İdeal anne baba kimdir?

Anne babalar mükemmel değildir! İşte ideal anne baba olmanın yolları.

İdeal bir ebeveyn olmaya çalışırken, istemeden çocuklarımızı disipline ederek, onları kafamızdaki şablonlara göre yetiştirmeye çalışırız.

Ortaya çıkan iletişim sorunlarından yola çıkarak uzmanımız Dilek Kırcaoğlu, sizler için ideal anne ve baba olmanın yollarını anlatıyor. Var olan ebeveyn-çocuk ilişkisinde, mükemmel çocuk yetiştirmek adına pek çok yanlışlar yapmaktayız. Çoğu zaman kendi yapamadıklarımızı çocuklarımız yapsın isteriz. Bununla birlikte en mükemmel anne baba tipi nasıl olur bunun arayışına gireriz. Çocuklarımızı disiplin altına almaya çalışır, kendi değerlerimizi onlara çok küçük yaşlardan itibaren empoze etmeye başlar ve sürekli onlara bir şeyler “öğretmeye” çabalarız.

 Bunların hepsi onların iyiliği içindir tabii ki. Ancak bu eylemlerimiz genellikle onların incinmelerine, öz saygılarını yitirmelerine, yaratıcılıklarını, öğrenme ve keşfetme arzularını kaybetmelerine neden olmaktadır. Sonra bu sevgisiz ve iletişimsiz ilişkilerin nasıl olduğunu, neden davranış problemleri çıktığını oturup düşünmeye başlarız.

Mükemmel olmaya çalışmak yerine, yaşamda öğrenme ve deneyimi merkeze alarak, çocuklarımızla olumlu bir iletişimde olmak, onların bizden saklayacak şeyleri olması yerine söyleyecek şeyleri olmasını sağlamak çok daha sağlıklı olacaktır. Çocuğunuzu önemsemek, sizden çok farklı fikirleri olsa da onu dinleyip, kabul gösterebilmek ve ona değerli olduğunu hissettirmek, onun benlik algısı için çok önemlidir. Anne babalar mükemmel değildir, insandır. Dolayısıyla sürekli doğru davranamaz, ama doğru iletişim kurma çabası içinde olabilir.

İdeal anne ve baba olmadan önce kendinize şu soruları sorun:

- Çocuğunuz sizin düşündüğünüz gibi düşünmek zorunda mı? - Sizinkinden çok farklı bir görüşü anlamaya çalışabilir misiniz?

- Çocuklarınızın bu karmaşık dünyayı kendi gözleriyle görmesine izin veremez misiniz? - Kendinizin çocukken hayat ile ilgili düşüncelerinizin neler olduğunu anımsayamaz mısınız?

- Onları isyana teşvik etmeden kendinizi ifade edebilir misiniz? - Ebeveyn olmaktan kaynaklanan güç ve otorite olgusu yerine, bir bireyin hayatı anlamasına rehberlik etme fikrine alışabilir misiniz?

- Çocuklarınızla dürüst ve saydam bir ilişki kurabilir misiniz? Beyaz bile olsa yalanlarınızdan vazgeçebilir misiniz? - Onların sorumluluk alabilmeleri için, kontrol etmekten vazgeçebilir misiniz?

- Sizin isteklerinizi yapmaları yerine, yaşamlarında kendi seçimlerini yapmalarına izin verebilir misiniz?

- Ben haklıyım” diye düşünmek yerine “Acaba ne hissediyor” diye düşünebilir misiniz? - Çocuklarınızı değiştirmeye çalışmadan, onları keşfetmeyi ve içlerindeki zenginlikleri görmeyi deneyebilir misiniz?

- Çocuklarınızın kendi sorunlarını çözebileceklerine dair onlara güvenmeyi deneyebilir misiniz? - Onları size bağımlı bir uzantınız olarak görmek yerine, bağımsız ve özgür görebilir misiz?

HÜRRİYET AİLE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:30 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:04 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.