İnsan vücudunun mucizeleri

İnsan bedeninin her bir parçası büyük mucizelerle dolu. İşte ölene kadar taşıyacağınız vücudunuzun hiç bilmediğiniz mucizeleri...

Parmaklarımız o kadar duyarlıdır ki, dünyayı kaplayacak kadar geniş bir elimiz olsaydı, bir ev ile otomobile dokunduğumuzda parmaklarımız ikisinin ne olduğunu ayırabilirdi. Vücudumuzda dolaşan damarların toplam uzunluğu 96 bin kilometreyi buluyor. Bu mesafe ile Dünya'yı neredeyse üç kez baştan sona dolaşabilirsiniz! İnsan gözü o denli hassastır ki Dünya düz olsaydı 60 kilometre uzaklıkta bulunan yanan bir mumu görebilirdik. İnsan beyni dakikada 1000 kelime okuyabiliyor. Yetişkin bir insan 7 oktilyon atomdan meydana gelir. (Sayıyla 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 adet)

İnsan saçının tamamı 12 ton ağırlığı kaldırabilecek güçtedir! 30 dakika içinde insan vücudundan çıkan ısı yaklaşık 4 litrelik bir suyu kaynatabilir. İnsan vücudu üzerinde bir şempanzedeki kadar kıl vardır; ancak çoğu bir işlev görmez ve görünmezdir. Bir insan kemiği granit kadar sağlamdır ve bir grup kemik 9 ton ağırlığı dahi kaldırabilir. İnsan beyni bir bilgisayar olsaydı saniyede 38 katrilyon işlem yapabilirdi. Düşünün ki dünyanın en güçlü bilgisayarı olan BlueGene bu rakamın ancak binde ikisini yapabiliyor! Göz kaslarınız günde 100 bin kez kasılır. (Bu miktar, bacak kaslarınızın 80 km yol yürürken yaşadığı kasılmaya eşdeğerdir.) Bazen, idrarınızı yapmadan önce idrar torbanızın büyüdüğünü gözlerinizle görmeniz mümkündür. Çoğu bebek mavi gözlü doğar, ultraviyole ışınlarına maruz kaldıkça göz, gerçek rengini alır.

El veya ayağınızda yeni bir tırnağın baştan sona büyümesi yarım sene alır. Hayatınız boyunca 18 kg deri dökersiniz. Beyniniz toplam oksijen ve kalori alımınızın yüzde 20'sini tüketir. Her bir böbrekte bulunan 1 milyon civarındaki filtre, her dakika 1,3 litre kan temizler ve 1,5 litre idrar boşaltır. Yumurtalıklarda 500 binden fazla yumurta bulunur fakat bunların yalnız 400 civarındakinde canlı üretimi yapılabilir. Her bir insanın kendine özgü kokusu vardır. (Sadece ikizler aynı kokuya sahip olabilirler.) Mideniz neden kendini sindiremez? Bunun sebebi mide hücrelerinin yapımının imhasından daha kısa sürmesidir. Her bir insan vücudunda yarım milyon ter bezi bulunur ve bunlar her gün yarım litre ter salgılarlar. İnsanlar son derece görseldir; etrafınızdan edindiğiniz bilgilerin yüzde 90'ı gördüklerinizden gelir. Kendinizi gıdıklamak neredeyse imkânsızdır. Yanık hastalarının derilerinin yenilenmesinde çoğunlukla bebeklerin sünnet derisi kullanılır. Aralarındaki ağırlık farkına bakılmaksızın karşılaştırıldığında beton, insan kemiğine kıyasla 4 kat daha kırılgandır. Deriniz, en büyük organınızdır. Yetişkin bir erkeğin derisi esnetilirse 1.8 metrekare alan kaplar. Bir şeyin tadını alabilmek için, o şeyin tükürüğünüzde çözünmesi gerekmektedir. (Dilinizi kurutup bir yiyecekten tat almayı deneyin). Erkekler her gün 10 milyon civarında sperm üretirler. (Bu miktar tüm gezegeni 6 ayda yeniden insanla doldurmaya yeterli ölçüdedir). Çok rüya görmek, yüksek IQ'ya sahip olmakla bağlantılıdır. Sabah uyandığınızda, gece yatarkenki halinize kıyasla 1 cm daha uzun olursunuz. Bunun sebebi omurganızdaki kıkırdağın gün boyunca yavaşça sıkışmasıdır. İnsanların DNA'sının yarısı muzunkiyle aynıdır. Vücudunuz her saniye 25 milyon yeni hücre üretiyor. Beynimizdeki nöronların birbiriyle olan bağlantı yapısı evrenin yapısıyla benzerdir. Diğer bir deyişle beynimiz evrenden sonra tasarlanmıştır da denilebilir!

Duymak, dokunmak, koklamak, tatmak ve görmek dışında insan 15 farklı duyuya daha sahiptir. Acı, sıcaklık, susamak ve tokluk bunlardan sadece bir kaçı... Aslında hepimiz biraz zenginiz; çünkü her birimizin bedeninle 0.2 miligram altın bulunuyor; ama maalesef o da kanımızın içinde... Elle tutulur bir altına ulaşmak için 40 bin insanın kanından bu miktardaki altını toplamak gerekiyor! İnsan beyni tüm vücuda yayılan oksijenin yüzde 20'sini tek başına kullanır. Bazı kadınlar pek çok insana göre daha dünyayı daha renkli görürler. Pek çok insanda üç tip renk alıcısı varken, bazı kadınlarda bu sayı 4 ila 5 olabiliyor. Bilimsel olarak da ağlamanın insandaki stres seviyesini azalttığı ve sinir ve keder gibi duyguların azaldığı gözlemlenmiştir.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:26 Temmuz 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.