Japonya'da yağan kara buzdolabı görevi

Japonya'nın Niigata eyaletinde yaşayanlar , kışın yağan karı buzdolabı gibi kullanıyor. Bu sayede daha tatlı ve gevrek meyve ve sebzelerin yanı sıra, bölgeye özgü özel ürünler de elde ediliyor.

Başkent Tokyo'nun 300 km kuzeyinde Japon Denizi kıyısındaki Niigata eyaleti 'Kar Ülkesi' olarak da biliniyor. Kışları fazlaca kar yağışı alan bu bölgede yaşayanlar buradaki ortama uyum sağlayan bir yaşam tarzı geliştirmiş. Örneğin binaların giriş kapısı ikinci kattadır; çok kar yağdığında girişi tıkama derdi olmaz böylece.

Kışı çıkaracak kadar yiyecek hazırlayıp depolamak hayati önemdedir. Niigata halkı yüzyıllar boyunca ürünlerini muhafaza etmek için bölgenin aşırı soğuk havasından yararlanmış.

Burada uzun kış aylarında meyve ve sebzeler poşetlere konarak bahara kadar kar altına gömülür veya karla dolu bir depoda saklanır. Bazı çiftçiler ise hasatları karla kaplansın diye tarlada bırakır.

Ucuz ve çevre dostu bu yöntem 8. yüzyıldan beri buralarda hakim olan bir gelenek olarak varlığını koruyor.

DAHA TATLI

Yüksek nem oranı ve 0 derece ile kar, sebzeleri muhafaza edecek ideal koşulları yaratıyor. Bu ortam, ürünlerin kapalı ortamdakilerden daha tatlı ve gevrek olmasını sağlıyor.

Karda saklanan sebzeler genellikle çorbalarda ve yahnilerde kullanılıyor.

ACI BİBER VE TURUNÇ TURŞUSU

Kanzuri adlı küçük bir gıda şirketi, kırmızıbiber ve turunç ezmesi turşusu üretiyor. Niigata eyaletinde az miktarda yapılan bu ezme Japonya'nın en ünlü kar mahsulü haline geldi.

Kanzuri marka turşunun ana maddesi Togaraşi adı verilen kırmızı acı biber. Bu biberler önce tuzlu suda bekletilerek turşu haline getiriliyor. Daha sonra acısını biraz gidermek için biberler kara serpilerek üç-dört gün bekletiliyor.

KARA SERPİLEN BİBERLER

Çiftçiler biberlerin yerini bambu filizleriyle işaretliyor. Böylece yağan karla kaplansalar da daha sonra toplaması sorun olmuyor.

Toplanan biberler, Japon içkisi sake üretiminde de kullanılan koji pirinci ve turunç kabuklarıyla karıştırılıyor. Bu karışım fermente olması için üç yıl bekletilir.

Sonunda lezzetli bir ezme ortaya çıkar. Bu ezme, çorbalara tat katmak için ya da tavuk, et ve deniz ürünleri yanında sos olarak kullanılır.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Ekim 2017Yayınlanma Tarihi:03 Ekim 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.