Hz. Mevlana, Üsküdar Üniversitesi’nde anıldı

Hz. Mevlâna, 742. Vuslat Yıldönümü’nde Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen Şeb-i Arûs programı ile anıldı.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü kurucularından mutasavvıf yazar Cemalnur Sargut, Hz. Mevlana’nın evrensel değerimiz olduğunu belirterek “Hz. Mevlana’ya karşı dünyada da büyük bir ilgi var. Bu ilginin gelip geçici olmaması için Mesnevi’nin yaşaması lazım. Bunun için de Mesnevi’nin her cümlesini yaşamaya gayret etmeliyiz.” dedi.

 Hz. Mevlana, Üsküdar Üniversitesi’nde anıldıÜsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı işbirliği ile Hz. Mevlâna’nın 742. Vuslat Yıldönümü nedeniyle anma etkinliği düzenlendi.
Hz. Mevlâna, 742. Vuslat Yıldönümünde düzenlenen Şeb-i Arûs programı ile anıldı. Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde gerçekleştirilen program “Dinle” isimli kısa film gösterimi ile başladı.

PROF.DR. TARHAN: “MEVLANA’YI YENİDEN KEŞFEDELİM”

Programın açılışında konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Anadolu’da devlet otoritesinin olmadığı, karanlık ve sıkıntılarla dolu olan çağına görüşleriyle ışık tutan, güven veren ve umut olan Hz. Mevlana’nın bugün tüm dünyada tanındığını, yaşadığı dönemden yüzyıllar sonra bile felsefesiyle insanlara ümit verdiğini söyledi.

19 ve 20. yüzyıllarda bilim ve dinin karşıt olduğu savunulurken günümüzde bilim ve dinin birbirinin karşıtı değil, Hz. Mevlana, Üsküdar Üniversitesi’nde anıldı 2 tamamlayıcısı olduğunun anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Tarhan, “Mevlana’nın iyiye ve güzele gidiş yönündeki çağrılarını toplumda yaşarken Mevlana’yı yeniden anlamamız ve yazmamız çok önemli. Mevlana asıl özgürlüğü, kişinin kendi nefsinden, hırslarından ve egolarından kurtulması olarak tanımlıyor. Bu anlamda Mevlana’yı yeniden keşfedelim.” diye konuştu.

Program kapsamında Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü kurucularından mutasavvıf yazar Cemalnur Sargut ve Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü öğretim görevlisi Prof. Dr. Emine Yeniterzi söyleşi yaptı.

PROF. DR. “YENİTERZİ: MESNEVİ, KURAN-I KERİM’İ ANLAMAYA DAVET EDER”

Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Hz. Mevlana’nın Mesnevi’de Kuran-ı Kerim’in şifrelerini çok güzel bir dilde verdiğini ifade ederek Mesnevi’de Kuran-ı Kerim ve hadislerin önemli bir yer tuttuğunu, Mesnevi’nin Kuran-ı Kerim’i anlamaya davet ettiğini söyledi.

CEMALNUR SARGUT: “HZ. MEVLANA, EVRENSEL DEĞERİMİZ”

Hz. Mevlana’nın yalnızca devrini değil, asırlar sonra bile dünyayı aydınlattığına dikkat çeken Cemalnur Sargut da “Hz. Mevlana peygamber ahlakına uyan bir zat. O herhangi bir mutasavvıf değil, gerçek bir müslüman mutasavvıf. Mevlana’yı sevmek çok önemli ama önce Hz. Muhammed (SAV)’i sevmek ve anlamak gerekiyor.” dedi.  

“MESNEVİ’NİN HER CÜMLESİNİ YAŞAMAYA GAYRET ETMEK LAZIM”

Tasavvufu anlamanın en iyi yolunun bu alanda eğitimden geçtiğini belirten Cemalnur Sargut, “Hz. Mevlana evrensel bir değerimiz. O artık tüm dünyada tanınıyor. Mesnevi ABD’de en çok satılan kitaplar arasında. Bu ilginin gelip geçici olmaması için Mesnevi’nin yaşaması lazım. Bunun için de Mesnevi’nin her cümlesini yaşamaya gayret etmek gerek. Tasavvufu öğrenmemiz lazım, bunun için de en doğru adres Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü. Buradaki eğitimin ise Anadolu’daki üniversitelerde de yaygınlaşmasını istiyoruz” dedi.

Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen programda, La Edri Tasavvuf Musiki Topluluğu Hz. Mevlâna’nın 742. Vuslat Yıldönümüne özel ilahiler söyledi.

Program sonunda katılımcılara Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları’ndan, Prof. Dr. Emine Yeniterzi’nin hazırladığı “Mevlana” isimli kitabı hediye edildi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.