Hollanda'dan suçlulara 'alkol kelepçesi'

Hollanda, alkole bağlı suça karışmış kişilere "alkol kelepçesi" takacak.

Uygulama ile kelepçe takılan kişinin alkol kullanıp kullanmadığı, vücuttaki ter sayesinden kolayca öğrenilebilecek.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı tarafından gündeme getirilen proje, Pazartesi günü deneme olarak hayata geçirildi.

Ayak bileğine takılan kelepçe sayesinde, idrar tahliline gerek kalmadan suçlunun vücudundaki alkol seviyesi ölçülebilecek. Sonuçlar ise denetim merkezine iletilecek.

AŞIRI ALKOL VE SUÇ İLİŞKİSİNE VURGU

Başsavcı Kitty Nooy, şiddet suçlarına dayalı birçok sabıka dosyasında alkol kullanımının ön plana çıktığını belirterek, trafik kazalarına da büyük ölçüde alkolün rol oynadığını ifade etti.

Güvenlik ve Adalet Bakanlığı verilerine göre, alkolün kötüye kullanımı Hollanda'ya yıllık 3 milyar euroya maloluyor.

Hollanda'da yılda 500 civarında kişi alkol yasağı cezası alıyor.

Başsavcı Nooy, alkol kelepçesi uygulamasının deneme safhasında olduğunu söyleyerek, yaygın kullanıma uygun olup olmadığını inceleyeceklerini belirtti.

Hollanda hükümeti, ABD ve İngiltere'de uygulanan alkol kelepçesinin başarılı olduğunu, İngiltere'de kelepçenin alkol kullanımını önleme oranını yüzde 90'a taşıdığını açıkladı.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Ocak 2017Yayınlanma Tarihi:16 Ocak 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.