 arasında değiştiğini ifade etti.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Türkiye'de 5 milyona yakın kişinin kabus bozukluğu hastası olma riski taşıdığına dikkati çeken Karadeniz, "Kabuslar genellikle 3 ile 6 yaş arasında başlıyor fakat herhangi bir yaşta da başlayabiliyor. Kabusların genellikle yaş ilerledikçe sıklık ve yoğunluğu azalıyor ancak 60 veya 70 yaşlarındaki bazı hastalar hala sık ataklar yaşadıklarını anlatıyor. Kabus bozukluğu uyumaktan korkmaya, uyku yoksunluğuna ve böylece daha yoğun kabuslara neden olarak uykusuzluk ve gündüz uykululuğuna neden olabiliyor" değerlendirmesinde bulundu. Prof. Dr. Karadeniz, rüya içeriklerinin hem cinsiyetler arasında hem yaşamın farklı dönemlerinde değişkenlik gösterdiğini belirterek, rüyaların gerek içerikleri gerekse ortaya çıktıkları uyku evresine göre kategorize edildiğini aktardı. Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Karedeniz, şu bilgileri verdi: "Kabus bozukluğu, genellikle REM uykusu esnasında oluşan ve çoğunlukla uyanmayla sonuçlanan rahatsızlık verici zihinsel deneyimlerle karakterize yineleyici kabuslarla şekillenen bir hastalıktır. Kabuslar gerçeğe benzeyen tutarlı ya da tutarsız rüya dizileridir ve ilerledikçe artarak daha fazla rahatsızlık verici olurlar. Duygulanımlar sıkıntı, korku veya şiddeti içermekle birlikte sıklıkla öfke, hiddet, gerginlik, nefret ve diğer negatif duyguları da içerir. Rüya içeriği genelde kişiyi fiziksel şiddet tehdidi üzerine odaklar fakat aynı zamanda diğer üzücü temaları da içerebilir." Uyandıktan sonra kabusların içeriklerinin ayrıntılı hatırlanmasının bozukluk için tipik bir olgu olduğunu anlatan Karadeniz, "Kabus bozukluğunda, uyanıklık sonrası gerginlik, sıkıntı ve uykuya yeniden dalmakta zorluk olabilir. Kabuslar çocuklarda daha sık görülür. 3 ile 5 yaş arasındaki çocukların yüzde 10 ile 50'sinin anne babalarını rahatsız edecek derecede ciddi kabusları olduğu bilinmektedir" ifadelerini kullandı. Karadeniz, bozukluğun tedavi edilebilir olduğuna dikkati çekerek, bazı hastaların atak sırasında eşlerini yaraladığını ve bunun ardından doktora başvurduğunu vurguladı. Derya Karadeniz, REM uykusu sırasında artmış kas gerginliği ve artmış hızlı göz küresi hareketlerinin varlığı ile tanısı konulan hastalığın, kişinin kendisine ya da eşine zarar verme potansiyeli olduğu için tedavi edilmesinin hayati olduğunu aktardı. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Aralık 2014Yayınlanma Tarihi:02 Aralık 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.