Humus nasıl ortaya çıktı? İlk kim yaptı?

Humusu ilk kim yaptı? Humus nasıl ortaya çıktı?

Humusa başka ülkelerin yanı sıra Türkler de, Yunanlar da, Suriyeliler de sahip çıkıyor. Peki önce hangi ülkede yapıldı bu yemek?

Humus için nohut, tahin, sarımsak, yağ ve limon gerekir. Yapımı da oldukça basittir. Humus çeşitlerini esas olarak servis şekli belirler: Yumuşak mı pütürlü mü olacak? Tahini mi yoksa nohudu mu bol olacak? Patates kızartması, turşu, acı sosla mı yoksa nohut köftesiyle mi servis edilecek?

Bugüne dek Yunanlılardan Türklere ve Suriyelilere birçok halk humusu sahiplenmeye çalıştı. Ama kanıt olarak sunulabilecek fazla veri yok. Humusun malzemeleri yüzyıllardır kullanılıyor. Nohut 10 bin yıldır Türkiye'de biliniyor ve ekilen ilk baklagillerden biri.

Susamdan yapılan tahinin ise 13. yüzyıl Arap yemek tariflerinde adı geçiyor. Humusun Yahudi yemeği olduğunu ve 3500 yıl öncesine ait Tevrat'ta humustan söz edildiğini söyleyenler de var.

"Önce Hindistan'ın kuzeyi ve Nepal'de ekildiğine dair iddialar da var" diyor Oren Reosenfeld, Humus Filmi'nin yazarı ve yönetmeni. Humusun ve Nohut Köftesinin Ötesi: Filistin Yemeklerinin İsrail'deki Sosyal ve Siyasal Yönleri adlı kitabın yazarı Said Liora Gvion'a göre, "Bu hiç kafa yorulmayacak eski ve saçma bir tartışma".

HUMUS SAVAŞI

Ama birçok insan için humusun ortaya çıktığı yer, önemli bir kimlik ve yurtseverlik sorunu.

2008'de Lübnan İsrail'i humusu kendi yemeği gibi pazarlamakla suçlamıştı. Batıda humusun İsrail yemeği olarak bilinmesinden rahatsız olan Lübnanlı Sanayiciler Derneği başkanı, gıda telif hakları yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e dava açmıştı. Lübnan hükümeti, AB'ye başvurarak humusun Lübnan yemeği olarak tanınmasını istedi. Fakat bu girişimler sonuç vermedi.

Bunun üzerine Lübnan turizm bakanı Fadi Abboud, 2009'da dünyanın en büyük humus tabağını hazırlatıp Guinness Rekorlar Kitabı'na geçerek bu sorunu toptan çözmek istedi.

HABERTÜRK

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Aralık 2017Yayınlanma Tarihi:15 Aralık 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.