İyilik yap ömrün uzasın

Çevresindekilere yardım etmek için gönüllü olanlarda erken ölüm riskinin azaldığı ortaya çıktı. Yardımseverler ayrıca depresyon ihtimaline daha uzak.

Çevresindekilere yardım etmek için gönüllü olanların daha uzun ve sağlıklı hayatlar sürdüğü ortaya çıktı. BMC Public Health dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, düzenli olarak etrafına yardım edenlerde erken ölümlerin, yardım etmeyenlere oranla yüzde 20 daha az görüldüğünü ortaya koydu. Süresi 1 ila 30 yıl arasında değişen 40 uluslararası araştırmayı inceleyen İngiliz bilim insanları, yardımseverliğin ayrıca insanların akıl sağlığına olumlu etkileri olduğunu, depresyon riskini azaltıp hayattan alınan zevki arttırdığını ortaya koydu. Ancak araştırmacılar zaten daha sağlıklı olan insanların mı yardıma gönüllü olacak zaman ve enerjiye sahip olduğu, yoksa gönüllü olan insanların mı sağlığının iyileştiğinden halen emin olmadıklarını not düştü. Araştırmayı yürüten ekibin başı Exeter Üniversitesi’nden Dr. Suzanne Richards, “Çalışmalarımız gönüllü olmanın daha sağlıklı olmayla ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor. Ancak gönüllü oluşun esas sebep olup olmadığını öğrenmek için daha fazla çalışma yapılması lazım” dedi.

ÇALIŞMA GENİŞLEYECEK

Daha sağlıklı olmayla ilişkilendirilen biyolojik, kültürel ve sosyal faktörlerin aynı zamanda gönüllü olma arzusuyla da ilişkili olabileceğini belirten Richards, “Şimdi yapılması gereken, daha çeşitli arka planları olan insanları gönüllü olmaya teşvik etmek ve bu olumlu değişimlerin onlarda da gerçekleşip gerçekleşmediğine bakmak” dedi.

DAILY MAIL


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Eylül 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.