İngiltere'de internete sıkı denetim planı

İngiltere hükümeti, polis ve istihbarat örgütlerinin internet kullanımını izlemesine yönelik yeni bir yasa taslağı açıkladı.

Buna göre İngiltere'de yaşayanların internetteki her faaliyeti, bir yıl boyunca servis sağlayıcılar tarafından saklanabilecek. İçişleri Bakanı Theresa May'ın yaptığı açıklamaya göre, polis ve istihbarat görevlileri, mahkeme kararına gerek olmadan kullanıcıların girdiği sitelerin adlarını görebilecek.

Ancak taslak yasada, MI5 ve MI6 yani iç ve dış istihbarat örgütleri ile polisin, internet kullanıcılarının faaliyetlerini tamamen izleyebilmesine karşı bazı önlemler de yer alıyor. Örneğin Yargıçlar Kurulu'nun, İçişleri Bakanı'nın izin verdiği bir izleme faliyetini engelleme hakkı bulunacak.

Yasal yetkileri olmadan telekomünikasyon kurumlarından iletişim verilerini alanlara iki yıla kadar hapis cezası verilmesi de bu önlemler arasında.

Polis gazetecilerin kaynaklarına ise yargıç izni olmadan erişemeyecek.

İÇİŞLERİ BAKANI THERESA MAY: TELEFON FATURASI GİBİ

İçişleri Bakanı Theresa May, 'sadece temel verilere bakılacak; telefon faturasında sıralanan numaraların listesi gibi' diye tanımladığı internet denetimi yasasının, terör ve suçla mücadele için gerekli olduğunu savunuyor.

İngiliz hükümetinin daha önce internet denetimi için öngördüğü planlar, parlamentoda engellenmişti. Bunun üzerine hazırlanan yeni yasa taslağı da eleştirilere hedef oldu.

İnsan hakları kuruluşu Liberty'nin başkanı Shami Chakrabarti, "alınacak önlemlere dair tüm tartışmaya rağmen, kaç zamandır beklenen yasa taslağı bu ülkedeki her kadın, erkek ve çocuğun internet güvenliğine büyük bir saldırı niteliğinde oldu" dedi.
Chakrabarti, "bakanların hata yaptığı yerde, parlamentonun devreye girmesini ve özel hayatın mahremiyeti ile denetim arasındaki dengeyi kurmasını istiyoruz" diye konuştu.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Kasım 2015Yayınlanma Tarihi:05 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.