İş ve özel hayat arasında denge kurun

Çalışkan yatırım bankacısı 11'de yatağından kalkıyor. Önce rahat bir edayla kahvesini içip Yunan yoğurdunu yiyor.

Koşu yaptıktan sonra da üç arkadaşıyla birlikte televizyonda üniversite basketbol liginden bir maç izliyor. İşvereni muhabirlerle konuşmasına müsaade etmediği için isminin açıklanmasını istemeyen genç bankacı, cumartesileri çalışmamak gibi nadir bir fırsattan yararlandığını belirtiyor. "Sabah uyanıp, 'Şimdi ne yapacağım?' diye düşünmek tuhaf" diyor. Wal l Street'in en büyük bankalarından bazıları teamülleri unutarak, genç çalışanlarını artık hafta sonları izin kullanmaya özendiriyor.

Örneğin Bank of America Merrill Lynch, Ocak'ta genç bankacılarına her ay hafta sonu dört gün işe gelmemelerini istedi. Credit Suisse ve Citigroup da analist ve iş ortaklarını, Cumartesileri çalışmamaya çağırdı. Geçen yıl da Goldman Sachs, analistlerine mümkün olan her hafta sonu izin yapmalarını salık vermişti. Sachs'tan David M. Solomon, "Güçlüklere göğüs germelerini, ama aynı zamanda burada kalıcı olabilecek bir tempoda çalışmalarını ve uzun vadeli beceriler kazanmalarını istiyoruz. Bu bir maraton, sprint koşusu değil" diyor. Bank of America Merrill Lynch'in Londra şubesinde geçen yaz 21 yaşındaki bir stajyerin sara nöbeti geçirip ölmesinden sonra iş yükünü hafifletme eğilimi hızlandı.

Raporlara göre stajyer üç gece üst üste çalışmıştı. Fakat olanlar gerçekliklerdeki bir değişimin de sonucu: Finans mezunlarının öncelikli tercihi artık illa Wall Street değil; bazıları esnek çalışma saatleri ve dolgun ücretler sunan teknoloji firmalarına rağbet gösteriyor. New York Üniversitesi profesörü Sonia Marciano, öğrencilerinin yüksek maaştan daha fazlasını beklediğini belirterek, "Kadın ve erkek öğrenciler iş ve özel hayat arasındaki dengeden açıkça söz edebiliyor. Bu noktada ben somut bir değişim görüyorum" diyor. Cumartesi gününü arkadaşlarıyla geçiren genç bankacı da Wall Street'teki ilk yılında birkaç hafta sonu dışında sürekli çalıştığını söylüyor. Bu arada ailesi, telefona cevap vermesinden artık umudu kesmiş. Arkadaşlarıyla irtibatı kopan ve egzersiz yapmaya bile vakit bulamayan bankacı, "İnsan olarak size çok şey kaybettiren bir düzen" diyor. Fakat büyük bir iş olduğunda hafta sonları yine çalışıyor ve işyerinde olmadığında telefon ve e-postalara cevap veriyormuş. Geçtiğimiz cumartesiyse telefonu çalmadan basket maçını izleyebilmiş. Ardından arkadaşlarıyla yemeğe çıkmış ve gece eğlencesine gitmişler. "Tazelenmek için bir fırsattı" diyor genç bankacı. Sabah 5'te yorgun gözlerle eve gelip birkaç saat uyumuş; sadece birkaç saat. Çünkü pazar günüymüş ve yine işe gitmesi gerekiyormuş.

THE NEW YORK TIMES


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Nisan 2014Yayınlanma Tarihi:29 Nisan 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.