İletişim ve dikkatsizlik

Amerikalılar araba sürerken cep telefonu kullanmanın tehlikeleri konularında bilinçlenince, otomobil ve mobil cihaz üreticileri güvenli alternatifler olarak uzaktan konuşma ve ses tanıma teknolojilerini satmaya başladı.

Amerikalılar araba sürerken cep telefonu kullanmanın tehlikeleri konularında bilinçlenince, otomobil ve mobil cihaz üreticileri güvenli alternatifler olarak uzaktan konuşma ve ses tanıma teknolojilerini satmaya başladı.

iletisimdikkatsizlikOysa yeni raporlar, bu cihazları kullanan sürücülerin telefonu eline alanlar kadar dikkatsiz olduklarını açıkça gösteriyor. Raporlara göre sürücüler, iki elleri direksiyonda olsa bile, konuşmak için büyük bir zihinsel çaba harcıyorlar. AAA Trafik Güvenliği Vakfı'nın araştırması sürücülerin radyo dinlerken, araçtaki bir yolcuyla konuşurken, elinde telefonla konuşurken, elini kullanmadan telefonla konuşurken ve ses tanıma sistemiyle mesaj gönderirken dikkatlerinin ne kadar dağıldığını konu alıyor. Araştırmacılar bunu ölçmek için, öndeki araba yavaşlayınca sürücülerin ne kadar sonra frene bastıklarını; öndeki arabayla aralarında ne kadar mesafe tuttuklarını ve tehlikelere bakıp bakmadıklarını gözlemlemiş. Ses tanıma sistemiyle mesaj gönderen sürücüler, birden beşe kadar uzanan bir ölçekte (bir, tam dikkatsizliği temsil ediyor) 3.06 puan almış. Elinde cep telefonuyla konuşanlar 2.45; elini kullanmadan cep telefonuyla konuşanlar 2.27 puan almış. Radyo dinleyenlerse 1.21'de kalmış. Bu sonuçlar, sürücülerin acil durumlar dışında hiçbir iletişim aracı kullanmaması gerektiğini ve eyaletlerin bunu yasaklaması gerektiğini gösteriyor. 2011'de sürücülerin dikkatsizliğinden kaynaklanan trafik kazalarında 3 bin 331 kişi öldü (toplam ölümlü kazaların yüzde 10'u). 2010'da bu sayı 3 bin 267'ydi. Ne yazık ki otomobil üreticileri bundan rahatsız görünmüyor. Sektör adına konuşan bir sözcü, The New York Times'a, "insanların evde ve başka yerlerde olduğu gibi arabalarında da iletişim halinde olmak istediklerini" söyledi. Elbette, ancak gittikleri yere kendilerini veya başkalarını öldürmeden varmak herhalde onlar için daha önemli. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:13 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.