İnsan neden kumar oynar?

İnsanlar sadece kazanma umuduyla kumar oynamaz.

Kumar alışkanlığı olanlar kaybetse de kumar masasına geri döner ve bundan zevk alırlar.

Öyle ki Wall Street finans merkezinde bir yönetici, kumar için aile ve arkadaş çevresini 100 milyon dolar dolandırmıştı.

Peki nasıl oluyor da bu insanlar bu alışkanlıkları için parasını, işini, evini kaybetmeyi göze alıyor?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir: İnsanlar sadece kazanma umuduyla kumar oynamaz. Psikolog Mark Griffiths kumarbazların bu alışkanlıklarının arkasında çok çeşitli motivasyonlar olduğunu söylüyor.

PARA, EĞLENCE, HEYECAN

5500 kumarbaz ile yapılan bir araştırmada en büyük motivasyonun "çok para kazanmak" olduğu görülmüştü. Ancak bunun hemen ardından "eğlence" ve "heyecan" faktörleri dile getiriliyordu.

Kumarbazların bu alışkanlıklarının arkasında para kazanmak, eğlence ve heyecan gibi motivasyonlar vardır.

Griffiths, "Kumarda kaybederken bile vücudunuz hala adrenalin ve endorfin hormonlarını üreterek" heyecan yaşamanızı sağladığını, insanların bir tür "parayla eğlence satın aldığını" söylüyor.

2009'da Stanford Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada, insanların yüzde 92'sinin "kaybetme eşiği" olduğunu ve bunun ötesine geçmeyeceği, ancak kumarda para kaybetmelerinin eğlenmeleri üzerinde fazla bir etkisi olmadığı görüldü.

Kumar oynayan kişiler ayrıca uzun vadede kazanmaktan çok kaybetme ihtimallerinin daha yüksek olduğunun farkındaydı, ama küçük kazançlarla tatmin olabiliyorlardı.

Kaybetmeleri ise en azından ilk anda, kazandıklarında duydukları olumlu hisleri daha da güçlendiriyordu.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:31 Temmuz 2018Yayınlanma Tarihi:25 Temmuz 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.