İş yerinde mutluluğun sırrı mizah mı?

Dünyanın neresinde olursanız olun, biraz mizah, günde yaklaşık 8 saat geçirdiğiniz iş yerlerini çok daha keyifli hale getirebilir.

Ancak gerçekten komik olan bir patron ya da çalışanlar için, komik olmayan ve uygunsuz şakalar yapan iş arkadaşları itici de olabilir.

Peki mizah iş ortamınızı tam olarak nasıl iyileştirebilir? Gerçekten komik olmayı başaran bir çalışanın itibarı artar mı?

Otomotiv devi General Motors Kanada'nın Başkanı Steve Carlisle, Ontario eyaletindeki genel Müdürlük binasına gidip çalışanlarına şakalar yapmaya ve mizah sayesinde onlarla bağ kurmaya çalışıyor.

KENDİNE GÜVEN VE BECERİLERİ YANSITIYOR

Carlisle, "Mizah duygusunun liderlik 'paketinin' bir parçası olduğunu düşünüyorum" diyor ve ekliyor:

"Mizah, insanların daha rahat olmalarını ve böylece işlerini daha etkin bir şekilde yapmalarını sağlıyor."

Philadelphia Üniversitesi İşletme Profesörü Maurice Schweitzer da, tam olarak bunu tavsiye ediyor. Schweitzer, "Riskli İş: Mizah itibarınızı yükselttiğinde ya da azalttığında" adlı çalışmanın yazarlarından.
Bu araştırmaya göre, mizah yönünü kullanan çalışanlar ve yöneticiler, işyerinde kendilerine güveni yüksek ve işinin ehli bireyler olarak algılanıyor. Böylece ofisteki statüleri de yükselmiş oluyor.

'KOMİK OLMAK RİSK ALMAK DEMEK'

Profesör Schweitzer, iş yeri ortamında insanların gözlerini kendine güveni olanlara çevirdiğini söylüyor:

"Komik olmak risk almak demek. Risk alabilmek de, kendine güveni gösterir."

Peki çalışanlar mizah yönü güçlü iş arkadaşlarının işlerinde daha yetkin olduğunu düşünüyorlar mı?

Schweitzer, iyi bir şaka yapabilmenin hem zeka hem de empati göstergesi olduğunu, bunun da insanların gözünde daha yüksek becerilere sahip olunduğu izlenimi yarattığını ifade ediyor:

"Komik olmak, başkalarının bakış açılarını ve neyi komik bulabileceklerini dikkate almayı gerektiriyor.

"Yani komik olmak demek, iyi zamanlamanın önemini bilmek ve komik olanla aşağılayıcı olan arasındaki ince çizgiyi görebilmek demek."

HİYERARŞİK ŞİRKETTE İLİŞKİLER YATAY BİR HAL ALIYOR

Maurice Schweitzer'a göre, uygunsuz, aşağılayıcı ya da komik olmayan şakalar yapan insanlar yine 'kendine güvenli' çalışanlar olarak görülse de, bu durum, becerilerine ilişkin soru işaretleri yaratıyor.

Aynı araştırmaya göre, yüksek kendine güven ile düşük becerilerin bir araya gelmesi, iş yerindeki konumunuzu da zedeliyor.

Sonuçta ABD'nin çok izlenen dizisi The Office'in kurgu karakteri olan ve utanç verici şakalar yapan patron David Brent gibi olmak istemezsiniz.

Toronto'da bulunan Plasticity Labs şirketinin ortağı Jennifer Moss, "Mizah, hiyerarşik bir şirkette ilişkilerin yatay bir hale gelmesini sağlıyor" diyor.

BBC TÜRKÇE

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Temmuz 2017Yayınlanma Tarihi:07 Temmuz 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.