Hiperaktif Çocukların tedavisi

Hiperaktivite, aşırı hareketliliğe neden olan, dürtüsellik (ataklık) sorunlarını ortaya çıkaran ve çoğunlukla beraberinde dikkat eksikliğini de getiren bir beyin fonksiyonudur.

Aslında belirtilerinin anne karnında bile hissediliyor olduğu hiperaktivite, öğrenmeye engel bazı durumları da beraberinde getirmektedir. Bu durumların en belirgini dikkat devamlılığının sağlanamamasıdır. Hiperaktif çocukların genelinde doğum öncesinde anne karnındaki aşırı hareketlilik, doğumdan sonra ise bebeklerde çok fazla ağlama, ağladıktan sonra zor yatışma ve uykuya dalma problemleri gözlemlenmiştir. Ancak tabi ki saymış olduğumuz bu özellikler bebeklerin çoğunluğunda gözlemlenmekte ve tek başlarına hiperaktivite için yeterli olmamaktadır. Çocuğunuza hiperaktivite tanısı koyulması için öncelikle detaylı bir şekilde gözlem yapılması gerekir. Daha sonra hiperaktif çocukların tedavisi için ne yapılabileceği ile ilgili tedavi yöntemleri araştırılmalıdır.

Çocuklarda Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?

Hiperaktivitenin çocuklarda görülen en sık belirtilerini sayacak olursak, birinci sırada aşırı hareketliliğe yer vermemiz gerekmektedir. Oturması gereken yerde oturamama, sürekli ellerinin veya ayaklarının hareket halinde olması, uygun olmayan yerlerde aşırı hareketlilik göstermesi en yaygın belirtilerdendir. Hareketlilik dışında sürekli eşyalarını kaybetme, karşısındaki kişiyi bekleyememe ve beklemekten rahatsızlık duyma da hiperaktivitenin belirtileri arasındadır. Bunlara ek olarak hiperaktif çocuklar organize olma zorluğu yaşamaktadırlar. Arkadaşlarıyla bir araya geldiklerinde onların sözlerini çok fazla kesmekte ve dinlerken büyük bir sıkıntı çekebilmektedirler. Ayrıca hiperaktif çocuklar, diğer çocuklara göre ödev yapmaktan daha fazla kaçınmakta ve sürekli unutkanlık yaşamaktadırlar. Sayılan tüm bu belirtileri kendi çocuğunuzda da gözlemlediyseniz hiperaktif çocukların tedavisi ile ilgili yöntemler hakkında araştırma yapmalı ve bu konuda kendinizi daha fazla bilgilendirmelisiniz.

Hiperaktif Çocuklar Nasıl Tedavi Edilir?

Hiperaktif çocukların tedavisi nasıl olur? Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri çocuğunuzda gözlemliyorsanız enken tanı ve tedaviler ile birlikte bu karmaşık beyin fonksiyonunun önüne geçebilirsiniz. Bu süreçte ne yapacaklarını bilemeyen anne babalar hangi doktora gitmeleri gerektiğini de bilemeyebiliyor ve bu konuda oldukça telaşlanıyorlar. Bu süreçte ailelerin iyi bir psikiyatri kurumuna gitmeleri çok önemlidir. Bir tanı konulmadan önce çocuğunuza bazı testler uygulanmaktadır. 4 ile 7 yaşlarında yapılacak olan testlerde sonuca daha kolay ulaşabilirsiniz. Testten sonra hiperaktivite teşhisi konulan çocuklara hiperaktivitenin derecesine göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ise davranış değiştirme programları, özel eğitim programları, ilaç tedavileri ve aile danışmanlığı olarak adlandırılmaktadır. Her zaman belirtmiş olduğumuz gibi erken teşhis bu süreçte oldukça önemlidir. Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler sizin çocuğunuzda da görünüyorsa mutlaka bir psikiyatri kurumuna gitmenizi öneririz. Çünkü bu durumu göremezden gelmek hiperaktiviteden kaçmanız için yeterli olmayacaktır.

Anneye Bağımlılık Tedavisi

Daha dünyaya gelmeden yani anne karnında başlayan ve doğduktan sonra da güçlenerek devam eden anne sevgisi, bazı çocuklarda aşırıya kaçarak bir bağımlılığa dönüşmeye başlayabiliyor. Günümüzde oldukça sık rastlanan bu durumun en önemli nedeni ise ailelerin -özellikle de annelerin- çocuklarına karşı çok fazla ilgi göstermesi ve onları hiçbir konuda yalnız bırakmak istememesidir. Zamanla bu durum öyle bir noktaya geliniyor ki çocuklar anneleri olmadan herhangi bir şey yapmamaya -aslında yapamamaya- başlıyorlar. Kendi kendine bir şeyler başarma duygusunu tadamayan ve bu sebeple özgüvensiz büyüyen çocukların hayatlarında gelecek dönemlerde büyük problemler ortaya çıkabiliyor.

Anneye Bağımlı Çocuklar Nasıl Davranır?

Anneler tarafından oldukça samimi gibi görülen bu durum gün geçtikçe anne ve çocuğun hayatını zorlaştırmaya başlıyor. İlk olarak özgüven eksikliği nedeni ile arkadaş bulmakta sorun yaşayan ve yalnızlık çeken çocuklar, okul çağlarına geldiklerinde daha da büyük sorunlar yaşıyorlar. Okula uyum sorunu, okul fobisi, arkadaş edinememe, aşırı çekingenlik ve utangaçlık yaşayabiliyorlar. Annesiz kalmaya hiç alıştırılmamış olan çocuk, okula başladığında büyük bir tökezleme yaşayarak uyum sorunu çekmeye başlıyor. Anneye karşı kendini bağımlı hisseden çocuklar için psikologlar tarafından anneye bağımlılık tedavisi uygulanmakta ve geçte olsa çocuklara özgüven aşılanmaya çalışılmaktadır.

Çocuklara Özgüven Aşılama Yöntemleri

Anne ve babaların asli görevleri, çocuklarını hayata hazırlamak ve toplum için sağlıklı bireyler yetiştirmek olmalıdır. Her ne kadar güzel ve duygusal görünse de bu durum büyük bir özgüven sorunu oluşturmakta ve ileri yaşlarda daha büyük psikolojik sorunların doğmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple anne babalar çocuklarının da birer birey olduklarını unutmamalıdır. Onlar da herkes gibi gelecekte kendi hayatlarını kuracak, topluma karışacak ve özgür iradesi ile hareket edecek olan bireylerdir. Sosyolojik değişikliklere ayak uydurarak çocuklarınızı günümüz şartları ile yetiştirmek en doğrusu olacaktır. Bu sayede özgüven sorunu yaşamayan ve kendisine güvendiği için gurur duyduğunuz çocuklar yetiştirebilirsiniz. Eğer çocuğunuzda böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir psikoloğa gitmenizi öneririz. Periyodik seanslar ile anneye bağımlılık tedavisi uygulanan çocuklar gün geçtikçe kendilerine daha çok güvenecek ve bu bağımlılık duygusundan kurtulacaklardır.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Aralık 2019Yayınlanma Tarihi:02 Ocak 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.