'Ismarlama bebek' için DNA analizi artık patentli

Amerikan 23andMe firması, sperma ve yumurta bağışçısını istenen bebeğe göre seçilmesine izin veren bir teknik için patent aldı.

Amerikan 23andMe firması, sperma ve yumurta bağışçısını istenen bebeğe göre seçilmesine izin veren bir teknik için patent aldı.

ismarlamabebekŞirket bu teknolojiden yararlanarak müşterilerine bebeğe (mesela göz rengi de dahil) hangi özelliklerin geçeceğini göstermek istiyor. 23andMe firması doksan dokuz dolar karşılığında müşterilerinin tükürük örneğindeki DNA’nın sekanslamasını yapıyor. Firmanın açıklamasına göre hedef, insanlara kendi genetik bilgilerini daha iyi anlatmalarını sağlamak. Şu sıralar yaklaşık olarak 400.000 kişi hangi hastalık risklerini taşıdıkları veya atalarının nereden geldikleri hakkında bilgi ediniyor. Müşteriler bunun için soru formları dolduruyorlar. Bu şekilde firma farklı karakterdeki DNA sekanslarının mesela hastalık riskleriyle ilişkili olup olmadığını araştırabiliyor. İlk hastada Parkinson hastalığıyla ilişkili olan bir gen saptanmış. 24 Eylül’de alınan yeni patent, firmanın “kalıtım işlemcisinde” kullandığı yöntemi tamamlıyor. 23andMe’nin web sitesinde bulunan interaktif bir işlemle, iki müşteri çocuğunun belli başlı bir fenotipe ya da belli başlı genetik karakterlere sahip olma riskinin ne derece büyük olduğunu hesaplayabiliyor. Yöntem insanlara çok sayıda bağışçı arasından seçim yapmasına yardımcı oluyormuş. Bunun temeli istatistiksel bilgilere uzanıyor. Etik uzmanları bu seçme olanağı konusunda endişeliler. Hastalıklar için yapılan incelemeler etik olarak mazur görülebilir ama DNA’nın diğer karakteristik özelliklerin seçilmesinde kullanılması öjeniğe giriyor diyor Harvard Üniversitesi’nden Michael Sandel. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:29 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.