Hipnoz kanserde halsizliği azaltıyor

Hipnozun meme kanserinde halsizliği azalttığı gösterildi.

Hipnozun meme kanserinde halsizliği azalttığı gösterildi.

hipnozThe Journal of Clinical Oncology’de yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, kognitif davranış terapisi (KDTH) artı hipnozun bir sonucu olarak radyoterapi alan meme kanseri hastalarında halsizliğin azaldığı ve yaşam kalitesinin arttığı gösterildi. Radyoterapi sonunda tedavi grubu, kontrol grubundaki hastalardan ortalama %79 daha az halsizliğe sahipti. Radyoterapi tamamlandıktan altı ay sonra, tedavi grubundaki hastalar kontrol grubundan ortalama %95 daha az halsizliğe sahipti.

200 hastanın yer aldığı randomize kontrollü çalışmanın sonuçları, tedavi grubunun hem tedavi boyunca hem de tedaviden sonra altı aya kadar kontrol grubundan anlamlı olarak daha az halsizliğe sahip olduğunu gösterdi. Çalışmayı yürüten Mount Sinai Icahn Tıp Fakültesi Onkoloji Servisi Bölüm Direktörü Prof. Dr. Guy Montgomery, şu bilgileri verdi: “Bu sonuçlar, meme kanseri için radyoterapi alan hastalarda halsizliği kontrol altına almak için kanıta dayalı bir tamamlayıcı girişim olarak KDTH’ı desteklemektedir. KDTH, başka tedavi seçenekleri daha az olan hastaların halsizliğini azaltmada ve yaşam kalitesini arttırmakta işe yaramaktadır. Ayrıca invazif değil, advers yan etkiye sahip değil ve faydalı etkisi son girişimden uzun bir süre sonra da faydalı etkisi sürmektedir.”

İlave olarak, hastalar ayrıca KDTH’ye katılmanın rahatlatıcı ve yardımcı olduğunu bildirdiler. Prof. Dr. Montgomery, “Bu çalışma önemlidir, çünkü külfetli ve zor meme kanseri radyoterapi kürleri süresince ve uzun bir süre sonrasında da hastaların yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olan yeni bir girişim göstermektedir.” dedi.

MEDİKAL AKADEMİ


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.