İş görüşmesinde başarılı olmak ve işi almak istiyorsanız...

Uzun zamandır iş arıyor ve sonunda ‘istediğim işi buldum’ deyip görüşmeye gidecekseniz işte çok işinize yarayacak uzman görüşleri…

ÖNCE BEDEN DİLİNİZE DİKKAT ETMELİSİNİZ!

NPİSTANBUL Hastanesi Psikolog İhsan Öztekin, iş görüşmelerinde başarılı olmak ve beden dilinizle başarılı olmanızın tüyolarını açıkladı.

İşte Öztekin’in açıklamaları:

Günlük yaşamınız içerisinde diğer insanlarla ilişkileriniz yaşantınızın önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Beden dili ise bu ilişkilerinizde kurduğunuz iletişimin en temel  belirleyicisidir. İnsanlar arası iletişimin yaklaşık % 70’ni beden dili oluşturmaktadır.  İletişimin “sözel olmayan” kısmı da diyebileceğimiz beden dili, vücut duruşu, jestler, mimikler, göz hareketleri gibi alanları kapsar. Giyim tarzınızı da beden dilinin bir parçası olarak görebiliriz.

BAŞARILI VE MUTLU BİR HAYATIN KAPISI ARALANABİLİR

Beden dili ile ilgili bu kısa bilgiden de anlaşılacağı gibi sosyal bir varlık olan insanın hayatında, diğer insanlarla ilişkilerdeki iletişim becerisi, başarılı ve mutlu bir hayatın kapısını da aralamaktadır.  
Başarı denilince ilk akla gelen konulardan biri  tabii ki iş yaşamındaki başarıdır. Kişiyi maddi ve manevi tatmin edecek bir işin sağlayacağı huzur ve mutluluğu da tahmin etmek zor değil.

İŞE ALINMANIZ İÇİN NELER YAPMALISINIZ?

Peki diyelim ki sevdiğiniz ve başarılı olacağını düşündüğünüz bir işe başvurdunuz. Ve bir gün sizi mülakat için iş görüşmesine çağırdılar. İş görüşmesinin olumlu geçmesi ve diğer adayların arasından sıyrılarak işe alınmanız için neler yapmalısınız?

Bir çok adayın, mezun oldukları okulların, sahip oldukları derecelerin, özgeçmişlerinin, daha önce çalıştıkları işlerin benzer olması,  iş görüşmelerinin adaylar ve işverenler açısından önemini arttırmaktadır. Bu sayede iş görüşmeleri, adayların farklılıklarını ortaya koyabileceği bir fırsat haline gelmektedir. Beden dilini kullanmanın en iyi yanı, fiziksel ve duygusal olarak tam bir uyum içinde olduğunuzu gösterebilmenizdir. Aksi durumda, görüşmeyi yapan kişinin sizi diğer adaylarla aynı kefede değerlendirmesi kaçınılmazdır ve bu da sizi kolaylıkla unutturur.

İLK İZLENİM ÇOK ÖNEMLİ!

İlişkilerde ilk izlenim her zaman çok önemlidir. Bu nedenle mülakatı yapacak kişi veya kişilerle karşılaştığınızdaki duruşunuz ve karşı tarafta bıraktığınız izlenim belirleyici olacaktır. “ne yalan söyleyeyim adam bana pek güvenilir gelmedi”, “ona kanım hiç kaynamadı”, “görüşmemizin daha ilk dakikasında ona verdim notumu” gibi söylemleri duymuşsunuzdur. Olumlu izlenimlerle başlayan bir görüşmenin olumlu sonlanma olasılığı da çok yüksek.

GİYİMİNİZE DİKKAT

İş başvurusunda ilk adım mülakata giderken giyeceğiniz kıyafettir. İşe girmek istediğiniz kurumun yapısına çok ters kaçmayan, rahatsızlık yaratabilecek kadar aşırı dikkat çekici olmayan ama aynı zamanda işe girmeyi istediğinizi ve karşınızdaki insanları ciddiye aldığınızı hissettirecek kadar şık ve temiz bir kıyafet en uygun tercihtir. Kıyafetinizi, hoş görünen, uygun aksesuarlarla da tamamlayabilirsiniz.

TOKALAŞMA VE NEZAKET ETKİLİYOR

İşvereninizle ilk sınavınız tokalaşmadır. Tokalaşırken özgüvenli görüneceğim diye aşırı sert ve sıkı tokalaşmayın. Ama elinizi ölü eli gibi dümdüz de uzatmayın. Sıkı bir tokalaşma her zaman esnek bir tokalaşmaya göre daha pozitif bir etki bırakır. En uygun tokalaşma şekli, mülakatı yapan kişi elinizi nasıl sıkıyorsa o şekilde karşılık vermektir.

ARADAKİ MESAFEYİ AZALTIN

Mülakatlarda genelde oturma düzeni insanları birbirinden uzak tutmak üzere ayarlanır. Mesafeyi az bile olsa kapatmak insanların güven ve bağlantı duygusunu arttırır. Bunu hızla dikkat çekecek şekilde değil, belli etmeden yapmak gerekir. Örneğin sandalyenizi hafifçe yaklaştırabilir ya da hafifçe öne eğilebilirsiniz.

KENDİNİZE GÜVENİNİZİ VÜCUT DURUŞUNUZA YANSITIN

Kendinize güvendiğinizi gösteren rahat bir vücut duruşu ile işe başlayabilirsiniz. Dik oturmaya çalışmanız normal. Fakat bunu  yaparken karşınızdakine, rahatsız olduğunuz ve kendinizi kastığınız izlenimini vermeyin. Kamburunuzu çıkartmayın. Kıpır kıpır oynayıp durmayın.  Bacaklarınızı sallamayın. Oturuyorsanız ve koltuğunuz döner koltuksa koltuğunuzu sağa sola döndürüp durmayın. Bunlar sizin puanınızı düşürecek davranışlardır.

ELLERİNİZİN DURUŞU ÇOK ÖNEMLİ

Ellerinizin duruşu önemli. Elleriniz görünür yerde olmalı. Ceket veya pantolon cebine ellerinizi sokmayın. Otururken önünüzde masa varsa elleriniz masanın üzerinde görünür durumda olması rahat ve güvenilir olunduğunun göstergesidir. Ellerinizi kenetlemeniz ya da kollarınızı göğsünüzde kavuşturmanız sizin için rahat ve güven verici olsa da karşı taraf için mesafeyi arttırıcı ve bağlantıyı koparıcı bir etki bırakabilir.
Parmaklarınızla oynamak, çıtlatmak, masa üzerinde veya bacağınızın üzerinde parmaklarınızı kullanarak ritim tutmak gibi hareketler de rahat olmadığınızın bir göstergesi olacaktır. Tabii elinizde anahtarlık, tesbih gibi eşyaların olmaması gerektiğini söylemeye bile gerek yok.

Konuşurken, konuşmanızı güçlendirmek adına ellerinizi aşırıya kaçmadan ve abartmadan kullanabilirsiniz. Bu bağlamda avuçlarınızın içini ve bileklerinizi gösterecek şekilde kol ve el jestlerini kullanabilirsiniz. Bu jestler kol ve ellerinizi yanlarda aşağıya doğru sarkıtmaktan daha fazla güven duygusu oluşturacaktır.

AYAKLAR  KİŞİYE DÖNÜK OLMALI

Ayaklarınız konuştuğunuz kişiye dönük olmalı. Böylece sadece karşınızdaki kişiye odaklandığınızın sinyallerini vermiş olursunuz.

GÖZ TEMASI EN ÖNEMLİ DETAYLARDAN

İletişimin olmazsa olmazlarından. Karşınızdaki kişiyi etkilemek istiyorsanız göz teması çok önemlidir. Konuşurken veya dinlerken bir veya birden fazla kişiyle göz göze geleceksiniz. Göz temasınızla bir iletişim çerçevesi çizeceksiniz. Göz teması başka hiçbir yere bakmamak değildir. Özellikle siz konuşurken düşündüğünüz için ara ara başka yerlere bakmanız normaldir.

Mülakatı birden fazla kişi yapıyorsa her bir insanla eşit oranda göz temasında bulunmaya dikkat edilmelidir. Karşınızdaki kişi konuşurken göz temasınızı kaybetmemeye çalışın. Gözlerinizi göz temasından sık sık kaçırmak dürüst olmadığınızı veya bir şeyler sakladığınızı düşündürebilir.  Bir de duvarlara, tavana bakmaya başlamışsanız benim burada ne işim var mesajını vermiş olursunuz.

MİMİKLERİNİZİ KULLANMAYI İHMAL ETMEYİN

Karşınızdaki insanı dinlerken göz temasının dışında başınızı ve yüz mimiklerinizi kullanmanız iyi bir dinleyici olduğunuzu gösterir. Karşınızdaki kişinin çok önemli gördüğü, altını çizerek söylediği sözlere karşılık olarak başınızı hafifçe sallayarak onayladığınızı ya da düşüncesine katıldığınızı iletmiş olursunuz. Mimikler yerinde kullanıldığında karşı tarafın dikkatinin dağılmasını önler. Ancak abartıldığında sıkıcı ve itici olabilir.

GÜLÜMSEMENİZİ EKSİK ETMEYİN

Ciddi görünme kaygısı ile karşınızdakinin yaptığı esprili konuşmalara duyarsız kalmayın. Tebessüm ederek veya gülerek karşılık verebilirsiniz. Kendinden emin ve içten bir gülümseme iş randevunuz için çok şey değiştirebilir tabii abartmadan hafif bir gülümseme olma şartıyla.

KARŞINIZDAKİ KİŞİYİ DİNLEYİN

Karşınızdaki kişi size bir şey anlatırken ya da konuşurken araya girerek sözünü kesmeyin. Sonuna kadar dinleyin. Konuşmanız gereken yerde de anlatacaklarınızı çok detaylara boğmadan kısa ve anlaşılır şekilde anlatmaya çalışın.

SES TONUNUZ DÜŞÜNCEYİ ETKİLER

Sesinizin tonu veya yüksekliği karşı tarafın düşüncesini etkileyebilecek bir faktör. Örneğin sesinizin tonu ve yüksekliği çok düz ise karşınızdaki kişi, neler söylediğinize bakmadan işe karşı çok istekli olmadığınızı düşünebilir.

TELEFONUNUZU MUTLAKA KAPATIN

Görüşmeye girmeden önce cep telefonunuzu kapatmayı unutmayın. Görüşme sırasında cep telefonundan arayan kişiye cevap vermek ne kadar büyük saygısızlıksa, telefon zilini çaldırmanın da cevap vermeseniz bile karşı tarafa saygısızlık olduğunu unutmayın.

DERİN NEFES ALMAYI UNUTMAYIN

Stres ve heyecan hissedildiği anda hızlı nefes alıp verme başlar. Mülakat sırasında bu hoş değildir. Hızlı ve yüzeysel nefes aldığınızda net düşünme beceriniz azalır. Bu ise soruları çabuk ve öz cevaplamanıza engel olabilir. Karnınızın alt kısmından derin nefes almaya çalışın. Bu, kendinizi enerjik, güvenli ve mantıklı hissetmenize yardımcı olur.

MÜLAKAT SONUNDA SONUÇ İÇİN ZORLAMAYIN

Görüşmeden ayrılırken sonucu öğrenmek için zorlamayın. Olumlu geri bildirimler aldığınızda da teşekkür ederek ve hafif bir tebessüm ile ayrılın.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Ağustos 2016Yayınlanma Tarihi:10 Ağustos 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.