İndigo çocuklarda aile tutumu çok önemli

İndigo çocuklarda aile tutumunun önemi nedir, aileler indigo çocuklara nasıl yaklaşmalı. İndigo çocuk nasıl davranır?

İndigo çocuklarda aile tutumunun önemi nedir, aileler indigo çocuklara nasıl yaklaşmalı. İndigo çocuk nasıl davranır?

indigoÜsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Hastanesi Uzman Psikologu Hande Sinirlioğlu Ertaş Yeni Anne Dergisi’nin son sayısında anlattı. Tüm ebeveynler için çocukları çok özeldir. Birçoğu da bu duygu ile çocuklarında var olan olumsuzlukları görmezden gelme ya da farklı tanımlamalarla açıklama eğiliminde olur. Bu durum çocuğun okul ve sosyal hayatında ciddi olumsuzluklara neden olduğunda tedavi edilmesi gerektiği fark edilir. Diğer yandan indigo çocuk olarak tanımlanan çocukların doğru yaklaşımla karşılaşmadıklarında da psikiyatrik sorunlar yaşadıklarını belirten Çocuk ve Ergen Uzman Psikologu Hande Sinirlioğlu Ertaş, aile tutumunun çok önemli olduğunun altını çiziyor: "Aile tutumları her çocuk için önemlidir. Zira yanlış ebeveyn tutumu uyumlu ve sakin bir çocuğu bile psikolojik sorunlar yaşamaya sürükleyebilir. Koruyucu, çocuğunu yüceltici tarzda bir ebeveynlik, özellikle bir çocuk doğuştan norm dışı özellikleri ile dünyaya geldi ise bu sorunların aile tarafından yadsınmasına neden olabilecek ve çocuk tedavisiz kalabilecektir. hande_sinirlioglu Çocuklarımız elbette özeldir. Ancak çocukların birtakım özelliklen onlara sosyal uyum sorunu yaşatıp okul ortamında onları sorunlara sürüklüyor ise konunun dikkate alınması gerekir. Nice üstün zekalı çocuğun doğru yönlendirilmediği için eğitimsiz kaldığı ve hatta yetişkinlikte kişilik bozukluğu geliştirdiği görülmüştür. Bir başka önemli konu ise çocukların bu sıfatları içselleştirmesi ve bunlarla yaşamak zorunda kalmasıdır. "Ben indigoyum" diye kendini tanımlamayı öğrenen bir çocuk, özellikle küçük yaşta ise, bu sıfatın altında zihninde "ben farklıyım" algısını oluşturur. İşte bu durum çocuğu doğru bir sosyal gelişim ve kişilik gelişiminden uzaklaştırabilir." Bazı kaynaklarda indigo çocukların "dünyanın kurtarıcıları" olarak tanımlandıklarına dikkat çeken Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş, "Çoğu zaman manik depresif, otistik, dikkat eksikliği ve hiperaktivite problemi olan çocukların ailelerinin bu tabir altında yanlış yönlendiklerini ve bu nedenle çocuklarının tedavilerini geciktirdiklerini söylüyor.

İNDİGO ÇOCUK NEDİR?

Bir dizi yeni ve olağandışı psikolojik nitelik sergileyen ve genelde daha önce belgelenmemiş davranış biçimi gösteren bir çocuktur. 1970'li yılların sonunda doğmaya başladıkları için bugün birçoğu yetişkindir. Bugün dünyada doğan bütün çocuklar İndigo potansiyeliyle doğmaktadırlar.

İNDİGO ÇOCUKLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ:

Onlar dünyaya bir asalet duygusuyla gelir ve çoğunlukla da öyle davranırlar. “Burada olmayı hak ettiklerini” hisseder ve başkalarının bu hissi paylaşmadıklarını görünce çok şaşırırlar. Kendi değerlerini iyi bilirler. Mutlak otorite karşısında zorluk yaşarlar. YENİ ANNE DERGİSİ/ARALIK

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Aralık 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.