İNTERNET ALDATMALARINDA ARTIŞ

İNTERNET ALDATMALARINDA ARTIŞTek gecelik aldatmalar, uzun gönül maceraları, ofis aşkları. Aldatmalar her geçen gün daha da artıyor.

Aldatma konusu her zaman en çok konuşulan konulardandır. Özellikle kadınların değişmez günlük gündem konusudur adeta. Erkekler de ise konu başka boyutlarıyla ele alınır. Gazete sayfalarından da düşmeyen bir konu olan aldatma kişileri kaygı ve korkular yaşatır. Giderek durum depresif belirtiler verir ve depresyon adayı haline gelir kişi…

Sürecin devam etmesi halinde kişi bu durumu takıntılı bir düşünce haline getirebilir ve sürekli bu konu üzerine düşündüğünden hayat kalitesi düşer ve yaşamı kendine acı vermeye başlar.

Yaşanan çağın gereği olarak aldatmalarda da farklılıklar olmaktadır. İnternet ile aldatma, ofis aşkları, oynanılan dizi veya klip sonrasında yaşananlar buralara kadar varabilmektedir. Konuyu Takıntılar, Korkuyorum ve depresyon kibi kitaplara imza atan Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Oğuz Tan değerlendirdi. Tan aldatmanın beş çeşidini anlattı:

İNTERNETTE ALDATMA

"Evliliği kötü olmayanlar, aldatmayı asla düşünmeyenler, karakteri aldatmaya uygun olmayanlar bile internette aldatabiliyorlar". Tan, bunun iki gerekçesini şöyle ifade ediyor:

1-Önce her şey çok masum niyetlerle başlar: 'Sadece sohbet etmek istiyorum' gibi.
2- Sohbet flörte dönüşünce, kendini aldatmak kolaydır: 'Nasıl olsa birbirimizi görmemiz bile mümkün değil'. Bir de bakarsınız, ateş bacayı sarıvermiş.

NE YAPMALI?

Bu tür aldatma, çok sinsice ruhu ele geçirir, aldatma niyeti olmayanı bile baştan çıkarabilir, o nedenle en iyi olanın, evlilerin internet sohbetlerinden özellikle de karşı cinsle sohbetten tamamıyla uzak durmaları gerekir.

TEK GECELİK İLİŞKİLER

Aldatmanın en sık yaşanı beklide tek gecelik olanı..Erkeklerin sık başvurduğu bir yöntem tek gecelik ilişkiler. Peki bu tür ilişkiyi daha çok kimler tercih ediyor? Bu konuda Tan şunları söylüyor:

"Barda flört ettiği bir kadınla veya bir fahişeyle beraber olan erkekler az değildir. Kadınlar da barda, tatilde tanıştıkları biriyle tek gecelik ilişkiler yaşayabiliyorlar. Bunlar genellikle ciddi kişilik sorunları yaşayan kadınlardır. Bu kişilerin duygu dünyaları çok fırtınalı… Bunlar çok iniş çıkışlı, hemen değişiveren, sevilmeye aç, ilgi görmeye dayanamayan insanlar. "Ahlâken çok kınansa da, evliliğe en az zarar veren aldatma türü budur.".

NE YAPILMASI GEREKİR?

KADIN ALDATIYORSA....

Oğuz Tan yine şaşırtan bir cevap veriyor: "Aldatan erkekse, karısının fazla üzülmesine gerek yok. Aldatmanın elbette mazur görülecek tarafı olmaz. Ancak erkek için tek gecelik ilişki son derece önemsiz ve gelip geçicidir. Kadın tek gecelik ilişki yaşıyorsa, burada aldatmanın çok ötesinde, ciddi kişilik problemleri vardır.

UZUN SÜRELİ GÖNÜL İLİŞKİLERİ

Tan, "Uzun süren gönül ilişkilerinin aldatılandan çok aldatana zarar verdiği" görüşünde… "Aldatan erkekse, iki ayrı kadının duygusal beklentileri arasında bunalır. Erkek karısını sevdiği halde başka bir kadınla uzun süreli gönül ilişkisi yaşayabilir. Bir yanda karısı ve çocukları, öte yanda sevdiği başka bir kadın… Ne yapacağına karar veremez, verse kararından cayar, caymasa kararını uygulayamaz. Kadın başka bir erkeğe gönül verdiyse kocasıyla aynı evde bulunmak, onunla aynı tuvaleti paylaşmak, aynı sofrada yemek yemek, aynı yüzüğü takmak, aynı yatağa girmek dayanılmaz bir işkence haline gelir."

ALDATAN NE YAPACAK?

Dr. Oğuz Tan, bu tür aldatmada, ortada ciddi psikolojik yaralanmalar vardır diyor. "Aldatan eve mi dönecek, sevgilisine mi gidecek? Aldatılan boşanacak mı, her şeyi unutacak mı? Buna bir türlü karar verilemez.  Bu hengâmede evlilik ilişkisi iyice bozulur. Psikiyatriste veya psikologa gidilmesi halinde büyük fayda sağlanabilir.. Bu durumda yapılacak şeyin önce psikolojik yaraların sarılması, sonrasında ise kesin kararın verilmesi.

OFİS AŞKLARI 

Dr. Oğuz Tan, "Ofis ortamlarında, ciddi bir ilişkiye dönüşmeyen ufak tefek flörtlerin sık yaşandığını" ifade ederek şunları söyledi:

"En çok aldatan kadınların çalışan kadınlar. Küçük göz kaçamakları büyük bir aşka dönüşebilir. Erkekler iş ortamlarında konumlarını kullanarak kadınları etkileme yoluna gidebilir ve bazı kadınlar da statü sahibi erkeklerden kolaylıkla etkilenebilir. Ofis aşkları işyeri disiplinini de bozar. Bunun için, çoğu şirket bu türlü ilişkileri yasaklar. İş sahipleri "ofis aşkı ortaya çıktığı anda, işten çıkarmaya varan yaptırımlar uygularlar" 

GÖZ KAÇAMAKLARI

Psikiyatri Oğuz Tan son olarak," göz kaçamakları da ofis aşkları gibidir 'Firari' bakışların hızla unutulup gidebileceği gibi ciddi bir ilişkiye de dönüşebileceği tehlikesine dikkat edilmesi gerektiğini" sözlerine ekledi.

Uğur İlyas Canbolat

KAYNAK: www.hurriyet.com.tr

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.