İş ararken yapılan 13 hata

Mülakata giderken kot pantolon giymemeniz gerektiğini biliyorsunuz. Peki iş ararken de nasıl davranmanız gerektiğine bu kadar özen gösteriyor musunuz?

Size iş bulabilecek insanlara yaklaşmaya çalışırken farkında olmadan onları kendinizden uzaklaştırıyor da olabilirsiniz. Çevre edinirken bu hatalardan kesinlikle kaçınmalısınız.

1. İŞTEN ATILANA KADAR BEKLEMEYİN

Birçok insan işsiz kalınca yeni iş aramaya başlar. Oysa yeni insanlarla tanışmak ve kendiniz için yararlı bilgiler toplamak için sürekli gözünüz ve kulağınız açık olmalı.

2. NE İSTEDİĞİNİZİ BİLİN

Bir kariyer seminerine katılıyorsanız, oraya ne için gittiğinizi biliyor olmalısınız. İş mi arıyorsunuz? Eğer öyleyse, belirli bir iş mi, yoksa herhangi bir iş mi? Sektörü bilen birkaç kişiyle tanışmak mı yoksa deneyimli birinin tavsiyelerini dinlemek mi istiyorsunuz? Biriyle sohbet etmeye başladığınızda konuşmayı istediğiniz yöne çekebilmeniz gerekiyor. Ne istediğinizi bilmezseniz amacınıza ulaşamazsınız.

3. YANINIZA KARTVİZİT ALMAYI UNUTMAYIN

Size yardımı dokunacak biriyle tanışıp daha sonra tekrar görüşmeyi kararlaştırdıktan sonra üzerine adınızı ve telefon numaranızı yazacak bir peçete aramak oldukça küçük düşürücü bir durumdur. Bu işe girişmişken paraya kıyıp kendinize şık ve kaliteli bir kartvizit bastırın.

4. KOMİK E-MAİL ADRESLERİ KULLANMAYIN

Sizi arkadaşlarınız "yalnız_kovboy@..." veya tahtakurusu@... gibi adreslerinizle biliyor olabilir fakat iş ararken ciddi bir e-mail adresi kullanmalısınız. Örneğin bu adınız ve soyadınızdan oluşan bir e-mail adresi olabilir.5. Ukala olmayın Kariyer planlarınızdan söz ettiğiniz herkesi can kulağıyla dinleyin, insanlar öneride bulunarak yardım etmeye çalışır. Sizin bu konuda ne kadar bilgili olduğunuzu anlamalarına gerek yok.

6. İNSANLARI SIKMAYIN

İnsanların iş konuşmak için bir araya geldiği zamanlarda sadece sizinle değil, birbirleriyle de konuşmaya hakkı var. Eğer biriyle telefonla konuşuyorsanız da bu insanın sizden başka da işi olduğunu unutmayın.

7. GÖRÜNÜŞÜNÜZE DİKKAT EDİN

Hedeflediğiniz sektördeki insanlarla tanışacağınız zaman iyi giyinmeye özen gösterin. İnsanların ellerini sağlam sıkın, dik durun, göz temasından kaçınmayın ve mümkün olan her şekilde saygılı davranın. Bunu mülakat için bir prova olarak görebilirsiniz, fakat unutmayın, kimse pejmürde kılıklı ve sakar adayları mülakata çağırmaz.

8. KENDİNİZİ GÖSTERİN

Sağlam iş ilişkileri olan başarılı insanlar sayısız insanla konuşur ve aralarından sadece diğerlerinden bir şekilde farklı olanları hatırlar. Kendine güvenen, tuttuğunu koparan bir insan imajı yaratın ve bir lider gibi davranın. Fakat sınırı da fazla aşmamaya özen gösterin, insanlara iddialı olduğunuzu göstermeye çalışıyorsunuz, itici olduğunuzu değil.

9. PASİF DAVRANMAYIN

Eğer biri size "Maalesef, size uygun bildiğim bir iş yok" derse hemen arkanızı dönüp gitmeyin. "Peki iş piyasasının ne zaman canlanacağı hakkında bir fikriniz var mı?", "Bu meslekten başka kimleri tanıyorsunuz?", "Sizce benim bundan sonraki adımım ne olmalı?" gibi birkaç soru sorun. Bu gibi sorular gerçekten ilgili olduğunuzu gösterir ve karşınızdakinin önce aklına gelmeyen birkaç şeyi hatırlamasını sağlayabilir.

10. YALAN SÖYLEMEYİN

"Falanca kişi bana numaranızı verdi ve sizi aramamı tavsiye etti" demek kolay görünebilir. Hatta istediğiniz kişiyle görüşmenizi de sağlayabilir, fakat eninde sonunda bu kişi "falancanın" size kendi numarasını vermediğini öğrenir. Böylece bir değil, iki kişiyi kaybetmiş olursunuz.

11. İNSANLARA ÇIKAR İÇİN YAKLAŞMAYIN

Kimse kullanılmayı sevmez. Görüştüğünüz herkese sonradan telefonla, e-maille ya da basit bir notla teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Size yardımcı olmaya çalışan insanlara, önerilerini takip ettiğinizde elde ettiğiniz sonucu bildirin. Bir iş bulduğunuzda da size doğrudan faydası dokunmuş dokunmamış herkesi haberdar edin. Bu insanlarla işinizin bittiğini düşünebilirsiniz fakat yollarınız bir gün tekrar kesişebilir.

12. NEREDEN GELDİĞİNİZİ UNUTMAYIN

Bir tanıdığı vasıtasıyla iş bulan insanların ödemeleri gereken bir borç vardır. Siz de karşınıza iş arayan biri çıktığında onun için elinizden geleni yapın.

13. CİDDİYE ALIN, ERTELEMEYİN

İş aramak ciddi bir iştir, gerçekten mesai harcamak gerekir. Zaman sizin aleyhinize işler, süre uzadıkça kendinize güveniniz azalır, ümidiniz kırılır. Bir zaman hedefi belirleyin ve bu süreyi en iyi şekilde kullanmaya bakın. Ertelemeyin, üşenmeyin, nasıl olsa bulamam diye moralinizi bozup yerinizde oturmayın. Mutlaka sizi mutlu edecek bir iş bir yerlerde vardır, bulmak için aramanız gerekir.

MAHMURE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:26 Temmuz 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.