İngiltere’de belsoğukluğu endişesi

İngiltere’nin kuzeyinde hızla yayılan bir belsoğukluğu bakterisinin bir çok antibiyotik tedavisine karşı yüksek direnç gösterdiği ve önlem alınmazsa yakın gelecekte bu hastalığın tüm antibiyotiklere karşı direnç kazanarak tedavi edilemez hale gelebileceği iddia edildi.

İngiltere hükümetinin Sağlık Baş Danışmanı Dame Sally Davies, antibiyotiklere karşı dirençli hastalığın ilk olarak Leeds kentinde görüldüğünü ve kısa sürede Macclesfield, Oldham ve Scunthorpe’ye yayıldığını söyledi.

Davies, bu hastalığın yayılmasının engellenmesi için tüm vakaların doğru ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi gerektiğini belirtti ve tüm aile doktorlarını bu konuda uyanık olmaları konusunda uyardı.

Azithromycin isimli antibiyotiğe karşı dirençli olan bu yeni Belsoğukluğu türünün ilk kez Mart ayında Leeds kentinde ortaya çıktığı ve şimdiye dek 12’si Leeds’de yaşayan 16 kişide görüldüğü belirtildi.

Konuyla ilgili tüm aile doktorları ve eczacılara bir mektup kaleme alan Davies, “Belsoğukluğu giderek direnç geliştirdiği için kontrol altına alamadığımız bir hastalığa dönüşebilir” dedi.

EN ÇOK 25 YAŞ ALTI GENÇLERDE GÖRÜLÜYOR

Geçen yıl İngiltere’de 35 bin belsoğukluğu vakası kayda geçirildi. Bu rakam belsoğukluğunu Klamidya’dan sonra ülkede en yaygın olarak görülen cinsel yolla bulaşan hastalık haline getirmiş oldu. Yetkililer belsoğukluğu hastalarının büyük bir çoğunluğunu 25 yaş altı gençlerin oluşturduğunu söyledi.

TEDAVİ EDİLMEZSE KISIRLIĞA YOL AÇIYOR

Belsoğukluğuna yakalanan hastalarda idrar yaparken yanma ya da akıntı gözlemlenebiliyor ancak bakteriyi taşıyan kadın ve erkek hastalardan neredeyse %10’u hiç bir semptom göstermiyor. Tedavi edilmezse belsoğukluğu kısırlığa ve ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Mart 2016Yayınlanma Tarihi:07 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.